Bandingkan/Renew Insurans & Roadtax Motosikal Secara Online Di Malaysia

Bandingkan pelan insurans motosikal terbaik di Malaysia dengan sebut harga yang tepat dan murah daripada pelbagai syarikat insurans. Pilih daripada pelbagai perlindungan tambahan untuk memaksimumkan perlindungan anda. Dapatkan insurans motosikal dan penghantaran cukai jalan terus ke rumah anda!

Pelan Insurans

Perlukan Bantuan? 03-7451 5283

Add-On Yang Fleksibel Perlindungan PA untuk 2 Penunggang

Kos Pembaikan Sifar Untuk Motosikal Baru

Penerimaan Dijamin Untuk Apa-apa Jumlah Tuntutan Hilang

Meliputi Sesiapa sahaja Dari Umur 16 Tahun sehingga 80 Tahun

Beli/Perbaharui Insurans Motosikal Anda Dalam 3 Langkah Mudah

Ketahui Sebut Harga

Ketahui sebut harga secara segera untuk insurans motosikal anda dengan melengkapkan beberapa butiran asas.

Bandingkan Harga

Bandingkan dan dapatkan sebut harga insurans yang terbaik daripada pelbagai syarikat insurans.

Beli dengan Mudah

Beli insurans dengan mudah menerusi sistem pembayaran secara online kami yang selamat, mudah dan cepat.

Soalan Lazim

Insurans motosikal adalah polisi yang memberikan perlindungan kewangan kepada motosikal anda sekiranya berlaku kebakaran, kemalangan, atau kecurian. Di samping itu, insurans motosikal juga memberi perlindungan kewangan kepada anda terhadap sebarang liabiliti dari pihak ketiga kerana berlaku kecederaan, kematian atau kerosakan pada motosikal mereka.

Insurans motosikal biasanya melindungi:

 • Mana-mana kecederaan atau kematian terhadap pihak ketiga sekiranya berlaku kemalangan motosikal
 • Sebarang kerosakan yang terjadi kepada motosikal pihak ketiga sekiranya berlaku kemalangan motosikal
 • Sebarang kerosakan yang terjadi motosikal anda sekiranya berlaku kebakaran, letupan, atau kilat
 • Mana-mana kerosakan yang terjadi kepada motosikal anda sekiranya terdapat pencurian, pecah rumah, atau kecurian
 • Sebarang kerosakan yang terjadi kepada motosikal anda sekiranya berlaku kemalangan motosikal
Walau bagaimanapun, tidak semua polisi insurans motosikal memberikan perlindungan yang sama. Sesetengah polisi menyediakan perlindungan yang lebih meluas daripada yang lain, sebab itu anda perlu pilih jenis perlindungan yang anda inginkan.

Berikut adalah beberapa jenis perlindungan tambahan yang disediakan:

 • Sebarang kerosakan kepada motosikal anda disebabkan oleh bencana alam
 • Sebarang kerosakan kepada motosikal anda sekiranya berlaku mogok, rusuhan atau kekecohan awam
 • Sebarang tuntutan liabiliti dari penumpang anda sekiranya berlaku kemalangan motosikal
 • Sebarang kerosakan kepada aksesori yang dipasang kepada motosikal anda
Walau bagaimanapun, tidak semua pakej insurans ada menyediakan semua perlindungan tambahan berikut. Sesetengah pakej insurans mungkin menyediakan perlindungan tambahan yang lebih banyak daripada apa yang disenaraikan di atas. Jika anda memerlukan perlindungan tambahan, pastikan anda memilih polisi insurans yang ada menyediakan jenis perlindungan tambahan tersebut.

Berikut adalah jenis insurans motosikal yang terdapat di Malaysia:

 • Pihak Ketiga

Perlindungan Pihak Ketiga adalah insurans motosikal yang paling asas yang anda boleh memohon. Insuran ini menyediakan perlindungan minimum sekiranya berlaku kemalangan seperti kecederaan, kematian atau kerosakan kepada motosikal. Walau bagaimanapun, jenis insurans ini tidak akan memberikan perlindungan kepada anda tetapi kepada pihak ketiga sahaja. Anda tidak akan dapat menuntut apa-apa kecederaan, kematian atau ganti rugi yang dibuat kepada motosikal anda, tetapi anda boleh menuntut apa-apa pampasan yang perlu dibuat kepada pihak ketiga.

 • Pihak Ketiga, Kebakaran dan Kecurian

Seperti Perlindungan Pihak Ketiga, ia merangkumi sebarang tuntutan yang dibuat terhadap anda oleh pihak ketiga sekiranya berlaku kemalangan motosikal yang menyebabkan kecederaan tubuh badan, kematian, kehilangan harta benda atau kerosakan yang disebabkan oleh motosikal anda. Di samping itu, polisi insurans ini memberikan perlindungan tambahan terhadap apa-apa kerosakan yang disebabkan oleh kebakaran atau kecurian motosikal anda.

 • Insurans Komprehensif

Insurans Komprehensif mempunyai perlindungan yang lebih tinggi berbanding dengan polisi lain. Ia mempunyai perlindungan dalam Perlindungan Pihak Ketiga, Kebakaran dan Kecurian tetapi bukan hanya perlindungan pihak ketiga, insurans ini juga melindungi motosikal anda. Anda akan dilindungi untuk apa-apa kerosakan atau kerugian yang disebabkan oleh motosikal anda yang melindungi lebih daripada sekadar kebakaran dan kecurian.

Perlu diingat bahawa semua polisi yang ada tidak memberikan perlindungan untuk sebarang kecederaan atau kematian yang berlaku kepada anda.

NCD adalah diskaun untuk pemandu yang belum membuat sebarang tuntutan insurans sepanjang tempoh insurans anda. Jumlah diskaun NCD akan bertambah mengikut tahun, tetapi anda akan kehilangan kelayakan diskaun NCD setelah anda membuat tuntutan insurans. Jumlah NCD yang anda boleh terima bergantung kepada jenis kenderaan, perlindungan, dan bilangan tahun yang anda belum pernah membuat tuntutan. Kebiasaanya, kereta persendirian boleh mendapat diskaun NCD sehingga 55%. Anda boleh menyemak berapa banyak diskaun NCD yang anda layak melalui laman web ini:

Anda boleh membatalkan polisi insurans motosikal anda bila-bila masa. Tetapi perlu memberikan notis bertulis kepada syarikat insurans. Anda juga mungkin perlu membayar yuran penalti jika anda membatalkan ia sebelum cukup tempoh satu tahun polisi anda. Selain itu, anda mungkin berhak mendapatkan bayaran balik untuk premium anda jika tiada tuntutan telah dibuat sebelum pembatalan. Sila rujuk carta di bawah untuk jumlah kadar premium dan kadar jangka pendek:

Anda hanya akan dikenakan bayaran bagi fi pembaharuan cukai jalan, perkhidmatan dan penghantaran cukai jalan beserta SST.

Semenanjung/Malaysia Barat: dalam tempoh 3-5 hari bekerja; Pembaharuan cukai jalan tidak didapati di Sabah dan Sarawak.

Secara am, jumlah yang diinsuranskan mestilah sekurang-kurangnya bernilai harga pasaran motosikal anda. Ini adalah untuk memastikan bahawa ianya mencukupi untuk menampung tuntutan kerugian dan kerosakan yang disebabkan oleh motosikal anda.