Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Adakah GST di Malaysia Serupa dengan Singapura?

BY Team Loanstreet

Updated 19 Oct 2018
Terdapat kebanyakan rakyat berbincang tentang GST di Malaysia tetapi tidak mempunyai maklumat yang mencukupi untuk perbincangan. Namun, apa yang boleh kita lakukan adalah untuk melihat pelaksanaan dari jiran-jiran kita. Malaysia tetap merupakan salah satu daripada tiga negara di Asia Tenggara yang tidak beroperasi di bawah rejim GST, dua negara lain adalah Brunei dan Myanmar.

Jadi, marilah kita melihat negara jiran kita iaitu Singapura dan mengkaji semula dengan apa dan bagaimana mereka boleh mencerminkan GST di Malaysia.  

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Bagaimanakah Singapura melaksanakan GST?

Pada 1 April 2015, Malaysia akan merealisasikan GST yang sebanyak 6%. Pelaksanaan ini adalah lebih tinggi daripada GST Singapura secara langsung dan serta-merta. Semakan pandangan kami pada GST Malaysia.

Teknik Singapura?

Teknik yang lebih progresif adalah memperkenalkan 3% GST pada tahun 1994 dan meningkat secara beransur-ansur sehingga ke 4% pada permulaan tahun 2003, 5% pada tahun 2004 dan akhirnya menetap pada tahun 2007 sebanyak 7%.

Kadar permulaan merupakan kadar yang paling rendah di dunia dan ia mempunyai tumpuan untuk tidak menghasilkan pendapatan yang banyak. Ia diperkenalkan agar rakyat Singapura dapat menyesuaikan diri dengan sistem cukai dan tidak memperkenalkan kejutan shell.

Mengatasi dari Segi Kewangan (KDNK)

GST Singapura merupakan satu jenis yang progresif dan ia telah memaparkan kebimbangan pada kemampuan mereka untuk menghadapi bagasi cukai yang lebih. Walaupun ekonominya kukuh, kerajaan juga dikehendaki untuk memperkenalkan satu pakej yang boleh mengimbangi dan dapat mengurangkan impak daripada GST. Ia disasarkan agar dapat meningkatkan kualiti kehidupan kediaman rakyat Singapura walaupun kadar GST telah meningkat. Pakej yang dapat mengimbangi termasuk:

i) CPF top-up (pelajar yang berpendidikan pengajian tinggi)

ii) Pembayaran tunai (kredit GST,pertumbuhan dividen, rumah warga emas)

iii) Medisave top-up untuk warga tua Singapura

iv) Rebet pada utiliti dan perkhidmatan perumahan awam

Kerajaan juga akan mengurangkan kadar cukai secara langsung selain daripada pakej. Cukai korporat telah mengekalkan sebanyak 17% dan cukai pendapatan peribadi sebanyak 20% sejak tahun 2010. Hal ini dapat meringankan sebahagian beban daripada aspek-aspek yang lain agar dapat mengimbangi GST.

Mengetahui apakah kesukarannya agar boleh membantu menghadapi GST. Beberapa rantaian pasaraya telah mengambil peluang ini untuk menyerap peningkatan GST yang sebanyak 2% selama 6 bulan. Sebagai contoh, Carrefour, Cold Storage, Giant Hypermarket dan sebagainya.

Perlindungan GST

GST perakaunan hampir satu perempat daripada hasil cukai Singapura ($ 9 billion) sejak tahun 2014. Matlamat kerajaan adalah untuk meningkatkan kadar selama beberapa tahun ini agar dapat mengalihkan pergantungan dari secara langsung kepada cukai yang tidak langsung. Ia dikehendaki untuk mengekalkan persaingan mereka dan mengekalkan pertumbuhan jangka yang panjang. Perkadaran pendapatan yang kita gunakan untuk GST bolehlah diseliakan. Ia adalah berbeza dengan cukai pendapatan.

Apa yang menjadikan GST menarik adalah cukai yang ironi terhadap penggunaan dan ia sememangnya menggalakkan simpanan dan bukanlah penggunaan. Anda akan dikenakan cukai ke atas apa yang anda belikan.

Apabila berbanding dengan sistem cukai pendapatan, mekanisme yang mengawasi sendirinya juga akan dihalang untuk pengelakan. Hal ini kerana bayaran pendahuluan diperlukan semasa membeli.

Respon Awam

Walaupun keputusan menunjukkan bahawa Singapura mempunyai KDNK yang tinggi kepada setiap kapita dan merupakan salah satu yang tertinggi di Asia Tenggara tetapi Singapura masih mengalami kesukaran untuk menampung perbelanjaan tambahan. Bantahan daripada awam telah diadakan apabila GST diperkenalkan.

Kesimpulan

Dari segi KDNK kepada setiap kapita, Malaysia adalah berada di belakang Singapura dan ia mungkin akan menghadapi masalah yang akan wujudnya pada masa akan datang. Faktor yang tidak menentu akan menimbulkan kebimbangan terutamanya semasa tahap harga di Malaysia semakin meningkat manakala tahap pendapatan adalah bertumbuh perlahan-perlahannya. 

Walaubagaimanapun, GST merupakan satu cara yang dapat reformasi cukai. Jadi, individu perlulah memberikan cukai yang lebih banyak agar tidak akan menjejaskan faedah apabila negara menerima cukai.

Jadi, bagaimanakah semua ini akan dihasilkan di Malaysia?

Ia tidaklah begitu buruk jika Singapura merupakan petunjuk kepada bagaimana kehidupan di Malaysia akan berkeadaan serupa dengan Singapura.

Kami mempunyai salah satu daripada cukai kereta yang tertinggi di dunia dan tidak mempunyai subsidi bahan api dan harga harta tanah yang melambung tinggi.

Namun begitu, kami masih membuat melaluinya.

Mengapakah terdapat GST yang perbezaan?

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Budi Madani: Korang Boleh Dapatkan RM 200 Sebulan untuk Diesel

Budi Madani: Korang Boleh Dapatkan RM 200 Sebulan untuk Diesel

KWSP Akaun Fleksibel (Akaun 3): Cara Pemindahan dan Pengeluaran

KWSP Akaun Fleksibel (Akaun 3): Cara Pemindahan dan Pengeluaran

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)