Telegram icon
Gerbang pembayaran eGHL akan menjalani penyelenggaraan pada 30 Jun 2024 dari pukul 12:01 pagi hingga 12:31 pagi. Harap maklum bahawa pembelian insurans tidak akan dapat dilakukan dalam tempoh tersebut. Kami memohon maaf atas sebarang kesulitan yang timbul.

Bandingkan Insurans motosikal
Terbaik di Malaysia & Perbaharui Cukai Jalan Secara Online

Dapatkan insurans motosikal dan penghantaran cukai jalan

terus ke rumah anda!

Sebut harga segera dalam 1 minit!

Dengan mengklik butang "Mulakan Sekarang", anda telah membaca dan bersetuju dengan Dasar Privasi kami

Beli/Perbaharui Insurans Motosikal Anda Dalam 3 Langkah Mudah

Ketahui Sebut Harga

Ketahui sebut harga secara segera untuk insurans motosikal anda dengan melengkapkan beberapa butiran asas.

Bandingkan Harga

Compare And Get

Beli dengan Mudah

Purchase Easily

Soalan Lazim

Insurans motosikal adalah polisi yang memberikan perlindungan kewangan kepada motosikal anda sekiranya berlaku kebakaran, kemalangan, atau kecurian. Di samping itu, insurans motosikal juga memberi perlindungan kewangan kepada anda terhadap sebarang liabiliti dari pihak ketiga kerana berlaku kecederaan, kematian atau kerosakan pada motosikal mereka.

Insurans motosikal biasanya melindungi:

 • Mana-mana kecederaan atau kematian terhadap pihak ketiga sekiranya berlaku kemalangan motosikal
 • Sebarang kerosakan yang terjadi kepada motosikal pihak ketiga sekiranya berlaku kemalangan motosikal
 • Sebarang kerosakan yang terjadi motosikal anda sekiranya berlaku kebakaran, letupan, atau kilat
 • Mana-mana kerosakan yang terjadi kepada motosikal anda sekiranya terdapat pencurian, pecah rumah, atau kecurian
 • Sebarang kerosakan yang terjadi kepada motosikal anda sekiranya berlaku kemalangan motosikal
Walau bagaimanapun, tidak semua polisi insurans motosikal memberikan perlindungan yang sama. Sesetengah polisi menyediakan perlindungan yang lebih meluas daripada yang lain, sebab itu anda perlu pilih jenis perlindungan yang anda inginkan.

Insurans motosikal biasanya tidak meliputi:

 • Sebarang kerugian turutan, kehilangan penggunaan dan susut nilai

 • Sebarang kehilangan atau kerosakan kepada aksesori motosikal anda

 • Sebarang kerosakan mekanikal, elektrik atau elektronik, atau apa-apa kegagalan atau kerosakan lain kepada motosikal anda

 • Mana-mana kerugian atau kerosakan kepada motosikal anda disebabkan oleh bencana alam

 • Sebarang kerugian atau kerosakan, termasuk kecurian, yang disebabkan oleh perbuatan penipuan atau pecah amanah oleh mana-mana pihak

 • Mana-mana kecederaan atau kematian yang berlaku kepada anda sekiranya berlaku kemalangan motosikal

 • Sebarang tuntutan liabiliti dari penumpang anda sekiranya berlaku kemalangan motosikal

Walau bagaimanapun, sesetengah polisi insurans menyediakan perlindungan ini sebagai perlindungan tambahan dengan harga premium tambahan.

Berikut adalah beberapa jenis perlindungan tambahan yang disediakan:

 • Sebarang kerosakan kepada motosikal anda disebabkan oleh bencana alam
 • Sebarang kerosakan kepada motosikal anda sekiranya berlaku mogok, rusuhan atau kekecohan awam
 • Sebarang tuntutan liabiliti dari penumpang anda sekiranya berlaku kemalangan motosikal
 • Sebarang kerosakan kepada aksesori yang dipasang kepada motosikal anda
Walau bagaimanapun, tidak semua pakej insurans ada menyediakan semua perlindungan tambahan berikut. Sesetengah pakej insurans mungkin menyediakan perlindungan tambahan yang lebih banyak daripada apa yang disenaraikan di atas. Jika anda memerlukan perlindungan tambahan, pastikan anda memilih polisi insurans yang ada menyediakan jenis perlindungan tambahan tersebut.

Berikut adalah jenis insurans motosikal yang terdapat di Malaysia:

 • Pihak Ketiga

Perlindungan Pihak Ketiga adalah insurans motosikal yang paling asas yang anda boleh memohon. Insuran ini menyediakan perlindungan minimum sekiranya berlaku kemalangan seperti kecederaan, kematian atau kerosakan kepada motosikal. Walau bagaimanapun, jenis insurans ini tidak akan memberikan perlindungan kepada anda tetapi kepada pihak ketiga sahaja. Anda tidak akan dapat menuntut apa-apa kecederaan, kematian atau ganti rugi yang dibuat kepada motosikal anda, tetapi anda boleh menuntut apa-apa pampasan yang perlu dibuat kepada pihak ketiga.

 • Pihak Ketiga, Kebakaran dan Kecurian

Seperti Perlindungan Pihak Ketiga, ia merangkumi sebarang tuntutan yang dibuat terhadap anda oleh pihak ketiga sekiranya berlaku kemalangan motosikal yang menyebabkan kecederaan tubuh badan, kematian, kehilangan harta benda atau kerosakan yang disebabkan oleh motosikal anda. Di samping itu, polisi insurans ini memberikan perlindungan tambahan terhadap apa-apa kerosakan yang disebabkan oleh kebakaran atau kecurian motosikal anda.

 • Insurans Komprehensif

Insurans Komprehensif mempunyai perlindungan yang lebih tinggi berbanding dengan polisi lain. Ia mempunyai perlindungan dalam Perlindungan Pihak Ketiga, Kebakaran dan Kecurian tetapi bukan hanya perlindungan pihak ketiga, insurans ini juga melindungi motosikal anda. Anda akan dilindungi untuk apa-apa kerosakan atau kerugian yang disebabkan oleh motosikal anda yang melindungi lebih daripada sekadar kebakaran dan kecurian.

Perlu diingat bahawa semua polisi yang ada tidak memberikan perlindungan untuk sebarang kecederaan atau kematian yang berlaku kepada anda.

NCD adalah diskaun untuk pemandu yang belum membuat sebarang tuntutan insurans sepanjang tempoh insurans anda. Jumlah diskaun NCD akan bertambah mengikut tahun, tetapi anda akan kehilangan kelayakan diskaun NCD setelah anda membuat tuntutan insurans. Jumlah NCD yang anda boleh terima bergantung kepada jenis kenderaan, perlindungan, dan bilangan tahun yang anda belum pernah membuat tuntutan. Kebiasaanya, kereta persendirian boleh mendapat diskaun NCD sehingga 55%. Anda boleh menyemak berapa banyak diskaun NCD yang anda layak melalui laman web ini:

Anda boleh membatalkan polisi insurans motosikal anda bila-bila masa. Tetapi perlu memberikan notis bertulis kepada syarikat insurans. Anda juga mungkin perlu membayar yuran penalti jika anda membatalkan ia sebelum cukup tempoh satu tahun polisi anda. Selain itu, anda mungkin berhak mendapatkan bayaran balik untuk premium anda jika tiada tuntutan telah dibuat sebelum pembatalan. Sila rujuk carta di bawah untuk jumlah kadar premium dan kadar jangka pendek:

Semasa kempen Road Tax PERCUMA & MENANG, anda hanya akan dikenakan caj untuk perkhidmatan, penghantaran dan SST.
Manakala harga Cukai Jalan adalah percuma! (Tertakluk kepada Terma & Syarat).

Semenanjung/Malaysia Barat: dalam tempoh 3-5 hari bekerja; Pembaharuan cukai jalan tidak didapati di Sabah dan Sarawak.

Secara am, jumlah yang diinsuranskan mestilah sekurang-kurangnya bernilai harga pasaran motosikal anda. Ini adalah untuk memastikan bahawa ianya mencukupi untuk menampung tuntutan kerugian dan kerosakan yang disebabkan oleh motosikal anda.

Boleh! Kami boleh membuat pembaharuan insurans dan roadtax untuk motosikal yang mempunyai 500cc dan ke atas. Apa jua model motosikal anda (skuter, sports bike, standard bike, dual sport atau yang lain lain) kami boleh membuat pembaharuan insurans & roadtax anda.

Perhatian kepada pemilik engine motosikal 500cc, kami boleh mempebaharui insurans anda melalui P&O insurans sahaja buat masa kini. Jikalau dalam proses quotation P&O menunjukkan N/A, sila hubungi kami melalui emel insurance@loanstreet.com.my ataupun whatsapp (Finology sdn bhd).

Untuk membuat pembaharuan bagi motosikal melebihi 1500cc, kami memerlukan masa yang lebih untuk proses insurans & roadtax anda disebabkan motosikal enjin jenis ini kami perlu membuat manual quotation. 

Untuk membuat kiraan atau semakan harga roadtax skuter anda, atau untuk mana-mana model motosikal, anda cuma perlu mengetahui kapasiti enjin (cc) motosikal anda, dan merujuk kepada jadual harga roadtax motosikal yang telah kami buat. Pengiraan harga renew roadtax motor adalah mengikut kadar yang telah ditetapkan oleh JPJ. Kebiasaannya, skuter mempunyai kapasiti enjin dari 50cc, 90cc, 100cc dan 125cc. Untuk model skuter yang berkuasa tinggi, kapasiti enjin mereka adalah 125cc, 150cc, 160cc dan 180cc. Untuk kapasiti enjin 150cc dan ke bawah, harga roadtax adalah percuma.

Untuk panduan memperbaharui insurans dan roadtax secara online di Loanstreet, anda cuma perlu merujuk kepada paduan langkah demi langkah yang telah kami buat.

Untuk menyemak harga insurans liputan komprehensif atau liputan third party motosikal anda, anda cuma perlu tekan butang “KETAHUI SEBUT HARGA” dan teruskan dengan mengisi beberapa butiran motosikal dan peribadi anda. Dalam proses tersebut, anda ada pilihan untuk teruskan dengan liputan  insurans komprehensif ataupun third party. Dari situ anda boleh mengetahui harga insurans first party (komprehensif) atau third party untuk motosikal anda.

Harga insurans motosikal dari Loanstreet adalah mengikut harga yang ditetapkan oleh syarikat insurans masing-masing. Kebiasaannya, harga insurans di antara syarikat-syarikat insurans tidak banyak bezanya. Perbezaan yang ketara hanyalah dari segi kesenangan dan penjimatan masa sebab pembaharuan insurans dan roadtax secara online hanya mengambil masa 5 minit.Selain itu, penghantaran roadtax boleh dibuat ke rumah atau pejabat anda.

Setakat ini, kami belum lagi memiliki kalkulator untuk membuat pengiraan harga roadtax motosikal. Tetapi, anda boleh menyemak harga roadtax mengikut kadar yang ditetapkan oleh JPJ di jadual roadtax yang telah kami sediakan.

Tidak boleh. Adalah mustahil untuk anda membuat pembaharuan roadtax tanpa insurans, samada anda pergi ke JPJ/Pejabat Pos ataupun melalui ejen insurans.

Boleh. Bermula dari 3 September 2020, kalau roadtax anda telah luput melebihi 1 tahun tapi kurang daripada 3 tahun, anda tidak wajib membuat pemeriksaan di Puspakom. Hanya individu yang mempunyai road tax yang luput melebihi 2 tahun wajib membuat pemeriksaan di Puspakom. Kalau motosikal anda disahkan lulus, barulah anda boleh membuat pembaharuan insurans dan roadtax. Sebelum membuat pemeriksaan di Puspakom, adalah dinasihati untuk membuat temujanji dahulu untuk mengelakkan daripada beratur lama dan panjang.

Untuk membuat tuntutan insurans sekiranya berlaku kemalangan motosikal, anda perlu merujuk kepada proses yang telah ditetapkan oleh syarikat insurans masing-masing. Sebagai contoh, sekiranya insurans anda dikeluarkan oleh Zurich, anda boleh merujuk kepada bahagian FAQ insurans Zurich untuk proses membuat tuntutan insurans.

Boleh! Anda tidak perlu memuat naik sebarang dokumen termasuklah geran apabila membuat pembaharuan melalui Loanstreet.

 • Bantuan berkaitan tuntutan dan bayaran balik
 • Nasihat berkaitan produk
 • Maklumbalas berkenaan pertanyaan atau aduan
 • Bantuan menyemak dan menyelesaikan isu-isu berkaitan NCD motor