Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Projek Perumahan Terbengkalai

BY Team Loanstreet

Updated 27 Jul 2021
Pernahkah anda melalui rumah-rumah terbiar? Gambar di bawah menunjukkan satu projek terbiar di Stesen LRT Plaza Rakyat. Pelan asalnya adalah untuk mendirikan sebuah menara pejabat 79 tingkat, sebuah kondo 46 tingkat, sebuah hotel 24 tingkat dan satu lagi pusat membeli-belah 7 tingkat tetapi malangnya, projek itu telah dibiarkan sejak 12 tahun yang lalu.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Projek Perumahan Terbengkalai

Itu hanyalah satu contoh. Sejak 5 tahun yang lalu, lebih 200 projek terbengkalai telah dicatat oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Selain daripada menghalang dan mengganggu pasaran hartanah negara, kes-kes ini menghancurkan harapan orang ramai yang menginginkan tempat tinggal yang baru.

Bagaimanakah Keadaan Ini Menjejaskan Pembeli Rumah?

Disebabkan oleh konsep jual sebelum bina, pemaju hanya membina rumah selepas menerima aliran masuk tunai daripada pembeli.Untuk maklumat lanjut tentang tunai pemaju dapat, sila menggunakan alat perbandingan pinjaman perumahan Loanstreet.

Wang yang dibayar kepada pemaju datang daripada pinjaman bank. Jika projek tersebut diabaikan oleh pihak pemaju, pembeli masih perlu memenuhi komitmen bulanan mereka kepada bank tanpa mempunyai rumah yang sebenar.

Hak undang-undang yang anda harus tahu

Dalam usaha mengurangkan kes projek perumahan terbengkalai, kerajaan telah berkali-kali meminda Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966. Pindaan terbaru yang dilakukan pada Seksyen 8A Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 2012, akan memberi perlindungan kepada pembeli rumah untuk membatalkan Perjanjian Jual Beli di bawah syarat-syarat tertentu.

Sebelum pindaan, sekurang-kurangnya 75% daripada pembeli perlu bersetuju untuk membatalkan Perjanjian S & P dalam tempoh 6 bulan dari hari pertama pelaksanaan S & P. Jika tempoh itu melebihi 6 bulan ATAU jika kurang daripada 75% daripada pembeli menyuarakan keinginan untuk membatalkan pembelian, S & P itu tidak boleh ditamatkan, dan ini bermakna pembeli perlu membayar ansuran mereka sehingga hutang mereka dijelaskan!

Juga sebelum pindaan itu, keputusan oleh Menteri untuk meluluskan atau menolak penamatan S & P adalah muktamad. Oleh itu, jika Menteri tidak bersetuju dengan penamatan S & P, pembeli perlu terus membayar pinjaman perumahan bulanan.

Antara pindaan yang dibuat (dilaksanakan mulai Jun 2015) ialah:

  • Jika pemaju gagal menjalankan pembinaan secara berterusan selama 6 bulan dari tarikh kuatkuasa Perjanjian S & P dan kegagalan itu disahkan oleh Pengawal, S & P boleh ditamatkan selepas pembeli menerima kebenaran bertulis daripada bank. Pembiaya tidak boleh secara tidak munasabah, tidak memberi kebenaran untuk membatalkan perjanjian itu.
  • Sekiranya pembeli melaksanakan haknya untuk membatalkan S & P, pemaju perumahan berlesen hendaklah membayar balik semua wang yang diterima dalam tempoh 30 hari (tanpa faedah).
  • Penamatan S & P tidak perlu tertakluk kepada keputusan Menteri

Langkah berjaga-jaga

Untuk melindungi diri anda daripada kehilangan wang titik peluh anda dalam projek-projek terbengkalai, anda perlu mengambil langkah-langkah di bawah:

  • Kenal pasti kredibiliti pemaju. Tanya peguam anda untuk menjalankan carian latar belakang pemaju dan profil CTOS mereka. Ramai yang mungkin berpendapat bahawa sekiranya pemaju boleh melaksanakan projek, pastilah projek mereka sah dan dan diluluskan oleh pihak berkuasa. Namun begitu, kenyataan ini ada kalanya tidak benar. Tanpa penyelidikan yang menyeluruh, wang anda mungkin jatuh pada salah satu daripada 82 pemaju haram yang tidak berlesen di Malaysia.
  • Periksa sama ada pemaju perumahan tersebut disenaraihitamkan oleh Kementerian  Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Kesimpulan

Kejatuhan dalam perangkap pembelian projek terbiar boleh mendatangkan pengalaman yang pahit. Sedikit sebanyak penyelidikan dengan menggunakan alat perbandingan pinjaman perumahan Loanstreet sebelum membuat keputusan boleh membantu anda untuk mengurangkan risiko tersebut. Selamat memburu.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Sejarah CKHT Malaysia

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2024)

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2024] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?