Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Adakah BLR di Malaysia akan meningkat atau menurun?

BY Team Loanstreet

Updated 19 Oct 2018
Kebanyakkan pembiayaan perumahan hari ini menggunakan kadar terapung / kadar boleh ubah yang ditambat kepada Kadar Pinjaman Asas (BLR) dalam beberapa cara. Jadi ia menjadi kebiasaan apabila soalan tentang BLR banyak ditanya kepada pegawai pinjaman. “Adakah BLR di Malaysia akan menaik atau menurun?” “Apakah ramalan trend BLR di Malaysia?” Dan yang paling banyak ditanya pada masa kini adalah “Bagaimanakah pilihanraya umum akan memberi kesan kepada kadar BLR?” Di sini ramai yang meramalkan ia akan naik, tetapi para pengkritik yang pakar meramalkan yang sebaliknya

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Ramalan BLR UntukTahun-Tahun Yang Akan Datang

Sebenarnya, ia adalah tindakan yang kurang bijak jika meramalkan trend BLR bagi tahun yang akan datang. Malah BNM sendiri pun membuat penyelarasan kadar faedah berdasarkan penunjuk ekonomi semasa. Oleh itu, dasar yang kukuh tidak wujud atau tidak mencukupi bagi sesiapa pun untuk membuat sebarang ramalan. TETAPI, ia adalah penting untuk memahami apakah punca-punca berlakunya naik turun dalam BLR.

Nota:Kadar Pembiayaan Asas (BFR) yang digunakan dalam kewangan Islam menyamai BLR

Bertentangan dengan kepercayaan ramai, kadar BLR tidak dikawal oleh BNM, tetapi khusus kepada bank-bank individu. Bank-bank menentukan kadar BLR mereka sendiri berdasarkan kos dalaman dana mereka (berapa kos mereka untuk meminjam wang yang mana mereka akan memberi pinjaman pada kadar yang lebih tinggi). Dan kadar BLR sangat dipengaruhi oleh Kadar Dasar Semalaman (OPR), yang merupakan kadar faedah di mana bank-bank lain memberi pinjaman kepada satu sama lain. OPR sendiri adalah ditentukan oleh BNM. Bila sahaja OPR berubah, kebanyakan bank akan menyusul dan mengubah BLR mereka dengan kuantum yang sama.

Apakah punca-punca BNM menaikkan atau menurunkan OPR? Itu merupakan satu soalan cepumas. Secara ringkasnya, jika objektif BNM adalah untuk mempunyai lebih banyak kecairan dalam sistem (lebih banyak wang bergerak dalam ekonomi dan bukannya terikat dalam simpanan), mereka akan menurunkan kadar faedah. Jika mereka mahu sebaliknya (menyerap lebihan kecairan), mereka akan menaikkan kadar faedah.

Persoalan ‘bagaimana’ dan ‘mengapa’ dalam hal ini tergolong dalam makroekonomi dan wilayah dasar kewangan. BNM perlu mengimbangi pelbagai faktor seperti prospek ekonomi global, inflasi dan pertumbuhan, dan lain-lain lagi. Perkara ini merupakan subjeknya yang tersendiri.

Kesan Pilihan Raya Umum Ke Atas Trend BLR

Seperti yang telah dijelaskan, politik tidak akan memberikan kesan langsung kepada perubahan BLR (mahupun OPR). Tetapi untuk menjelaskan sifat punca dan kesan kejadian, sekiranya berlaku rusuhan yang menyebabkan kegagalan ekonomi, akan ada tekanan ke atas BNM untuk menurunkan kadar faedah yang lebih rendah. Tujuannya adalah untuk menggalakkan orang ramai untuk meminjam lebih banyak dan menghabiskan lebih banyak wang (dan bukan meletakkannya dalam simpanan), demi membantu dan menyokong pertumbuhan ekonomi. Tetapi jika ekonomi berada dalam keadaan baik dan inflasi mula menurun (Contoh Harga hartanah meningkat terlalu cepat), maka akan ada tekanan kepada BNM untuk melakukan sebaliknya dan kenaikan kadar faedah.

Melindungi Diri Anda dari Ketidaktentuan

Berbanding dengan pinjaman kadar terapung / boleh ubah yang amat biasa bagi pinjaman perumahan, Kadar Tetap boleh diambil untuk melindungi diri anda daripada pergerakan kadar faedah. Ini akan meringankan beban anda jika kadar faedah naik lebih tinggi pada masa hadapan. Walaubagaimanapun, anda mungkin akan perlu membayar premium untuk diramal ke atas pakej pinjaman kadar terapung yang sedia ada.

Kesimpulan

Oleh kerana agak sukar untuk meramalkan trend BLR, kami berharap kami telah menjawab soalan anda tentang apa yang menyebabkan pergerakan BLR dan apa yang anda boleh lakukan untuk melindungi diri anda dari ketidaktentuan. Gunakan alat Perbandingan pinjaman perumahan kami untuk mencari pakej pinjaman yang sesuai dengan keperluan anda, atau semak kadar faedah terkini.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Sejarah CKHT Malaysia

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2024)

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2024] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?