Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Segalanya Yang Korang Perlu Tahu Tentang CCRIS

BY Team Loanstreet

Updated 24 May 2021
Ramai ada idea kasar apa sebenarnya CCRIS dan CTOS. Tapi, kebanyakannya tak tahu bagaimana ia berfungsi. Dalam kes ni, siri pertama daripada 2-bahagian, semua yang korang perlu tahu tentang CCRIS akan dijelaskan - termasuk camne nak buat ia tolong korang bila buat permohonan pinjaman. CTOS pulak akan dijelaskan dalam siri kedua dalam siri 2-bahagian ini.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Apakah CCRIS?

CCRIS bermaksud Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit (Central Credit Reference Information System). Ia adalah sistem yang dicipta oleh Bank Negara Malaysia (BNM) yang mensintesiskan maklumat kredit mengenai peminjam atau peminjam yang berpotensi ke dalam laporan kredit yang seragam. Maklumat ini boleh diberi kepada institusi kewangan (Bank) dan individu (atau pengarah syarikat) diri atas permintaan.

Sistem bank-bank individu biasanya sudah bersepadu dengan sistem CCRIS dan secara automatik mengeluarkan laporan kredit/entiti individu semasa proses kelulusan kredit/pinjaman.

Setiap institusi kewangan yang mengambil bahagian (Termasuk semua bank perdagangan, bank-bank Islam, bank pelaburan, bank pembangunan, beberapa syarikat-syarikat insurans, pengeluar instrumen pembayaran dan institusi pemulihan) dikehendaki mengemukakan amalan kredit pelanggan mereka untuk sistem berpusat ini.

 

Apa Yang Tidak Benar Tentang CCRIS?

Satu senarai hitam.

 

Apakah Kategori Maklumat yang Terdapat Dalam Laporan CCRIS?

Terdapat 3 Kategori Utama:

 1. Pinjaman Terkumpul.

  • Pinjaman perumahan, sewa beli, kredit kad, pinjaman peribadi, overdraft dan lain-lain.
  • Termasuk maklumat jumlah baki, had, kelakuan pembayaran, dan status undang-undang jika ada.
 2. Akaun Perhatian Khas
  • Biasanya akaun yang dianggap Pinjaman Tidak Berbayar (NPL), atau di bawah jadual pengurusan hutang khas. Seperti yang dirundingkan oleh AKPK.
 3. Permohan Pinjaman atau kemudahan kredit yang dibuat dalam satu tahun yang lalu.
  • Berapa banyak yang telah diluluskan / tidak diluluskan.
 

Bagaimana Rupa Laporan CCRIS?

A, B dan C adalah kategori maklumat yang dinyatakan di atas D adalah jumlah terkumpul E adalah had jumlah atau jumlah pinjaman asal F adalah tingkah laku pembayaran balik. Nombor menunjukkan bilangan pembayaran terlepas. (Dalam contoh laporan CCRIS, '1 'bermakna ada 1 pembayaran terlepas dalam bulan Julai 2012)

 

Berapa Lama Rekod Disimpan?

CCRIS menunjukkan rekod pembayaran balik 12 bulan lepas sahaja, selepas itu data tertua dihapuskan.

 

Apa Benda Yang Biasa Bank Cari Untuk Dapat Gambaran Yang Tak Baik.

 1. Akaun di bawah status undang-undang (Tindakan undang-undang yang diambil) atau akaun perhatian khas.
 2. Terlepas atau pembayaran yang lewat.
 3. Penggunaan had kredit. Contohnya: Penggunaan kad kredit yang tinggi atau had kredit overdraft yang tinggi merupakan penunjuk yang kurang baik.
 4. Nisbah Khidmat Hutang (DSR) yang tinggi. Ini dilakukan dengan membandingkan jumlah pendapatan dan jumlah baki kredit / Pinjaman
 5. Permohonan Kredit atau pinjaman aktif yang berganda. Semakin banyak permohonan pinjaman yang di buat semakin terdesak anda kelihatan di mata bank-bank.
 

Apa tip-tip Untuk Baiki Laporan CCRIS Saya Bagi Tingkatkan Peluang Dapat Pinjaman?

 • Jika korang ada penggunaan kredit yang tinggi, jelaskan beberapa baris kredit korang before hantar permohonan pinjaman.
 • Maklumat CCRIS korang dikemaskini pada 15 haribulan pada setiap bulan. Contohnya, maklumat untuk Januari 2020 hanya akan dikemaskini pada 15 Februari 2020. Jadi jika korang dah jelaskan kredit diantara 1-31 Januari 2020, masa penyerahan permohonan pinjaman korang adalah 16 Februari.
 • Rentetan ‘1’ yang konsisten dalam tingkah laku pembayaran balik korang boleh menunjukkan tarikh pembayaran yang lebih awal daripada hari gaji . Cuba minta bank korang lambatkan kitaran bil.
 • Jika korang dikenalpasti mempunyai rekod pembayaran lewat, tunggu 12 bulan dari tarikh korang kenalpasti lewat sebelum mengemukakan permohonan pinjaman.
 • Hadkan jumlah permohonan pinjaman dan kredit korang. Jika nak tengok, ambil masa sebanyak mungkin, baru pilih produk pinjaman terbaik. Guna alat perbandingan pinjaman perumahan Loanstreet. Kalau terlalu banyak permohonan pinjaman/kredit, dia akan kurangkan peluang korang dapatk pinjaman.
Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Budi Madani: Korang Boleh Dapatkan RM 200 Sebulan untuk Diesel

Budi Madani: Korang Boleh Dapatkan RM 200 Sebulan untuk Diesel

KWSP Akaun Fleksibel (Akaun 3): Cara Pemindahan dan Pengeluaran

KWSP Akaun Fleksibel (Akaun 3): Cara Pemindahan dan Pengeluaran

Panduan lengkap cukai pendapatan 2023

Panduan Lengkap Cukai Pendapatan 2024 (Taksiran 2023)