Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2024)

BY Team Loanstreet

Updated 01 Apr 2024
Follow akaun Loanstreet di Facebook & Instagram untuk maklumat yang terkini.
Isi dan maklumat yang terdapat dalam artikel ini mungkin akan ditukar atau dikemaskini secara berkala oleh Team Loanstreet tanpa sebarang notis.

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) adalah sejenis cukai keuntungan modal yang pemilik hartanah dan syarikat kena bayar atas penjualan hartanah mereka. Maksudnya, kalau korang bercadang nak jual rumah, sebarang keuntungan yang diperolehi (kalau ada lah) akan dikenakan cukai. 

CKHT yang dikenakan harus dibayar dalam tempoh 60 hari dari hari rumah tersebut dijual. Ada dua cara korang boleh settlekan cukai ni;

  • Pertama, korang bayar melalui peguam yang uruskan penjualan rumah tersebut.
  • Kedua, korang boleh bayar terus ke Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dengan mengisi borang yang diperlukan.

Admin akan sembang dengan lebih lanjut pasal kalkulator pengiraan, macam mana nak kira, pengecualian CKHT dan jugak update terbaru dari Bajet 2023 dan Arahan Pengecualian CKHT 2022 di bawah program PENJANA.


Bagi yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia hartanah, CKHT ni sebenarnya pernah dihentikan pada April 2007 sehingga Disember 2009 sebelum diperkenalkan semula pada tahun 2010. Pada tahun 2014, kadar CKHT telah dinaikkan bagi 5 tahun berturut-turut sejak 2019.

Dulu, di bawah Bajet 2022, Menteri Kewangan Tengku Zafrul mengumumkan bahawa kerajaan tidak lagi akan mengenakan Cukai Keuntungan Harta Tanah atau RPGT bagi pelupusan hartanah oleh individu terdiri daripada warganegara Malaysia, pemastautin tetap dan warga asing mulai tahun keenam.
 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Penetapan Kadar CKHT


Kadar CKHT berikut efektif bermula Januari 2023: 
 

Penjualan Warganegara/PR Bukan Warganegara Syarikat
3 tahun dan ke bawah 30% 30% 30%
4 tahun dan ke bawah 20% 30% 20%
5 tahun dan ke bawah 15% 30% 15%
6 tahun dan ke atas 0% 10% 10%
Sumber: LHDN


Pindaan CKHT di bawah Bajet 2022


Macam yang diumumun Bajet 2022, individu warganegara Malaysia dan pemastautin tetap akan mendapat manfaat daripada pemansuhan Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) ke atas pelupusan mana-mana harta kediaman pada tahun keenam pemilikan dan seterusnya.

 

Macam mana nak kira CKHT dan apa impaknya kepada korang? 


rpgt-in-malaysia


Berdasarkan Akta Cukai keuntungan harta tanah 1976, CKHT ialah cukai dikenakan ke atas keuntungan daripada penjualan hartanah. Keuntungan yang boleh dicukai adalah keuntungan apabila penjualan harga hartanah adalah lebih dari harga masa rumah tu 

Apa yang kebanyakan orang tak tahu adalah CKHT juga digunakan dalam pemerolehan dan penjualan saham dalam syarikat di mana 75% aset adalah dalam hartanah, yang juga dikenali sebagai harta tanah syarikat (SHT). CKHT ni jugak akan dikenakan kepada pemastautin dan bukan pemastautin.

Tambahan lagi, pengecualian pada CKHT ni hanya diberikan kepada individu je dan bukannya kepada syarikat sekali. Tempoh pegangan pulak adalah dari tarikh Perjanjian Jualan dan Pembelian (S&P) sehingga tarikh pelupusan. 

Bagi pengiraan cepat dan mudah, formulanya adalah:
 

Keuntungan Terkena Cukai (C.G) = Harga Penjualan - Harga Dibeli - Kos Lain-lain
Keuntungan Terkena Cukai Bersih = Keuntungan Terkena Cukai- Pengecualian (RM10, 000 atau 10% daripada C.G, yang mana lebih tinggi)
Cukai yang kena dibayar = Kadar CKHT (berdasarkan tempoh pegangan)* Keuntungan Cukai Bersih


Nah, contoh pengiraan untuk kasi korang faham:

Contoh lah kan korang ada beli rumah 12 tahun lalu dengan harga RM500,000, pastu sekarang korang nak jual rumah terebut. Harga pasaran sekarang bagi rumah tersebut adalah RM700,00. Untuk mengira jumlah keuntungan terkena cukai, kita kena tolak harga pasaran dengan harga asal rumah tersebut, termasuk sebarang kos lain (miscellaneous cost). Katakanlah, kos lain-lain yang korang kena bayar adalah yuran guaman sebanyak RM10,000, jadinya:
 

Keuntungan Terkena Cukai (C.G) = Harga Penjualan - Harga Dibeli - Kos Lain-lain
= RM700,000 - RM500,000 - RM10,000
= RM190,000 


Pastu, kita kira pulak keuntungan terkena cukai bersih. Macam yang dah dinyatakan kat atas, kita kena tolak dengan kos pengecualian. 
 

Keuntungan Terkena Cukai Bersih = Keuntungan Terkena Cuka - Pengecualian (RM10, 000 atau 10% daripada C.G, yang mana lebih tinggi)
= RM190,000 - (RM190,000 x 10%)
= RM171,000 

 

Cukai yang kena dibayar = Keuntungan Cukai Bersih X Kadar CKHT (berdasarkan tempoh pegangan)
= RM171,00 x 5%
= RM8,550  


Ingat, cukai yang korang kena bayar adalah berdasarkan keuntungan terkena cukai bersih. Disebabkan korang dah memiliki rumah tersebut selama 12 tahun, kadar CKHT yang dikenakan adalah sebanyak 5%. 

Tapi itulah, kalau korang jenis malas nak pening-pening hadap nombor, guna je Kalkulator CKHT ni. 

 

Pengecualian CKHT

 

Berita baik! CKHT ni masih boleh dikecualikan. Antara pengecualian CKHT adalah:
 

  • Pengecualian ke atas keuntungan daripada penjualan hartanah kediaman satu sekali dalam seumur hidup kepada individu (Sila menggunakan peluang sekali dalam seumur hidup ini dengan bijak!). Mengikut Akta CHKT, kediaman persendirian ialah bangunan atau sebahagian daripada bangunan yang dimiliki oleh individu atau diduduki sebagai tempat kediaman
  • 10% daripada keuntungan ATAU RM10, 000 bagi setiap transaksi (yang mana lebih tinggi) tidak dikenakan cukai


Arahan Pengecualian CKHT 2022 (“Exemption Order”)


Dalam Bajet 2022, Menteri Kewangan Tengku Zafrul mengumumkan bahawa kerajaan tidak lagi akan mengenakan Cukai Keuntungan Harta Tanah atau RPGT bagi pelupusan hartanah oleh individu terdiri daripada warganegara Malaysia, pemastautin tetap dan warga asing mulai tahun keenam. 

Ini bermakna kadar RPGT untuk pelupusan hartanah pada tahun ke-6 dan tahun-tahun berikutnya selepas pengambilalihan akan dikurangkan daripada 5% dan 10% kepada 0%, berkuat kuasa dari 1 Januari 2022.

Pemilik rumah warganegara dan bukan warganegara juga syarikat-syarikat perlu melengkapi diri mereka dengan pengetahuan asas CKHT terutamanya dalam mengetahui kiraan kadar yang dikenakan juga apakah pengecualian yang ada untuk mereka.

Cuma, pengecualian tersebut hanya akan diberikan sehingga 3 hartanah kediaman per individu - kalau ikut syarat-syarat kat bawah ni:


1. Penjual mestilah rakyat Malaysia dan merupakan pemilik tunggal atau bersama hartanah kediaman yang akan dijual;

2. Hartanah yang dijual mestilah ‘hartanah kediaman’; seperti rumah, unit kondominium, apartment atau flat di Malaysia, termasuklah servis apartment dan rumah pejabat kecil (SOHO) yang digunakan sebagai rumah kediaman;

3. Hartanah kediaman tak diperoleh dengan cara:
 

  • pindah hak milik antara pasangan; atau
  • hadiah antara pasangan, ibu bapa dan anak, atau datuk nenek dan cucu dimana penerima adalah warganegara; dan


4. Perjanjian jual beli (SPA) hartanah kediaman yang dibuat pada atau selepas 1 Jun 2020 tapi tak lebih dari 31 Disember 2021 dan dicap paling lambat pun pada 31 Januari 2022. In case tiada SPA, instrumen pemindahan untuk penjualan hartanah kediaman dibuat pada atau selepas 1 Jun 2020 tetapi tidak lewat dari 31 Disember 2021, dan dicop sewajarnya tidak lewat dari 31 Januari 2022.


Sekiranya nak jual lebih dari 3 hartanah kediaman, korang boleh pilih antara banyak-banyak tu, tiga je untuk dikecualikan. Bila dah decide, keputusan tu muktamad dan tak boleh ditarik balik.


Sekiranya penjualan hartanah kediaman itu adalah kontrak bersyarat yang memerlukan kelulusan dari Kerajaan Persekutuan atau Pihak Berkuasa Negeri, boleh dapat pengecualian asalkan ikut syarat-syarat ni:
 

  • kontrak penjualan hartanah kediaman dibuat pada atau selepas 1 Jun 2020 tapi tak lebih dari 31 Disember 2021 dan dicop sebelum 31 Januari 2022; dan
  • dapat persetujuan pada atau selepas 1 Jun 2020. 


Kami nak ingatkan yang pengecualian dari pembayaran CKHT di bawah Perintah Pengecualian tak bermaksud  penjual bebas daripada mematuhi syarat untuk mengemukakan sebarang pulangan atau maklumat di bawah Akta.


Camne nak buat pembayaran CKHT?

rpgt-in-malaysia

1. Pertama, korang kena isi borang Pelupusan Harta Tanah (CKHT 1A). Dengan borang ini, kena lampirkan Perjanjian Jual Beli (SPA) dan semua dokumen yang menyokong potongan yang korang nak mohon dari CKHT.
2. Sekiranya korang nak mohon pengecualian CKHT, korang kena isi borang Notis Pemberitahuan Maklumat di bawah Seksyen 27 A RPGT 1976 (CKHTT 3).
3. Sebagai penjual, anda juga mesti memastikan bahawa pembeli mengisi borang Perakuan Penyelesaian (CKHT 4), yang mesti dikongsi dengan salinan Perjanjian Jual Beli.
4. Lepas dah lengkapkan semua borang, hantar sekali dengan dokumen sokongan kat cawangan LHDN terdekat dalam 60 hari.

Korang boleh dapatkan borang dari mana-mana cawangan LHDN atau memuat turun borang-borang tu dari laman web LHDN.


NOTA SAMPINGAN: Kalau nak dapatkan  pengiraan CKHT yang lebih tepat, korang guna je Kalkulator CKHT dari Loanstreet ni. Selain tu, nak dapatkan pinjaman perumahan ni bukannya senang, jadi gunakan alat Perbandingan Pinjaman Perumahan di Malaysia untuk tahu pinjaman mana paling sesuai dengan korang!
 

*Artikel di atas bertujuan untuk memberi maklumat sahaja. Loanstreet tidak bertanggungjawab atas kerugian yang mungkin timbul jika ada sebarang kebergantungan anda dengan maklumat yang terdapat dalam artikel. 


BACA JUGAK:
Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2024] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Pinjaman-Perumahan-untuk-Bekerja Sendiri

Bekerja Sendiri? 6 Tips untuk Memohon Pinjaman Perumahan