Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

19 Perubahan Yang PH Buat Untuk Rakyat Selepas SETAHUN Memerintah

Updated 22 Nov 2019 – By Hakimie Amrie


Korang ingat lagi tak perasaan masa dapat keputusan PRU14 tahun lepas? Buat kali pertamanya dalam sejarah pemerintahan negara, sebuah parti politik yang berkuasa selama 60 tahun dikalahkan oleh parti pembangkang Pakatan Harapan (PH) di bawah pentadbiran Mahathir Mohamad. Dalam sekelip mata, kuasa bertukar tangan, jawatan bertukar orang dan wujud lah... Malaysia Baharu. 

Bermacam-macam pendapat yang berbeza kita boleh dengar, ada yang cakap PH ni bagus dan tak kurang juga ada yang cakap diorang menyesal sebab undi PH. Apa-apa pendapat yang korang ada pasal ni, apa kata kita tengok dulu perubahan-perubahan yang PH dah buat sepanjang setahun memerintah Malaysia.
 

Bajet baru untuk rakyat


1. Sistem Belanjawan 2019 yang baruPada 2 November 2018, Pakatan Harapan (PH) maklumkan yang Malaysia akan guna sistem belanjawan yang baru yang dikenali sebagai Bajet Asas Sifar sebagai langkah permulaan kepada tadbir urus negara yang baik. 

Kalau sebelum ni, belanjawan-belanjawan yang ada tu akan diubah sikit-sikit je sebelum dijadikan belanjawan baru (macam copy paste assignment kawan korang). Tapi, bila PH ambil alih, diorang guna sistem Bajet Asas Sifar ni untuk buat belanjawan negara dari kosong. Bukan untuk belanjawan tahun ni je tau, setiap tahun belanjawan negara akan dibuat dari mula dan setiap item akan diperiksa sebelum diberi peruntukan. 

Untung ke guna Bajet Asas Sifar ni?

Haruslah untung, kalau tak buat apa susah-susah kan? Dengan menggunakan sistem Bajet  Asas Sifar ni, PH dapat gunakan peruntukan dengan lebih bijak dan dapat keep track ke mana semua wang negara dibelanjakan. 

Bajet Asas Sifar ni terbukti menguntungkan sebab PH dapat jimat 47% daripada kos asal LRT3 iaitu dari RM31.6 billion kepada RM16.6 billion. PH jugak dapat jimat sebanyak RM8.8 billion daripada kos asal projek MRT2, iaitu sebanyak RM39.3 billion

Banyak tu guys.


Mengurangkan beban rakyat


2. GST, apa tu? Sekarang dah guna SST lah Bila PH buat keputusan untuk hapuskan GST dan digantikan dengan SST, ramai yang tak puas hati dan marah-marah. Diorang cakap PH buat kesilapan besar sebab hapuskan GST. Eh, betul ke? 

Admin difahamkan PH tukar GST kepada SST sebab GST ni wujudkan pandangan serong kat gomen. Bukan tu je, rata-rata rakyat jugak percaya yang kos sara hidup makin naik disebabkan adanya GST ni. PH memperkenalkan SST sebab diorang nak rakyat hentikan pendapat negatif yang cukai ni akan naikkan kos sara hidup.  Bagi memastikan SST ni tak bebankan rakyat, SST diwujudkan sebagai cukai jualan peringkat tunggal dan bukannya cukai jualan pelbagai peringkat macam GST.  Bagi yang tak faham apa beza peringkat tunggal dengan pelbagai peringkat, senang je. Kalau guna cukai jualan peringkat tunggal,  cukai hanya dikenakan pada peringkat pengeluar je dan tak macam GST yang turut dicaj pada peringkat pemborong, peruncit dan pengguna. 

SST jugak mampu kurangkan kos sara hidup dan manfaatkan rakyat. Buktinya, kalau kita ambil contoh SST dekat restoran, SST hanya akan dikenakan kat restoran yang mempunyai pendapatan tahunan mencecah RM1 juta dan ke atas je. Jadinya, kalau korang berjimat, makan lah kat warung biasa, konfirm tak dikenakan cukai.

SST jugak berjaya mengurangkan jumlah cukai yang dikutip.  Sebelum ni, sebanyak RM44 billion GST telah dikutip oleh gomen tapi dengan SST, hanya RM30 billion je yang akan dikutip. Maksudnya kat sini, kos sara hidup telah berkurang sebanyak RM14 billion.


3. BR1M vs. BSH Cakap pasal bantuan untuk rakyat ni kan, sebelum PRU14 lagi PH dah sebut-sebut yang diorang akan hapuskan BR1M dan digantikan dengan Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSH). Walaupun amaun bantuan yang diberikan adalah lagi sedikit berbanding  BR1M, BSH ni lebih telus dalam pemberian bantuan. Maknanya, rakyat yang betul-betul susah je akan dapat merasa bantuan ni. 

Penghapusan BR1M kepada BSH dapat jimatkan PH sebanyak RM5.6 billion. Kalau korang nak tau, sebanyak RM1.2 billion diperuntukkan kepada 4.1 million isi rumah. Korang mesti perasan, amaun bantuan yang diberikan lagi sedikit kan? Ni sebab PH lebih fokuskan nak settlekan hutang negara terlebih dahulu. 


4. Kementerian Pendidikan dapat budget paling banyakDi bawah Belanjawan 2019, peruntukan paling banyak berjumlah RM60.2 billion atau 19.1% diberikan kat Kementerian Pendidikan. 

Ni antara apa yang Kementerian Pendidikan buat dengan RM60.2 billion tu. Jom kita tengok.
  • RM100 bantuan pendidikan diberikan kepada murid darjah 1 - tingkatan 5 yang mempunyai pendapatan isi rumah kurang dari RM,3000 sebulan
  • RM3.8 billion diperuntukkan bagi biasiswa dan pinjaman pendidikan. Tambahan RM2 billion juga diberikan untuk pelajar tajaan MARA
  • RM17.5 juta juga diberikan kepada Malaysia Professional Accountancy Centre (MyPAC) untuk melahirkan 600 akauntan dalam tempoh 5 tahun
  • RM206 juta akan digunakan bagi pembangunan kolej politeknik dan kolej komuniti
  • RM400 juta diperuntukkan bagi tujuan Penyelidikan & Pembangunan di IPT

Admin sebenarnya puas hati dengan komitmen yang PH berikan bagi sektor pendidikan. Pendidikan di Malaysia diberikan perhatian penuh kerana PH nak wujudkan generasi yang mampu bersaing dengan negara-negara jiran, terutamanya bagi Sains dan Matematik. Malaysia cuma akan berjaya membangun menjadi negara yang mempunyai pendapatan tinggi sekiranya rakyat diberikan peluang untuk membangun. 


5. Bantuan untuk kumpulan B40Selain bantuan pendidikan, PH juga wujudkan bantuan kebajikan untuk golongan yang berpendapatan rendah, contohnya:
  • RM120 diberikan kepada anak (sehingga anak keempat bagi satu isi rumah) kecuali OKU
  • RM40 rebat bil elektrik diberikan orang miskin dan orang miskin tegar yang didaftarkan dalam sistem e-Kasih
Semua bantuan ini dibuat bagi meringankan beban rakyat dan memastikan takde rakyat yang tertinggal. Bantuan kebajikan ini jugak dilaksanakan untuk mengurangkan jumlah orang miskin di Malaysia pada masa akan datang.


6. Rumah mampu milik & rumah mikroDana sebanyak RM1 billion diperuntukkan bagi membuka peluang kepada kumpulan B40 dan M40 untuk memiliki rumah pertama. Dengan adanya dana perumahan ini, sebuah polisi perumahan baru (Polisi Perumahan Mampu Milik Negara 2018 - 2025) dapat diwujudkan oleh Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan. Dengan polisi ni, korang yang berada dalam kumpulan B40 dan M40 pun dah boleh beli rumah dengan harga serendah RM300,000

Selain tu, PH dengan kerjasama DBKL jugak ada buat program rumah mikro yang akan bermula pada bulan Ogos 2019. Rumah mikro ini layak dimiliki oleh korang yang berumur di antara 18 sehingga 35 tahun dengan pendapatan kurang dari RM2,000. Kalau permohonan korang berjaya, korang hanya perlu bayar sewa RM100 sebulan. Murah nye, mana nak cari sewa rendah macam tu sekali kat KL ni? 

Program rumah mampu milik ni dibuat sebab PH nak kurangkan jumlah rumah yang tak terjual kat Malaysia ni sebenarnya.
 


7. Bantuan Harapan Negara (BHN)
Bantuan Harapan Negara (BHN) ni adalah sebuah inisiatif PH untuk gantikan Bantuan Bakti Negara dan Sumbangan Veteran Tidak Berpencen 1Malaysia. Bantuan ini digunakan untuk membalas jasa dan membantu askar veteran kita meneruskan hidup selepas tamat perkhidmatan diorang. Kalau ikut sekarang, sebanyak RM500 diberikan buat setiap veteran dan bantuan lain pulak akan diberikan pada masa akan datang. 


8. Harga petrol yang baru Walaupun sekarang Malaysia dah guna sistem apung minyak, korang janganlah gelabah dulu sebab PH dah janji yang harga minyak RON95 (satu-satunya minyak yang kita mampu guna) takkan lebih dari RM2.20. Sekarang lagilah, harga minyak RON95 dihadkan ke RM2.08 je.

PH jugak umumkan yang diorang akan bagi subsidi minyak kepada rakyat yang hanya ada satu kereta atau motor selepas suku kedua 2019. RON 95 jugak akan disubsidikan kereta dengan kapasiti enjin 1,500cc dan ke bawah dan 125cc dan ke bawah bagi motosikal. 

Nak tau harga minyak terkini pulak? Klik sini: Harga Minyak Terkini: RON95, RON97 dan Diesel


9. Takde kenaikan tolDi bawah peruntukan Belanjawan 2019, PH buat keputusan untuk bekukan kenaikan tol di 21 lebuhraya antara bandar macam DUKE, LDP, Kesas, NPE dan banyak lagi. 

Korang tau tak dengan penghapusan kenaikan tol ni, PH terpaksa tanggung kos sebanyak RM1 billion! Tapi PH tetap akan teruskan penghapusan kenaikan tol ni sebab nak memenuhi manifesto Buku Harapan diorang.


10. Inisiatif PTPTN yang baruSepanjang 1 tahun PH memerintah, banyak polisi diubahsuai atau dihapuskan, antaranya polisi larangan ke luar negara bagi peminjam PTPTN yang tak menjelaskan hutang. 

Larangan ini dihapuskan tahun lepas pada bulan Jun dan sebanyak 400,000 peminjam PTPTN yang tidak membayar hutang dikeluarkan dari senarai hitam imegresen. Kalau ikut apa yang dikatakan oleh PH ni, diorang tak setuju dengan polisi ni sebab banyak lagi graduan tempatan yang masih menganggur dan tak kurang jugak graduan yang bergaji kecil.

Selepas larangan ini dihapuskan, PH masih lagi mencari jalan lain untuk membuat peminjam PTPTN membayar balik hutang diorang, antaranya halangan untuk perbaharui cukai jalan, pasport dan lesen memandu diorang.


11. Gaji minimum dinaikkan Cakap pasal isu gaji ni, dari dulu sampai sekarang tak habis-habis. Sebab tu lah PH buat keputusan untuk menaikkan kadar gaji minimum kepada RM5.29 sejam tau RM1,100 sebulan.

Dengan kadar gaji minimum yang baru ni, PH yakin dapat kurangkan beban hidup rakyat. 


12. Pas perjalanan tanpa had Selain sektor pendidikan, sektor pengangkutan jugak menerima peruntukan yang banyak dari PH. Sebanyak RM240 juta diberikan untuk memajukan pengangkutan awam di Malaysia. Kementerian Pengangkutan Malaysia telah melancarkan inisiatif pas perjalanan tanpa had (MY100 dan MY50) bagi servis perkhidmatan awam macam Bas Rapid, LRT, Monorel, BRT, MRT dan bas feeder. Pas perjalanan ni boleh digunakan bermula 1 Januari 2019. Bagi KTM pulak, diskaun sebanyak 20% akan diberikan  bermula lewat tahun 2019. 

Dengan adanya pas ni, korang dah tak perlu lagi fikir pasal bajet pengangkutan. Korang jugak tak perlu hadap jam kalau guna pas perjalanan ni.


Peluang untuk golongan wanita


13. Taska disediakan di bangunan gomenPH pun tekad untuk bukak lebih banyak peluang kepada golongan wanita supaya mampu berjaya tanpa sebarang halangan. Contohnya, sediakan lebih banyak taska di bangunan gomen. Mengikut PH, taska wajib disediakan di bangunan gomen untuk menyenangkan wanita berkeluarga untuk menghantar anak diorang. 

Sebab apa PH sediakan banyak taska? 

Kalau dulu, banyak wanita yang berkeluarga terpaksa behenti kerja sebab kena jaga anak. Jadi, dengan wujudnya taska-taska ni, lebih ramai wanita dapat masuk dalam sumber tenaga kerja  yang mampu meningkatkan kadar ekonomi negara.


Meningkatkan tahap kesihatan rakyat


14. MySalamMySalam ni merupakan Skim Perlindungan Nasional untuk kumpulan B40 yang berumur di antara 18 sehingga 55 tahun. Sebanyak RM2 billion digunakan untuk memberi insurans kesihatan dan perlindungan takaful untuk korang yang mempunyai masalah kesihatan, termasuk 36 penyakit kronik dengan perlindungan perubatan sehingga RM8,000

Skim seperti ini diwujudkan buat kali pertamanya di Malaysia bagi memastikan kebajikan dan kesihatan rakyat terjaga. 


15. Klinik 1Malaysia ditutup Admin je ke yang tak teringat langsung pasal Klinik 1Malaysia ni? Ke korang pun sama?

Bila PH ambil alih, diorang buat keputusan untuk tutup Klinik 1Malaysia ni. Daripada 347 klinik, sebanyak 293 dijadikan klinik komuniti, lagi 23 dijadikan klinik kesihatan dan selebihnya ditutup untuk menjimatkan kos. 

Timbalan Menteri Kesihatan jugak cakap yang Klinik 1Malaysia ni ada sejarah bagi diagnosis dan rawatan yang salah sebab kebanyakan klinik ni hanya diuruskan oleh pegawai pembantu perubatan dan bukannya doktor. Dengan menutup klinik-klinik ni, masalah diagnosis dan rawatan yang salah ni dapat dibendung. Yelah, salah rawatan ni boleh akibatkan masalah kesihatan yang lagi kronik kot. Kalau terjadi betul-betul, lagi banyak kos perubatan yang diperlukan. 


16. Larangan merokok kat premis makananPada 1 Januari 2019, PH telah melaksanakan larangan merokok di premis makanan dan menjadikan semua premis makanan sebagai zon larangan merokok. Selain rokok, shisha dan vape, segala bentuk e-cigarette jugak termasuk dalam larangan ni. Kalau korang nak merokok, korang kena merokok sekurang-kurangnya 3 meter dari kawasan premis makanan.

Sesiapa yang melanggar larangan ni akan didenda atau dipenjara. Walau bagaimanapun, hukuman melanggar larangan ni cuma akan berkuatkuasa pada tahun depan je. Sebabnya, PH nak didik dan tingkat kesedaran mengenai bahaya merokok terlebih dahulu. 

Larangan ni adalah sebuah kempen kesihatan yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara bebas rokok menjelang tahun 2025. Selain tu, PH jugak nak turunkan jumlah perokok di negara kita dan seterusnya mengurangkan kos perubatan bagi perokok-perokok ni. Mungkin korang rasa perkara ni remeh, tapi PH dah belanjakan sebanyak RM3 juta rawatan kanser.


17. Vaksinasi diwajibkanSelain larangan merokok, Kementerian Kesihatan jugak akan mewajibkan vaksinasi kat semua kanak-kanak terutamanya vaksinasi difteria dan campak berikutan kematian seorang kanak-kanak berumur 2 tahun di Johor. 

Masing-masing ada pendapat sendiri, ada yang setuju dengan vaksinasi dan ada jugak yang tak nak terima vaksinasi ni atas sebab-sebab tertentu. Pendapat korang yang berbeza ni telah buat PH wujudkan sebuah pasukan khas vaksinasi untuk  buat kajian sama ada vaksinasi ni perlu atau tak sebenarnya.


Memastikan keselamatan rakyat terjaga


18. Dah boleh guna cermin gelap kat keretaBaru-baru ni, PH telah ubah semula peraturan memasang cermin gelap kereta (tinted). Berdasarkan garis panduan yang terbaru ni, semua kereta persendirian boleh memasang tinted mengikut apa yang dibenarkan dalam garis panduan tersebut. Bagi kereta yang dijadikan grab/uber dan lain-lain, korang kena ikut peraturan lain bagi pemasangan tinted ni. Ni bertujuan untuk melindungi keselamatan penumpang grab/uber dan pengangkutan awam yang lain.


19. Semakan pesalah jenayah seksual terhadap kanak-kanak Mana-mana korang yang masih tak tau,  pada 1 April 2019, ada sebuah senarai pesalah jenayah seksual terhadap kanak-kanak dilancarkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat. Senarai ni ada simpan 3,000 nama pesalah yang didaftarkan dari tahun 2017 sampai sekarang. Senarai ni dibuat sebab makin banyak kes kanak-kanak dilaporkan, contohnya, kes kanak-kanak dicabul di pusat jagaan, taska dan jugak di sekolah.

Apa yang korang boleh buat dengan senarai ni?

Dengan senarai ni, sekolah dan pusat jagaan kanak-kanak boleh lagi berhati-hati dalam memilih tenaga pengajar dan kakitangan untuk memastikan keselamatan golongan bawah umur ini terjaga. 


Apa lagi yang PH akan buat?

Kat sini jelas kita boleh nampak yang banyak usaha telah dibuat oleh PH untuk mengurangkan hutang negara dan membantu meringankan golongan susah. Selain tu, PH jugak bekerja keras untuk menyelesaikan skandal 1MDB yang masih lagi buat kita semua tertanya-tanya. 

Apa pulak yang akan terjadi pada tahun-tahun akan datang?

Yang pastinya, admin harap PH dapat bebaskan Malaysia dari kemelut hutang selain menambahbaik inisiatif sedia ada. 
 
Teruskan Pembacaan...

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

loanstreet-perbandingan-kad-ganjaran-petrol-terbaik-di-malaysia

Kad Kesetiaan Petrol: Mana Satu yang Terbaik kat M’sia?

loanstreet-renew-pasport-malaysia-secara-online

Oh…Camni Rupanya Renew Pasport Secara Online!