Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Cabaran Keusahawanan Yang Tidak Ternyata

BY Team Loanstreet

Updated 27 Jul 2021
Usahawan merupakan individu yang mengagumi. Mereka akan disambut oleh media yang sentiasa bersedia untuk menunjukkan bahagian yang glamor daripada keusahawanan. Namun, sebenarnya, keusahawanan adalah tidak mempunyai pengalaman yang menakutkan daripada salah satu yang memuaskan. Pengorbanan adalah wujud tetapi ganjaran adalah tidak pasti. Malah, terdapat banyak usahawan mengalami kegagalan dan akan merosakkan hidup mereka dalam proses.

Anda mestilah mempunyai inspirasi sekiranya anda berhasrat untuk menjadi seorang usahawan. Tetapi tidak terdapat banyak yang mengetahui atau berbincang tentang keusahawanan. Di sini, marilah kita meneroka beberapa bahagian yang gelap. 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


1.  Risiko kewangan

Semua keusahawanan perlu meletakkan kewangan peribadi mereka pada risiko tanpa ragunya. Pertama, terdapat kebanyakan perniagaan memerlukan modal pada permulaannya. Modal adalah disediakan oleh usahawan kecuali seseorang itu amat bernasib baik sampailah modal bukan datang daripada usahawan diri sendiri. Tidak mungkin terdapat apa-apa kepastian untuk memulihkan modal ini. Namun, ini bukanlah bahagian yang paling menakutkan. Terdapat kebanyakan usahawan telah bersedia untuk kehilangan modal mereka semasa memulakan perniagaan.

Perkara yang paling usahawan bimbangkan adalah ketidakpastian pendapatan. Landasan untuk memulakan perniagaan akan menjadi pendek sekiranya kos telah ditetapkan bagi setiap bulan dan pendapatan tidak merangkumi kewajipan. Kebanyakan usahawan akan melakukan kisah-kisah yang disebut di atas atau menangguhkan gaji dan tindakan ini hanya cuba untuk melanjutkan landasan yang cepat. Ia tidak mempunyai kemampuan untuk menjangka aliran tunai pada masa depan yang akan mengakibatkan kehilangan masa untuk tidur bagi usahawan.

Cabaran Keusahawanan Yang Tidak Ternyata

Kemudian terdapatnya leverage agar dapat melihat sama ada untuk memulakan perniagaan atau melanjutkan landasan. Terdapat sebahagian usahawan akan meletakkan semua kewangan peribadi mereka untuk membiayai semula kediaman mereka atau mendapatkan bantuan daripada pinjaman peribadi dan kredit mikro. Hal ini telah menyebabkan kebanyakan usahawan gagal.  

2. Berurusan dengan rakan kongsi

Terdapatlah satu pepatah “Tiada apa-apa yang hebat adalah untuk mencapai diri sendiri”. Terdapat kebanyakan usahawan akan berniaga dengan rakan kongsi agar dapat berkongsi tanggungjawab dan bersama-sama mendapatkan hasilnya.

Walau bagaimanapun, mendapatkan rakan kongsi yang saling melengkapi merupakan perkara yang amat nasib sekiranya rakan kongsi memberikan bantuan yang besar. Ia bukanlah perkara yang luar biasa untuk menggambarkan rakan kongsi mereka sebagai sia-sia atau satu mimpi yang ngeri. Bahkan, sebahagian usahawan akan didakwa sekiranya rakan kongsi mereka melakukan sesuatu salah laku!

Malang sekali, rakan kongsi tidak akan mudah disingkirkan atau digantikan sebagai pekerja. Walau bagaimanapun, aturan mungkin adalah berbeza daripada kes yang berlainan. Biasanya, rakan kongsi akan mempunyai pemilikan dan hak untuk bersuara bagaimana perniagaan akan menjalankan. Jadi, salah satu cara untuk menyingkirkan rakan kongsi yang tidak baik adalah pembelian semula saham atau anda menyingkirkan diri sendiri! Fikirkanlah apa yang berlaku antara Zuckerberg dan Eduardo Saverin di Facebook.

3. Komitmen dan ketegangan gaya hidup

Pastikan anda mempunyai komitmen dan sanggup mengorbankan sekiranya anda menceburi ke dalam perniagaan diri sendiri. Sesiapa yang ingin mendapatkan keseimbangan antara kehidupan dan pekerjaan perlulah berfikir berhati-hati. Ia tidak sesuai untuk kehidupan berkeluarga kerana anda mungkin akan kehilangan masa lapang. Namun begitu, masih terdapat usahawan yang kali pertama menceburi perniagaan mengatakan mereka bersedia untuk komitmen pada masa dan terlibat dalam jumlah pekerjaan yang banyak.

Cabaran Keusahawanan Yang Tidak Ternyata

Walau bagaimanapun, apa yang mengejutkan mereka adalah jumlah tekanan yang dihadapi oleh mereka. Tekanan masih didapati menceroboh dan menjejaskan kualiti kehidupan meskipun mereka telah berusaha untuk menguruskan. Terdapat satu masalah yang biasa di kalangan usahawan adalah bagaimanakah mereka menangani tekanan semasa tidak bekerja. Bagi sesetengah orang, mereka didapati sukar untuk tidur dan malam akan menjadi panjang. Kejadian ini hanya akan menambahkan kesukaran kepada keseluruhan pengalaman pada masa itu.

4. Menjejaskan perhubungan

Kebanyakan usahawan yang berpengalaman akan memberikan amaran agar tidak bekerja dengan rakan dan saudara mara yang rapat. Namun begitu, ia bukanlah sesuatu perkara yang luar biasa untuk menarik rakan-rakan dan keluarga untuk memberikan bantuan kepada permulaannya. Ia akan menyebabkan hubungan menjadi ketegangan kerana memulakan perniagaan adalah pengalaman yang tekanan. Ia tidak akan mengejutkan sekiranya hubungan akan dijejaskan dalam proses ini.

5. Ia akan merasa kesepian

Cabaran dan tekanan yang dihadapi oleh usahawan adalah dalam pelbagai cara yang unik. Kebanyakan orang tidak akan mengalami jumlah tekanan ini dalam kehidupan mereka. Oleh demikian, usahawan yang berpengalaman telah membuktikan bahawa ia adalah sukar untuk mencari seseorang yang berkaitan.

Cabaran Keusahawanan Yang Tidak Ternyata

Ia akan menjadi perkara yang amat ketara sekiranya perniagaan sedang menghadapi sesuatu kesukaran. Usahawan juga mahu berkongsi masa mereka dengan orang lain sama seperti manusia lain. Tetapi ramai berasa terperangkap dan tidak mempunyai keupayaan untuk  berbuat demikian.

Perkara yang paling utama perlu memberi perhatian adalah menunjukkan kekuatan yang teguh agar tidak dapat menjejaskan keyakinan dalam pasukan atau perniagaan. Dengan sebab tersebut, ramai usahawan telah menjelaskan perasaan yang konflik.

6. Risiko kepada Reputasi

Salah satu kebimbangan yang besar daripada usahawan adalah kegagalan. Walaupun telah berusaha untuk menghapuskan bahagian yang berkaitan dengan kegagalan, tetapi ia tidak boleh dinafikan bahawa reputasi masih boleh dijejaskan dari janji yang pecah, kontrank yang tidak dipenuhi dan kekecewaan daripada pelabur. Selain daripada masalah kewangan, risiko kepada reputasi merupakan isu yang paling sukar untuk ramai usahawan hidup.

Kesimpulan

Pastikan anda mempunyai keberanian sekiranya anda berhasrat untuk menjadi usahawan. Walaupun keusahawanan akan mengalami penderidatan pada masa depan, tetapi pada akhirnya, keusahawanan akan mempunyai pengalaman yang bermanfaat sekiranya menghadapi cabaran.

Semoga berjaya dan terus berjuang kepada usahawan.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

Tak pasti kalau korang kena bayar cukai pendapatan ke tak lepas dah bayar zakat? Atau kena bayar dua-dua? Tak tau macam mana nak kira? Ha kami akan terangkan semuanya.

Bayar Zakat Pendapatan Boleh Dapat 100% Rebat Cukai. Biar Betul?

cukai, zakat dan fitrah, reit, real estate investment trust, cukai pendapatan korporat

Fahami Pelepasan Cukai Korang (Taksiran 2023)