Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Nah! Caj Duti Setem 2022 & Kos Lain Untuk Pembelian Rumah

BY Contributor - iProperty

Updated 08 Mar 2022
Follow akaun Loanstreet di Facebook & Instagram untuk maklumat yang terkini

*Artikel ini telah diterjemah dari “Buying a House? Here's 2022 Stamp Duty Charges & Other Costs Involved” oleh Fadh Ahmad

Bagi yang nak beli rumah, sebenarnya korang kena peka tau dengan kos penutupan (closing cost) yang terbaru. Terutama sekali untuk yang baru first time nak beli rumah. Tak pasal-pasal je nanti duit dah habis, tapi pengakhirannya korang tak dapat pun duduk rumah baru.

Yelah, kadang-kadang korang tak perasan pun bajet korang dah lari lepas bayar duit muka (down payment) dan bayaran kemajuan (progress). Camne nak perasan kalau pemaju dah bagi macam-macam promo, diskaun dan rebat, kan?

So, sebagai persediaan, ni dia kos lain yang korang kena ambil tahu sebelum beli rumah:

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


1. Duti setem

Untuk pengetahuan korang, sebenarnya duti setem ni cukai yang dikenakan ke atas dokumen hartanah korang semasa berlakunya proses penjualan atau pemindahan.

Korang kena bayar duit setem ni untuk Perjanjian Jual Beli (SPA), dan jugak Memorandum Perpindahan/ Memorandum of Transfer (MOT). Bagi perjanjian pinjaman, korang kena bayar duti setem ikut kadar rata 0.5% daripada jumlah pinjaman.

loanstreet-duti-setem-dan-kos-lain-beli-untuk-pembelian-rumah

Sumber: Semakan Online

Sebarang urusan penjualan atau pemindahan hartanah yang dikenakan duti setem, perlu dicop dalam tempoh 30 hari dari tarikh pelaksanaan (urusniaga hartanah).

Kalau korang nak tahu, pada tahun 2019, kerajaan dah umumkan kenaikan duti setem bagi hartanah yang menelan kos lebih daripada RM1 juta. Hmm…nampaknya, kadar duti setem pun dah dinaikkan jugak, dari 3% ke 4%.


Ni dia kadar duti setem terkini (pada SPA & MOT) yang dikira secara berperingkat:

Peringkat harga Duti Setem (% Dari harga hartanah)
RM100,000 pertama 1%
RM400,000 seterusnya (RM101,000 – RM500,000)
 
2%
RM500,001 – RM1 juta 3%
Lebih daripada RM1 juta 4%

Bagi yang tak berapa familiar, ni dia cara kira duti setem:

Katakanlah, korang beli hartanah yang berharga RM750,000, ni jumlah yang korang kena bayar:
 

{(RM100,000 yang pertama X 1%) + (RM400,000 ke atas X 2%) + (Baki RM250,000 X 3%) } + 0.5% daripada jumlah pinjaman (90% of RM750,000)

= {RM1,000 + RM8,000 + RM7,500} + 0.5% X (RM675,000)

= RM16,500 + RM3,375

= RM19,875

Tapi, sekarang ni dah mudah sebab kerajaan dah bagi pengecualian duti setem.
 

Pengecualian Duti Setem Untuk Pembeli Kali Pertama

loanstreet-duti-setem-dan-kos-lain-beli-untuk-pembelian-rumah

Sumber: FMT Malaysia

Kepada yang nak baru nak beli rumah pertama, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz pun, ada umumkan tentang pengecualian duti setem ke atas memorandum dokumen pemindahan (MOT). Perjanjian pinjaman pulak akan disediakan untuk pembeli rumah kali pertama dalam pembentangan Bajet 2021 pada 6 November.

Maksudnya kat sini, pengecualian akan dikenakan untuk pembelian hartanah kediaman dari 1 Januari 2021 sampai 31 Disember 2025, untuk rumah dalam lingkungan harga RM500,000. Bila korang dah dapat pengecualian penuh duti setem, korang sebenarnya dah jimat sebanyak RM11,250 tau!

Cuma korang kena pastikan yang Perjanjian Jual Beli (SPA) mesti dilaksanakan dan ditandatangani dalam tempoh yang dah ditetapkan


2. Yuran guaman

Selain dari duti setem, korang dah kena standby jugak duit untuk yuran guaman ya.

loanstreet-duti-setem-dan-kos-lain-beli-untuk-pembelian-rumah

Sumber: Masfaljo


Sebabnya, peguamcara yang korang lantik yang akan sediakan semua dokumen dan kontrak yang diperlukan untuk memudahkan pemindahan harta.

Yuran guaman untuk penyediaan SPA, dikira sebagai peratusan daripada harga pembelian, dari 0.25% hingga 1% bergantung pada nilai rumah.


Ni dia yuran guaman kat Malaysia:

Peringkat harga Yuran guaman (% dari harga hartanah)
RM500,000 pertama    1%
RM500,000 seterusnya (RM500,001 – RM1 juta) 0.8%
RM2,000,000 berikut (RM1,000,001 – RM3 juta) 0.7%
RM2,000,000 seterusnya (RM3,000,001 – RM5 juta) 0.6%
Seterusnya(> RM5 juta) 0.5%

Kalau korang beli hartanah yang berharga RM750,000, ni harga yuran guaman yang korang kena bayar:

(RM500,000 pertama X 1%) + (RM250,000 dan seterusnya X 0.8%) 

= RM5,000 + RM2,000 

= RM7,000 

Tapi, ada sesetengah pemaju mungkin dah terima bayaran guaman. Cuma, korang kenalah sentiasa bayar sendiri duti setem sebagai pembeli.


3. Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT)

Satu lagi benda yang korang kena ambil kira ialah, potensi yang korang akan jual rumah korang pada masa akan datang. Yelah, manalah tahu, kut nanti korang nak renovate rumah ke, atau jual rumah bila market tengah cantik ke, kan?

Tak kiralah apa pun alasan korang, kalau korang nak jual rumah korang nanti, korang kena settlekan CKHT berdasarkan keuntungan yang korang dapat dari urusan jual beli rumah tu. So, korang kena rajinlah buat research pasal CKHT ni. Kalau kena dengan cara, korang boleh jimat banyak tau.

loanstreet-duti-setem-dan-kos-lain-beli-untuk-pembelian-rumah-4

Korang boleh settlekan cukai ni dengan cara, bayar melalui peguam yang uruskan penjualan rumah atau bayar terus ke Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dengan mengisi borang yang diperlukan. Kalau korang tak tahu macam mana nak kira, korang KLIK SINI untuk gunakan kalkulator RPGT Loanstreet.


Sebenarnya, kalau korang nak tahu, korang boleh je dapat pengecualian CKHT tau. Cumanya, korang kena fahamkan dulu syarat-syarat yang dah diperuntukkan. Baca artikel “ Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2022)” untuk tahu lebih lanjut.


Pindaan CKHT di bawah Bajet 2022

Kalau korang perasan, dalam Bajet 2022 ada terangkan yang individu warganegara Malaysia dan pemastautin tetap akan dapat manfaat daripada pemansuhan CKHT ke atas pelupusan mana-mana harta kediaman pada tahun keenam pemilikan dan seterusnya.

Maksudnya, lepas ni kadar RPGT untuk pelupusan hartanah pada tahun ke-6 dan tahun-tahun berikutnya lepas dah diambil alih, akan berkurangan dari 5% dan 10% kepada 0%, berkuat kuasa dari 1 Jan 2022.


4. Yuran ejen

loanstreet-duti-setem-dan-kos-lain-beli-untuk-pembelian-rumah

Sumber: Tip hartanah


Kalau korang ada gunakan khidmat ejen hartanah untuk dapatkan hartanah dari pasaran sekunder, yuran ejen hartanah ni yang akan jadi kos tambahan, selain daripada bayar harga rumah.

Korang kena pastikan yang korang dah kira sekali kos yuran ejen ni. Bukan apa, sekurang-kurangnya, korang dah tahu berapa kos yang korang kena keluarkan untuk bayaran yuran ejen.
loanstreet-duti-setem-dan-kos-lain-beli-untuk-pembelian-rumah

Sumber: Tentang  Zam Sani


Yuran maksimum untuk khidmat ejen hartanah ni biasanya dalam 3% untuk penjualan mana-mana tanah atau bangunan, walaupun kadang-kadang ada jugak broker dan ejen yang kenakan caj yang kurang daripada 3%.

Sebagai pembeli, korang kena pastikan yang korang dah berunding dan sahkan yuran ejen korang sebelum gunakan khidmat ejen untuk sebarang urusan hartanah. 


5. Yuran penilaian

Biasanya, kalau korang cari loan bank untuk buat loan rumah, pihak bank akan perlukan penilaian hartanah sebelum luluskan loan. Untuk luluskan penilaian hartanah, kebanyakan bank selalunya ada kenakan caj untuk buat penilaian.
loanstreet-duti-setem-dan-kos-lain-beli-untuk-pembelian-rumah

Sumber: Semakan Online


Sama jugak macam yuran guaman, yuran penilaian ni dikira secara peratusan daripada harga belian:
  • Untuk RM100,000 pertama=0.25%
  • Untuk RM2 juta ke atas= 0.2%


6. Insurans - MRTA/MLTA

Kebanyakan bank akan mintak pembeli, beli insurans untuk rumah sebagai sebahagian daripada pakej pinjaman perumahan untuk melindungi nilai hartanah. 

loanstreet-duti-setem-dan-kos-lain-beli-untuk-pembelian-rumah
Sumber: Afiffudin.com

 

Insurans jenis ni selalunya dirujuk sebagai Mortgage Reducing/Decreasing Term Assurance (MRTA) dan kosnya bergantung pada umur peminjam (biasanya semakin tua peminjam, semakin tinggi MRTA) dan jumlah mortgage term ke atas harta tanah (biasanya dianggarkan pada 3% hingga 5% daripada jumlah gadai janji).

MRTA bukanlah satu-satunya pilihan yang ada. Sebagai pemilik rumah. Korang boleh jugak pertimbangkan Mortgage Level Term Assurance (MLTA), yang menawarkan pembayaran balik pinjaman rumah tertunggak dan nilai tunai tu, akan kembali pada penghujung skim. 

BACA: MRTA, MRTT, MLTA & MLTT – Apa Benda Tu & Kenapa Penting?


7. Pengubahsuaian (Renovation)

Untuk kes pengubahsuaian, contohnya lepas korang dah settle beli rumah, korang nak tukar warna dinding, buat pintu, tingkap atau apa-apa eleman rumah ikut selera korang, korang boleh tanah jumlah kos korang tau. 

Tapi, ikutlah pada pengubahsuaian yang korang dah buat. Kebanyakan pakar syorkan untuk korang elakkan dari belanja lebih daripada 10% dari nilai rumah.
loanstreet-duti-setem-dan-kos-lain-beli-untuk-pembelian-rumah
Sumber: Siraplimau

Jadi lepas ni, senanglah korang nak kira siap-siap duit yang korang perlukan untuk kos-kos yang dah disenaraikan ni. Kalau korang ada pengalaman jual beli rumah, boleh share di fb post kami.


*Artikel di atas bertujuan untuk memberi maklumat sahaja. Loanstreet tidak bertanggungjawab atas kerugian yang mungkin timbul jika ada sebarang tindakan anda dengan maklumat yang terdapat dalam artikel.

 

BACA JUGAK:

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Contributor - iPropertyLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Sejarah CKHT Malaysia

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2024)

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2024] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?