Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Bagaimana Menjana Pendapatan Dari Sektor Hartanah

BY Team Loanstreet

Updated 15 Jun 2021
Terdapat banyak perbincangan berkaitan pelaburan hartanah dan menuju kebebasan kewangan. Apa yang kita tahu adalah usaha yang keras , penyelidikan yang mendalam dan mungkin sedikit tuah, adalah amat penting untuk mengetahui bahawa menjana pendapatan dari sektor hartanah adalah bukan sesuatu yang pasti. Kali ini, kita akan melihat bagaimana menjana wang dari sektor hartanah.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Flipping

Apakah Ia?

Flipping  merujuk kepada pembelian dan penjualan secara cepat untuk menjana keuntungan.

Bagaiman flipping adalah beli pada harga rendah dan jual pada harga tinggi. Selalunya, pelabur bersetuju dengan pemaju untuk ma Ia Berfungsi?

Peraturan asas bagiembeli hartanah yang akan dibina pada harga tertentu. Hartanah ini akan dijangka meningkat nilainya apabila proses pembinaan dimulakan dan menghampiri  pembinaan sepenuhnya. Apabila pelabur menemui pembeli yang sanggup membayar jumlah yang diminta, dia akan menjual hartanah itu untuk mendapatkan keuntungan.

Perkara Yang Perlu Diambilkira

Inilah perkara yang paling asas bagi proses ini. Walaubagaimanapun, terdapat lebih dari sekadar menjual hartanah tersebut. Pelabur mestilah bersedia menanggung kos permulaaan (Pinjaman perumahan, yuran perundangan , duti setem dan lain-lain lagi) dan kos tanggungan (Cukai tanah , cukai penilaian ) untuk membeli hartanah tersebut. Tambahan, pembeli akan dikenakan RPGT apabila menjula hartanah kurang dari 5 tahun.

Sewaan

Apakah Ia?

Sewaan adalah pinjaman sementara terhadap hartanah kepada penyewa sebagai tukaran tunai kepada pemilik.

Bagaimana Ia Berfungsi?

Didalam industri hartanah , pelabur selalu membeli hartanah di tempat tertentu yang strategik dan menyewakan ia untuk mendapatkan pendapatan pasif dan biasa dalam bentuk wang sewaan dari penyewa.

Satu contoh yang biasa adalah rumah yang diubahsuai menjadi asrama kepada pelajar dikawasan kolej dan universiti. Apabila perjanjian ditandatangani , bilik akan disewakan dan bayaran bulanan akan dilaksanakan.

Perkara Yang Perlu Diambilkira

Biasanya, pemilik akan menanggung beberapa kos , terutamanya apabila mereka unit yang baru dibina. Pemilik perlu membayar kos permulaan termasuk kos tanggungan. Kos tanggungan termasuk pengubahsuaian, kos insurans dan cukai. Pemilik tidak akan dikenakan RPGT kerana mereka tidak menjual hartanah dalam masa 5 tahun. Walaubagaimanapun, pendapatn yang diterima akan dikenakan cukai pendapatan.

Penyewaan disfatkan sebagai pulangan dalam tempoh panjang. Dianggarkan bahawa masa yang diperlukan untuk mendapat pulangan yang stabil adalah 5-7 tahun . Ia juga langkah yang baik bagi hartanah yang kurang mendapat sambutan  untuk jualan.

Pengeluaran Tunai Melalui Pembiayaan Semula

Apakah Ia?

Pengeluaran tunai ataupun pembiayaan semula merujuk kepada penstrukturan semula pinjaman (termasuk tarik matang baru, kadar faedah dan bayaran bulanan). Sebelum terus membaca, ambil sedikit masa untuk memahami maksud sebenar pembiayaan semula dalam pasaran hartanah.

Bagaimana Ia Berfungsi?

Pelabur menggunakan pengeluaran tunai untuk menjana pendapatan melalui sewaan dan mengembangkan portfolio hartanah mereka. Contoh berikut meunjukkan bagaiman ia berfungsi SELEPAS had 10 tahun pengeluaran tunai dilaksanakan.

Pelabur A membeli hartanah bernilai RM 500K menggunakan pinjaman berjumlah RM 450K (90%  margin pembiayaan) dari Bank X. Selepas 5 tahun, jumlah tunggakan pinjaman adalah RM 407K. Pinjaman diringkaskan kepada:

Jumlah Pinjaman Asal : RM 450K

Baki Pinjaman selepas 5 Tahun= RM 407K

Tempoh = 30 Tahun

Kadar Faedah = 4.0 %

Ansuran Bulanan = RM 2,148.37

Pada tahun ke5 (tempoh pinjaman), hartanah bernilai RM 750K. Pelabur A bercadang untuk membiayai semula hartanah dengan Bank Y (dengan menganggap pinjaman baru akan tempoh bayaran dan kadar faedah yang sama) ,Makan Bank Y akan membayar pinjaman pelabur A dari Bank X berdasekan syarat berikut:

Baki yang perlu dijelaskan= RM 407K

Tempoh = 30 tahun

Kadar Faedah. = 4.0%

Ansuran Bulanan = RM 3,222.55

Jumlah Pengeluaran Tunai = [90% x 750K] – RM 407K = RM 268K
Tempoh = 10 Years

Ansuran Bulanan = RM 1,279.47

Jumlah Pembiayaan Semula = [90% x 750K] = RM 675K

Jumlah Ansuran Bulanan = RM (3,222.55 + 1,279.47) = RM 4,502.02

Dengan hanya “menyimpan” hartanah itu selama 5 tahun , pelabur A menambahkan portfolionya sebanyak RM250K. Dan dia telah membayar RM 43K dari pinjaman asal RM 450K, dia berhak untuk mengeluarkan tunai dan tambahan nilai kenaikan . Jumlah pengeluaran tunai adalah:

Jumlah Pengeluaran Tunai= (Nisbah Pembiayaan x Jumlah Kenaikan) + (Jumlah Pinjaman Asal – Baki Pinjaman  pada Tahun Z )

Pelabur biasanya menyewakan hartanah untuk menanggung ansuran bulanan sehinggalah dia berjaya menjual hartanah itu dengan keuntungan.

Dalam pada masa yang sama, nilai hartanah semakin meningkat , pada masa tertentu dia boleh menjual hartanah itu dan dan masih mempunyai baki yang cukup untuk menyelesaikan semua pinjaman.

Sebagai tambahan, sekiranya pelabur tidak menggunakan tunai yang diperolehi, dia boleh melabur dengan membeli hartanah yang baru, yang akan menambah nilai portfolio hartanah. Pinjaman juga boleh distruktur semula walaupun pinjaman telah tamat.

Perkara Yang Perlu Diambilkira

Pembiayaan semula hartanah akan memanjangkan tempoh bayaran. Pastikan anda pasti dengan tujuan pembiayaan semula dan memiliki strategi yang kukuh untuk menjana pendapatan yang berterusan.

Nota: Kalkulator pinjaman perumahan kami untuk mengira kos tambahan apabila memiliki hartanh baru

Kesimpulan

Terdapat 3 langkah untuk menjana pendapatan dari hartanah anda. Pelabur yang mahir akan menggunakan kaedah yang lebih sosfitikated dan canggih. Pelaburan dalam hartanah aadalah amat menarik tapi berhati-hati dalam keputusan tergesa-gesa berdasarkan pendapat tidak professional. Dengan percaturan ekonomi yang baik, pengalaman dan sedikit tuah, anda akan mendapati diri anda berada dipuncak untk semua usaha.    

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

loanstreet-tabung-unit-amanah-terbaik-malaysia-2024

Tabung Unit Amanah Terbaik kat M’sia, 2024!

Sejarah CKHT Malaysia

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2024)

Nak Melabur? Jangan Lepaskan Promo Simpanan Tetap Terbaik di Malaysia 2024

Promo Simpanan Tetap (FD) Terbaik Malaysia 2024