Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Apakah Alasan untuk Pindaan Bajet 2015

BY Team Loanstreet

Updated 19 Oct 2018
Semasa memasuki tahun 2015, kita telah diberitahu bahawa Bajet 2015 akan disemak semula berkuatkuasa pada 20 Januari. Ia telah melaraskan sasaran defisit dari 3% hingga 3.2%. Adakah ini merupakan perancangan kerajaan yang tidak baik? Adakah mereka perlu menyediakan lebih banyak dana untuk sistem MRT yang akan datang? Adakah mereka akan memotong cukai? Marilah kita mengetahui mengapa!

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Mengapakah perubahan secara tiba-tiba?

Apabila sasaran defisit berubah dari 3% hingga 3.2%, ini telah membayangkan bahawa kerajaan meramalkan peningkatan dalam ketidaksamaan antara perbelanjaan dan pendapatan, sebagai contoh, pendapatan yang lebih rendah atau perbelanjaan yang lebih tinggi.

Dalam kes ini, kita boleh melihatkan pindaan bajet yang segera telah mengakibatkan kejatuhan harga minyak mentah dunia (U$ 110 jatuh hingga U$ 50). Dan sebagainya, kita mestilah mengetahui mengapa harga minyak mentah jatuh dan bagaimana ia akan mempengaruhi rakyat Malaysia.

Apakah dip ini akan kena mengena dengan kita? Seperti yang anda tahu, Malaysia adalah sebuah negara yang bergantung kepada petroleum. Ia telah meyumbangkan sebanyak 29.5% daripada jumlah hasil kerajaan semasa tahun 2013. Beberapa bulan yang lalu, bersama-sama dengan harga minyak mentah yang disembelih untuk lebih daripada separuh jumlah, anda boleh bayangkan bagaimanakah kejam hasil kerajaan kita pada masa ini.

Apabila mengalami kekurangan sebanyak RM 8.3 billion, kerajaan telah mendakwa bahawa bajet yang dicadangkan baru-baru ini adalah tidak realistik. Perubahan mendadak ini merupakan luar kawalan kerajaan dan telah menyandarkan kepada harga minyak yang dijangka sebanyak US $ 55 kepada setiap barrel untuk tahun lain.

Apakah langkah-langkah proaktif yang boleh buat?

Dengan pendapatan yang rendah sebanyak RM 8.3 billion, kerajaan telah mengumumkan ia akan simpan RM 5.5 billion untuk memastikan  mencapai defisit 3.2%. Beberapa langkah yang boleh ambil:-

i) Kurangkan Perbelanjaan

  • Kurangkan perbelanjaan perkhidmatan, terutamanya pelancongan asing, fungsi & aktiviti dan menggunakan perkhidmatan yang professional. (Simpanan: RM 1.6 billion)
  • Menunda dan meningkatkan program Khidmat Negara kami. (Simpanan: RM 400 juta)
  • Memeriksa pindaan dan menggerankan kepada badan berkanun seperti GLC, Dana Amanah Kerajaan dan lain-lain jabatan yang mempunyai pendapatan yang stabil dan rizab yang tinggi. (Simpanan: RM 3.2 billion)
  • Perolehan semula aset yang tidak kritikal seperti peralatan pejabat, perisian dan kenderaan. (Simpanan: RM 300 juta)

ii) Meningkatkan Hasil

  • Merangsangkan syarikat untuk mendaftar GST. (Hasil: Meningkatkan RM 1 billion)
  • Mengembangkan koleksi dividen daripada GLC dan GLIC. (Hasil: Meningkatkan RM 400 juta)

iii) Mengekalkan Ekonomi yang Kukuh

Atas sebab defisit bajet yang tinggi, kerajaan perlulah fikir cara-cara lain untuk mengimbangkan kemudaratan yang boleh mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. Ini termasuk:-

  • Merangsangkan barangan dan perkhidmatan eksport
  • Menggalakkan penggunaan swasta
  • Meningkatkan pelaburan swasta

Untuk 3 terperinci butiran yang dapat merangsangkan ekonomi, klik sini.

Sebagai cacatan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah menyediakan rancangan untuk menyelesaikan masalah yang disebabkan oleh banjir yang berlaku baru-baru ini, memperuntukkan RM 800 juta untuk pembaikan dan infrastruktur dan sebanyak RM 893 juta untuk pembinaan lain sebagai ansuran kawalan banjir.

Bagaimanakah ia akan mempengaruhi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Negara kita?

KDNK (sambungan ke 7 jargons kewangan) akan mengambil hit sebab jualan minyak mentah telah menurun. Oleh sebab itu, sasaran pertumbuhan KDNK telah disemak semula dari 5% hingga 6% kepada 4.5% hingga 5.5%. Marilah kita lihat pelan ini.

Kesimpulan

Jadi, cukai kami tidak akan dipotong lagi. Namun, Najib memberikan jaminan bahawa perubahan ini adalah realiti semak disebabkan penurunan harga antarabangsa, menekankan hakikat bahawa kami tidak akan kembali ke tahun 1997, 1998 dan 2009 krisis. Ia haruslah dilihat sebagai tindak balas yang proaktif dan berkesan agar boleh mencabar perkembangan. Apakah tindakan yang akan anda mengambil?

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Budi Madani: Korang Boleh Dapatkan RM 200 Sebulan untuk Diesel

Budi Madani: Korang Boleh Dapatkan RM 200 Sebulan untuk Diesel

KWSP Akaun Fleksibel (Akaun 3): Cara Pemindahan dan Pengeluaran

KWSP Akaun Fleksibel (Akaun 3): Cara Pemindahan dan Pengeluaran

Panduan lengkap cukai pendapatan 2023

Panduan Lengkap Cukai Pendapatan 2024 (Taksiran 2023)