Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Apa Yang Korang Perlu Tahu Pasal Rumah Pasang Siap (IBS)

BY Contributor - iProperty

Updated 21 Nov 2019
Korang tahu tak, sekarang ni, topik bualan hangat dalam industri pembinaan kat Malaysia adalah rumah pasang siap. Rumah jenis ni dibina guna komponen prapasang yang dikilang dalam persekitaran terkawal, pastu baru angkut ke tapak pembinaan untuk dipasang - lebih kurang macam main lego. Rumah pasang siap atau rumah bermodul ni adalah salah satu jenis pembinaan yang menggunakan Sistem Bina Berindustri (Industrialised Bulding atau IBS). Kat US, semua bahagian rumah boleh dikilangkan tau. Tapi kat Malaysia, buat masa ni, proses pemasangsiapan ni terhad kepada komponen individu je macam dinding dan jugak siling. 

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) turut menggalakkan pemaju menggunakan IBS ni dalam sektor perumahan bagi mengurangkan harga rumah. Menurut Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), kadar penerimaan IBS dalam projek swasta kini berada pada tahap 35% dan 50% menjelang tahun 2020. 

Pada mulanya, pemaju kat Malaysia macam tak berapa nak terima kaedah ni sebab kos permulaan untuk set up kemudahan mengilang komponen adalah tinggi. Tapi dalam jangka masa panjang, IBS ni sebenarnya mampu kurangkan tenaga buruh asing, elakkan pembaziran material pembinaan dan siapkan pembinaan dengan lebih cepat.Sekarang, bila manfaat penggunaan IBS ni dah nampak lagi jelas, makin banyak lah pemaju mula melabur dalam kaedah ni. Gamuda contohnya, dah ada kilang IBS kat Sepang, manakala IJM baru-baru ni dah mula bina kilang IBS diorang kat Bestari Jaya, Selangor. 
 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Apa kelebihan rumah yang dibina guna IBS ni? 

 

1. Tempoh pembinaan lebih singkat

Disebabkan komponen-komponen rumah IBS ni dibuat secara pasang siap kat kilang, pembinaan rumah tak lagi bergantung pada keadaan cuaca. Jadi, lagi banyak masa boleh digunakan untuk pemasangan kat tapak. Rumah pun boleh diserahkan kepada pembeli dengan lebih cepat. Menurut Gamuda, penggunaan komponen pasang siap ni mampu kurangkan tempoh pembinaan sehingga 12 bulan!Di samping tu, kaedah IBS ni jugak hanya perlukan satu per tiga tenaga buruh je berbanding kaedah konvensional. Buktinya, dengan gunakan kaedah IBS, LBS Bina Group Bhd berjaya siapkan 637 unit rumah teres dua tingkat hanya dalam masa 12 bulan. Rumah tersebut berjaya diserahkan kepada pembeli 6 bulan lebih awal daripada perancangan. 
 

2. Kurangkan pembaziranPembinaan yang berada dalam persekitaran yang terkawal dan dibantu penggunaan teknologi dapat kurangkan pembaziran bahan seperti simen, keluli dan tenaga elektrik - menjadikan rumah pasang siap ni eco-friendly.  Contohnya, SP setia merekodkan hanya ada 4% pembaziran keluli dengan menggunakan IBS berbanding sekitar 10% dengan kaedah konvensional. Pembaziran konkrit pulak berjaya diturukan dari 5% kepada 1 %. 
 

3. Kualiti dan ketahanan yang lebih baikKebiasaannya, komponen yang dibuat menggunakan acuan dan mesin mempunyai kualiti yang lebih konsisten dan kemasan - kurang kecacatan pembinaan. Selain tu, pemeriksaan kualiti pembinaan jugak boleh dibuat kat kilang dan dapat membantu mencegah sebarang kekurangan yang mungkin terjadi dengan kaedah pembinaan konvensional. Kos jugak boleh dijimatkan sebab komponen yang dihasilkan adalah dalam kuantiti yang besar.

Bukan tu je, rumah IBS biasanya dibina menggunakan rangka keluli yang menjadikan ia lebih tahan lama. Dan, kalau dijaga dengan baik, boleh tahan banyak generasi. 
 

4. Jalan penyelesaian kepada masalah kekurangan rumahAduan yang selalu sangat kita dengar kat Malaysia ni adalah isu kekurangan rumah mampu milik. Jadi, dengan mengguna pakai sistem IBS ni, lebih banyak rumah untuk golongan berpendapatan rendah boleh dibina. Dengan adanya kaedah baru ni, pemaju berharap untuk dapat pulangan modal dalam sektor rumah mampu milik yang kadang-kadang menyebabkan kerugian kepada diorang. Oleh itu, KPKT telah mengumumkan bahawa IBS akan diguna dalam kesemua projek perumahan mampu milik gomen menjelang tahun 2024. 


Apa pulak keburukan rumah yang dibina guna IBS?
 

1. Kekurangan buruh mahirWalaupun IBS dapat kurangkan tenaga buruh asing, proses pengilangan dan pemasangannya masih perlukan buruh berkemahiran tinggi. Sebabnya, komponen yang tak dipasang dengan betul boleh mengakibatkan kebocoran. Tapi jangan risau, program latihan untuk pemasangan, pengilang dan perunding yang ditawarkan menerusi CIDB telah diwujudkan untuk membendung masalah ni. Tambahan lagi, gomen jugak telah umumkan pada bulan Mei 2019 bahawa sebuah akademi IBS akan diwujudkan kat Terengganu. 


2.Kurang fleksibiliti untuk pengubahsuaianPengubahsuaian rumah IBS ni agak terhad sebenarnya. Untuk mengatasi masalah ni, kebanyakan pemaju tak menggunakan konkrit prapasang di bahagian yang biasanya diubahsuai seperti bahagian depan dan belakang rumah. Jadi, boleh lah korang go on dengan plan ubahsuai rumah korang tu.  

TIP: CIDB syorkan korang untuk dapatkan nasihat pemaju atau perunding dulu sebelum buat sebarang pengubahsuaian. Sesetengah pemaju jugak akan tunjukkan lokasi komponen IBS dalam pelan rumah yang diserahkan kepada pembeli. 


3. Kuantiti komponen dan keberkesanan kosWalaupun kami ada cakap yang IBS ni boleh jimatkan kos pembinaan TAPI, PEMBINAAN TERSEBUT MESTI DALAM KUANTITI YANG BESAR. Sebab, setiap komponen pasang siap ni hanya direka untuk projek tertentu je. Harapnya, penerimaan IBS ni akan lebih meluas dalam kalangan pemaju, boleh lah tingkatkan permintaan terhadap komponen IBS, seterusnya mampu menurunkan kos. Korang sebagai pembeli jugak akan dapat memiliki rumah dengan harga yang lebih murah. 


Jadi, patut ke korang beli rumah pasang siap ni? Bagi korang yang tak berapa yakin dengan rumah jenis ni, kami nak bagi tahu yang sebarang kecacatan pada komponen akan dilindungi di bawah tempoh tanggungan cacat. 

Korang jugak lebih mudah untuk lakukan pengubahsuaian rumah sebab komponen IBS ditunjukkan dalam pelan susun atur. Sesetengah pemaju jugak ada tawarkan susun atur fleksibel dimana dinding jenis tak galas beban (Non-Load Bearing Wall) boleh ditanggalkan bagi menghasilkan ruang yang lebih luas. Contohnya, dua bilik yang kecik boleh digabungkan menjadi sebuah bilik yang besar. Apa-apa pun, sebelum buat keputusan untuk beli rumah, ada baiknya kalau korang tanya dulu pemaju. Bagi memudahkan korang kenal pasti rumah pasang siap, antara projek yang guna sistem IBS ni termasuklah Gamuda Cove kat Selangor oleh Gamuda, Aurora kat Subang Jaya oleh Sime Darby dan Harmoni 1 kat Shah Alam di bawah projek SP Setia. Selain pembinaan rumah, IBS jugak boleh digunakan dalam pembinaan komersial macam Setia City Mall. 

Dengan adanya syarikat besar macam Gamuda dan IJM yang melabur dalam kemudahan  pengilangan dan menjadi pembekal komponen IBS, syarikat kecik turut serta mendapat manfaatnya. Di samping tu, CIDB ada syorkan supaya penggunaan kaedah ni diwajibkan dalam sektor swasta menjelang tahun 2020. Sama-sama lah kita nantikan.  

Betul, IBS ni ada kekurangannya tapi kelebihan yang kaedah baru ni berikan mengatasi kelemahannya, terutamanya dari segi kos, penggunaan sumber, tempoh pembinaan dan ketahanan. Besar kemungkinan, dalam masa terdekat akan ada lebih banyak projek perumahan yang guna pakai sistem ni, seterusnya mampu sediakan lebih banyak rumah mampu milik untuk kita. 

Mana yang bercadang nak beli rumah pasang siap ni, apa kata korang check dulu berapa banyak pinjaman perumahan yang korang layak mohon? Nah, ketahui secara PERCUMA kat sini: Laporan Kelayakan Pinjaman Perumahan. Artikel ini diolah semula dari artikel “Apa itu rumah pasang siap dan patutkah anda membelinya?” yang diterbitkan kali pertama di iProperty.com.my.

Baca Ni Jugak: 
 
Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Contributor - iPropertyLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

rumah-sesuai-dengan-gaji

Rumah vs Gaji: Berapa Harga Rumah Layak Untuk Gaji?

cara-kira-bina-rumah-dengan-kos-rendah

Cara Kira Kos Pembinaan Rumah & Tips Untuk Dapat Kos Rendah!

loanstreet-apa-yang-perlu-dilakukan-kalau-terbeli-rumah-di-kawasan-banjir

ALAMAK! Terbeli Rumah Kat Kawasan Banjir, Apa Nak Buat?