Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Garis Panduan Untuk Penilaian Rumah

BY Team Loanstreet

Updated 09 Dec 2019
Sama ada anda merupakan bakal pembeli rumah atau pelabur hartanah yang tidak berpengalaman, penilaian hartanah ialah elemen yang sangat penting kepada anda untuk memasuki pasaran hartanah. Anda mungkin pernah terdengar istilah ini digunakan oleh pemain pasaran hartanah yang berpengalaman, namun berapa banyak yang anda benar-benar memahami tentang penilaian hartanah dan bagaimana proses ini akan mempengaruhi pembelian anda (pembelian hartanah)? Berikut adalah pekara yang anda perlu tahu.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Apakah penilaian hartanah?

Secara rasminya, “Nilai Pasaran” merupakan nilai anggaran bagi pertukaran sesuatu hartanah pada tarikh penilaian tertentu yang berlaku antara pembeli dan penjual hartanah yang sanggup melibatkan diri dalam transaksi yang saksame selepas pemasaran yang wajar dilaksanakan, di mana setiap pihak bertindak dengan pengetahuan, berhemat, dan sukarela. Pengiraan untuk penilaian hartanah akan mengambil kira harga transaksi terkini dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Kerajaan (JPPH). Tambahan pula, harga pelancaran untuk projek-projek baru yang akan dilaksanakan di kawasan hartanah tersebut juga merupakan salah satu faktor dalam pengiraan ini. Setelah penilaian hartanah dilakukan, bank biasanya akan mengizinkan pinjaman yang sebanyak 90% LTV dari angka nilai itu.

Bagaimankah penilaian hartanah akan mempengaruhi  anda?

Sebagai contohnya, anda berminat terhadap sebuah unit apartment, dan bersetuju pada harga RM500,000 selepas berunding dengan penjual. Berdasarkan harga yang dipersetujui tersebut, pinjaman perumahan 90% bermakna anda perlu mengeluarkan bayaran muka sebanyak RM50,000, tanpa mengambil kira kos permulaan yang lain. Peringkat inilah penilaian hartanah akan bermain peranannya – bagi pinjaman perumahan, anda memerlukan laporan daripada firma penilaian hartanah yang diiktiraf oleh bank yang berurusan dengan anda. Jika firma penilaian hartanah berkata hartanah tersebut hanya bernilai sebanyak RM450,000, anda hanya akan layak untuk pinjaman sebanyak 90% daripada RM450,000. Ini bermakna sekirannya anda ingin membeli hartananh tersebut, anda perlu menanggung perbezaan harga tersebut dan mengeluarkan bayaran muka sebanyak RM95,000, dan bukan RM50,000 yang dijangkan pada mula.

Mengapakah berlakunya perbezaan Ini?

Anda akan tahu bahawa harga hartanah di kawasan tertentu melonjak atau meningkat dengan cepat sekirannya anda merupakan seorang pemeharti pasaran hartanah Malaysia. Di sinilah berlaku perbezaan ini, Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Kerajaan (JPPH) mengambil masa sehingga 6 bulan untuk mengumpul dan menganalisis data urus niaga, di mana data tersebut akan bertindak sebagai panduan kepada firma penilaian hartanah semasa membuat penilaian. Ini bermakna bahawa penilaian hartanah akan berpusat pada harga lama sehingga 6 bulan sebelum ini, dan kemungkinan besar harga tersebut akan lebih rendah berbanding dengan harga semasa.  Walaupun banyak firma penilaian mengambil kira sebanyak mungkin faktor yang berkaitan dalam penilaian hartanah untuk memastikan penilaian yang tepat dan saksama, namun terdapat juga firma penilaian yang hanya mangambil faktor yang mereka berasa memerlukan, dan akhirnya ini menwujudkan perbezaan antara harga penilaian (dinilaikan oleh firma penilaian) dan harga yang dirundingkan antara pembeli dan penjual.  

Apakah yang anda boleh buat?

Jika anda ingin menjaminkan harta tetapi tidak pasti sama ada anda boleh mendapatkan kadar penilaian yang anda mahu atau tidak, pastikan terdapat fasal dalam penerimaan tempahan anda, yang menyatakan bahawa anda berhak mendapat bayaran balik deposit anda sekiranya anda tidak mampu untuk mendapatkan pinjaman.

Ini adalah fakta yang diketahui  di kalangan pelabur yang berpengalaman dalam pasaran hartanah bahawa bank-bank yang berbeza boleh memberikan kadar penilaian yang berbeza pada sesuatu hartanah.  Ejen bank yang lebih aggresif akan menaikkan kadar penilaian terhadap hartanah anda supaya mereka mendapatkan lebih banyak urus niaga. Ambil kesempatan daripada fenomena ini­­ – anda haruslah ‘membeli-belah’ untuk kadar penilaian, dan ingat untuk menyebut kadar yang ditawarkan oleh cawangan bank lain; pada akhirnya, anda mungkin akan mendapatkan kadar penilaian yand anda inginkan. 

Loanstreet menyediakan platform mudah untuk anda untuk memohon pinjaman perumahan secara online dan untuk mendapatkan pelbagai penilaian daripada pelbagai sumber dengan mudah. Ingat untuk menggunakannya untuk keuntungan anda!

Perhatian: Kos-kos penilaian hartanah akan dibiayai oleh pihak pelanggan. Kos penilaian rumah dijelaskan dalam artikel Kos Permulaan Membeli Rumah 

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Sejarah CKHT Malaysia

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2024)

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2024] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?