Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Mengapakah Harga Minyak akan Menurun - Teori yang paling Ketara

BY Team Loanstreet

Updated 27 Jul 2021
Semasa bulan Jun 2014, harga minyak mentah telah menurun dari kira USD 115 barrel hingga kira USD 55 barrel pada permulaan tahun 2015. Ini mengakibatkan kejatuhan kepada sebab-sebab terhadap spekulasi. Malah juga ada jatuh ke dalam bidang teori konspirasi. Tetapi adakah terdapat asas untuk teori-teori ini? Kami telah mengkaji 3 daripada teori yang paling sering digunakan. 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


1) OPEC Cuba Mempengaruhi Pengeluar Minyak Syal di Amerika Syarikat

OPEC Cuba Mempengaruhi Pengeluar Minyak Syal di Amerika Syarikat

OPEC merupakan sebuah negara pengeluar minyak yang menyelaraskan sasaran pengeluaran dua kali setahun. Pada masa yang sama, mereka telah perakaunan kira-kira ~40% daripada bekalan minyak dunia. Terdapat banyak jangkaan terhadap OPEC untuk mengurangkan pengeluaran agar dapat menyokong harga. Hal ini diakibatkan apabila harga mula menurun pada bulan Jun 2014. Sebaliknya, mereka terus mengekalkan sasaran pengeluaran. Adakah mereka berharap terhadap harga daripada pengeluar minyak syal di Amerika Syarikat akan turun sehingga mereka akan runtuh?

Terdapat kemungkinan bahawa OPEC berharap untuk melanjutkan harga minyak yang lebih rendah untuk apa-apa tujuan. Namun, kita boleh lihat sasaran pengeluaran OPEC masih stabil dalam beberapa tahun ini.

2) Amerika Syarikat yang Menghukum Rusia

Penipuan yang terbaru di Crimea telah menyebabkan beberapa daging lembu yang teruk dan menyebabkan sekatan perdagangan. Apakah yang boleh dilakukan oleh Amerika Syarikat sebagai membalas dendam kepada Rusia?

Namun, Rusia hanya mengetepikan sekatan perdagangan mereka. Sebagai sebuah negeri petrol, terdapat 45% daripada pendapatan kerajaan Rusia adalah diperolehi daripada eksport minyak dan gas. Eropah telah bergantung pada Rusia untuk mendapatkan minyak dan gas sama ada sekatan atau tiada sekatan. Jadi, Amerika Syarikat boleh menurunkan harga agar dapat melumpuhkan Rusia jika mereka tidak dapat menurunkan keseluruhan eksport Rusia bersama dengan sekatan perdagangan, bukan?

Sebagai negara yang cemerlang di dunia, orang akan memikirkan apa yang boleh dilakukan oleh Amerika Syarikat. Mereka memang boleh meletup dan memusnahkan negara. Namun, harga minyak masih berfungsi sebagai kuasa pasaran di global. Amerika Syarikat juga tidak akan dikenakan daripada tahap kawalan yang diperlukan untuk melaksanakan apa-apa keturunan harga minyak.

3) Peningkatan Nilai Terhadap USD

USD telah mengukuh sekiranya berbanding dengan hampir semua matawang yang lain sejak bulan September 2014.

Peningkatan Nilai Terhadap USD

Apabila harga minyak diperolehi dalam USD, ia diharapkan bahawa penurunan harga minyak adalah sepadan dalam dan dapat mencerminkan peningkatan nilai USD. Fikirkanlah:

1 USD = RM 3.20, USD 100 barrel adalah RM 320 barrel.

1 USD = RM 3.55, USD 90 barrel MASIH adalah RM 320 barrel .

Tanpa ragu-ragu, peningkatan nilai terhadap USD telah memberi sumbangan kepada kejatuhan harga minyak dari segi USD. Namun, USD tidak akan dihargai sekiranya harga minyak menurun.

Teori ini hanya meyumbang satu faktor yang kecil kepada tahap yang terbaik.

Apakah Alasan yang Benar kepada Kejatuhan Harga Minyak?

Kebenarannya adalah kurang glamor daripada anda yang harapkan.

Yang pertama, marilah kita menyemak semula masa lalu. Masih ingat masa sebelum krisis kewangan global pada tahun 2008 dan ia mengenai harga minyak meningkat lebih banyak daripada USD 140 barrel? Ini adalah masa yang menimbulkan kebimbangan semua orang sebab dunia telah menjejaskan pengeluaran minyak puncak.

Kemudiannya, krisis kewangan telah melanda pada tahun 2008. Permintaan di dunia maju telah menjadi semalaman kering dan harga menjunam turun semula ke USD 40 barrel. (Fakta Sampingan: krisis kewangan pada tahun 2008 telah menyebabkan permintaan Amerika Syarikat untuk minyak mentah tidak pernah dipulihkan).

Apakah Alasan yang Benar kepada Kejatuhan Harga Minyak?

Namun, China terus berkembang dalam bidang minyak dan ia tidak dijejas oleh krisis kewangan. Selain itu, bekalan minyak juga tetap bertakung selama beberapa tahun. Pelaburan kepada kemudahan pengeluaran minyak syal di Amerika Syarikat (disebabkan oleh krisis tenaga 2007/2008) akan mengambil beberapa tahun untuk datang dalam talian. Ia tidak membantu sepenuhnya malah telah mengganggu pengeluaran di Libya semasa Spring Arab tahun 2011.

Pada tahun 2011, harga minyak telah meningkat dari USD 40 barrel hingga USD 110 barrel dan ia telah mengekalkan kestabilan pada tahap itu. Harga mula merosot dari bulan Jun 2014 hingga tahap sekarang.

Apakah yang akan berlaku semasa kita memplotkan bekalan dan permintaan yang penting ke atas carta harga minyak?

crude oil price

Gambar yang nyata telah muncul dan ia menunjukkan bahawa kebanyakan pergerakan harga pada abad yang lalu boleh diterangkan dari bekalan dan permintaan perspektif. Maka ia adalah tidak berbeza pada kali ini.

Hal ini telah menimbulkan dua kesan iaitu meningkatkan bekalan (pengeluaran minyak syal di Amerika Syarikat telah menendang ke gear dan meneruskan pengeluaran minyak di Libya) dan menurunkan permintaan (menjadi perlahan di China) dan ia telah menyebabkan harga minyak menjunam jatuh. Secara ringkasnya, pertumbuhan bekalan telah melebihi pertumbuhan permintaan. 

Apakah yang akan Diberikan untuk Kita?

Ia adalah sukar untuk meramalkan bagaimana harga minyak akan meningkat atau menurun dari sini. Tetapi segala-galanya akan berubah apabila OPEC membuat keputusan untuk mengurangkan pengeluaran pada masa akan datang atau bekalan berlaku kerana terdapat gangguan lain yang di luar jangkaan (contohnya pengeluar minyak syal runtuh), harga dijangka mengekalkan rendah kepada permintaan yang rendah dan bekalan yang semakin meningkat.

Terdapat pemenang dan rugi yang baru apabila keadaan pasaran menghadapi perubahan. Bacalah agar dapat mengetahui bahawa akhirnya Malaysia adalah pemenang atau yang rugi dalam situasi harga minyak yang rendah.

 

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

Tak pasti kalau korang kena bayar cukai pendapatan ke tak lepas dah bayar zakat? Atau kena bayar dua-dua? Tak tau macam mana nak kira? Ha kami akan terangkan semuanya.

Bayar Zakat Pendapatan Boleh Dapat 100% Rebat Cukai. Biar Betul?

cukai, zakat dan fitrah, reit, real estate investment trust, cukai pendapatan korporat

Fahami Pelepasan Cukai Korang (Taksiran 2023)