Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Siapa Menang Dan Siapa Kalah Ketika Ringgit Menyusut

BY Team Loanstreet

Updated 19 Oct 2018
Kebanyakan pembaca mesti telah mengalami  Krisis Kewangan Asia tetapi berapa di antara kita masih ingat panik yang dibawa oleh kemerosotan nilai Ringgit yang berlangsung selama setahun. Hari ini, mata wang yang kita cintai  mempunyai prestasi mata wang yang paling teruk di Asia, ia telah menurun hampir 18% sejak Ogos 2014. Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Zeti Akhtar Aziz menyatakan keyakinan beliau pada foundasi Ringgit kerana ia telah dijual berlebihan. Secara umum, berikut adalah beberapa pemenang dan kalah selepas kejatuhan Ringgit.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


 

Bacalah artikel kami “Kejatuhan Ringgit: Adakah Anda Pemenang Atau Mangsa?

MENANG: Syarikat Teknologi,  Syarikat Surang Tangan, Industri Pelancongan

Ini adalah syarikat-syarikat yang memperoleh pendapatan mereka dari luar negara. Sebenarnya, beberapa syarikat teknologi (seperti JCY antarabangsa, Pacific Malaysia dan Green Packet Bhd) di Malaysia adalah pengeksport produk yang dihasilkan oleh mereka yang agak besar di dunia. Selain daripada itu, Malaysia adalah pembekal sarung tangan terbesar di dunia kerana kelimpahan ladang getah. Bagi industri pelancongan, menurut kata-kata Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz, beliau amat gembira terhadap kesusutan nilai ringgit kerana ia akan memanfaatkan industri pelancongan di Malaysia.

Bacalah artikel kami “Cabaran Keusahawanan Yang Tidak Ternyata”.

 

KALAH: Syarikat Penerbangan, Industri Automotif, Sektor Tenaga

Syarikat-syarikat dalam industri-industri ini terutamanya adalah pengimport dan kos material yang dibayar dengan mengunakan wang asing. Syarikat penerbangan sering memasuki kontrak untuk menetapkan kos bayaran minyak dengan mengunakan USD. Oleh itu, kejatuhan Ringgit akan menambahkan kos bagi setiap rute penerbangan yang dioperasi. Sehubungan dengan syarikat penerbangan, sektor automotif merupakan lagi satu industri yang membeli bahan-bahan luar negara. Sektor tenaga adalah sesuatu industri yang membeli banyak arang batu dari luar negara, sementara itu, pelabur-pelabur amat bimbang terhadap pinjamannya yang perlu dibayar dengan USD.

 

MENANG:Pinjaman Berdenominasi Ringgit

Malangnya, pelabur asing sekarang bersanggup untuk meminjam pinjaman berdenominasi Ringgit kerana bayaran bunga yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, kebanyakan penduduk tempatan tidak mungkin merasa kesannya jika kita hanya memperoleh gaji dan berbelanja di negara kita.

Gunalah alat perbandingan pinjaman perumahan kami.

 

KALAH: Pinjaman Berdenominasi Wang Asing

Kecuali jika prestasi mata wang yang diperolehi oleh anda adalah lebih teruk, seperti Hryvnia Ukraine, Real Brazil dan Lira Turki, korporat adalah pihak yang merasa kesan peningkatan kos secara serta-merta kerana banyak mempunyai pinjaman atau bon berdenominasi  mata wang asing. Sebaliknya, rakyat Malaysia yang memperolehi pendapatan mereka di luar negara adalah secara umumnya terjamin daripada penyusutan Ringgit. Namun begitu, keadaan menjadi lebih teruk apabila anda memperolehi Ringgit dan anda perlu membayar bunga pinjaman asing.

 

MENANG: Singapura, China, Jepun, Amerika Syarikat ...

Negara-negara di atas adalah pengimport barangan Malaysia yang terbesar. Kelakuan kemungkinan mereka adalah jelas: Mereka mungkin akan membeli kelebihan bahan-bahan dari Malaysia dan menyimpan bahan-bahan tersebut sebagai inventori semasa nilai Ringgit serendah seperti kali ini.

Seperkara lagi, apa yang mereka terutamanya mengimport dari Malaysia? Singapura dan China membeli peralatan elektronik; Jepun membeli gas asli cecair; dan Amerika Syarikat membeli produk semikonduktor.

 

KALAH: Bank Negara

Bank Negara yang hanya cuba untuk menunjukkan simpati kepada rakyat dan menyatakan keyakinan mereka terhadap prospek masa depan. Adakah kita akan menyaksikan rizab asing dibazirkan hingga kosong sama seperti apa yang berlaku pada tahun 1997? Mungkin tidak kerana keadaan hari ini tidak seburuk Krisis Mata Wang Asia.

 

MENANG: Pelabur Asing

Ya, pelabur asing akan berasa gembira ketika membeli hartanah di Malaysia. Walaupun kami secara umumnya gembira untuk menerima bantuan pelaburan asing supaya mengembangkan ekonomi kita, kita masih tidak bersedia untuk menanggung inflasi yang tinggi yang disebabkan oleh aliran masuk modal yang besar.

 

KALAH: Kerajaan

Keadaan politik di Malaysia hari ini amatlah kelam-kabut. Kemaluan yang disebabkan oleh krisis hutang 1MDB, perjuangan politik dan permusuhan di antara pemimpin-pemimpin, dan juga pembubaran Pakatan Rakyat semua mengakibatkan prospek penarafan kredit berdaulat Malaysia terlihat suram. Mereka mungkin telah memenangi perang mulut antara satu sama lain tetapi rakyat telah hilang kepercayaan padanya.

Bacalah artikel kami “5 Subsidi Kerajaan Yang Anda Mungkin Tidak Tahu”.

 

SERI: Imbangan Perdagangan

Kesusutan nilai mata wang akan menyebabkan harga barangan eksport kita lebih kompetitif kepada pembeli asing. Lihatlah produk eksport utama di Malaysia: produk elektronik, gas asli, bahan kimia, produk petroleum, minyak sawit dan sebagainya. Kerajaan akan berasa gembira ketika melihat peningkatan nombor lebihan dagangan (Ringgit). Walau bagaimanapun, nilai lebihan dagangan apabila ditukar kepada USD mungkin tidak kelihatan bagus kerana kejatuhan nilai Ringgit. Jadi, yang mana satu kita guna? USD atau Ringgit? USD mungkin adalah lebih relevan apabila membandingkan di antara negara-negara.

Bacalah artikel kami “Apakah Keturunan Harga Minyak Bermakna Kepada Rakyat Malaysia”.

 

KALAH: Rizab Pertukaran Asing

Rizab pertukaran asing sering digunakan untuk menguasai nilai mata wang dalam pasaran pertukaran. Rizab asing yang disimpan di Bank Negara Malaysia, sejak beberapa bulan dahulu ia digunakan untuk menahankan nilai Ringgit melalui aktiviti pembelian, telah berkurangan daripada US $121 bilion pada Ogos 2014 (permulaan trend menurun) hingga US $ 107 bilion pada bulan Disember 2014, dan jumlah di April 2015 adalah US $ 97 bilion, mengisyaratkan penurunan hampir 20%.

 

KALAH: Rakyat Malaysia

Sudah tentu, rakyat Malaysia sedang memegang mata wang dengan kuasa beli yang kurang dan kita perlu mengurangkan pembelian barangan import. Di sisi lain, warga asing akan membanjiri ke negara kita untuk membeli barangan tempatan.

 

Kesimpulan

Walaupun ramai yang percaya Ringgit telah terkurang nilai selepas Bank Negara gagal untuk menahan Ringgit daripada aktiviti jualan, masih terdapat banyak isu-isu yang perlu dijawab: Adalah Ringgit cukup tegah untuk menghadapi lagi satu aktiviti jualan apabila kenaikan kadar berlaki di Amerika Syarikat? Adakah harga komoditi akan naik tidak lama lagi? Berapa banyak lebihan dagangan Malaysia akan bertambah? Namun begitu, kami percayalah bahawa pembetulan pasaran akan memulihkan Ringgit tidak lama lagi.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Panduan lengkap cukai pendapatan 2023

Panduan Lengkap Cukai Pendapatan 2024 (Taksiran 2023)

pelepasan cukai pendapatan 2023

8 Cara Untuk Dapatkan Lebih Banyak Pelepasan Cukai Pendapatan (Taksiran 2023)

Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN! Jom Baca Untuk Faham Cara Nak Elakkan

INI Cara Nak DECLARE Income. Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN!