Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

PR1MA – Yang baik, Yang buruk, dan Yang Mampu Milik

Updated 05 Dec 2019 – By Caitlyn Ng


Tahun lepas, Bank Negara Malaysia telah melaporkan secara rasmi bahawa kadar penolakan permohonan pinjaman perumahan adalah sekitar 60%. Menurut kajian yang telah dijalankan pada tahun 2016 oleh Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda), kadar kejayaan permohonan pinjaman untuk membeli hartanah mampu milik juga tidak begitu memberangsangkan, dengan lebih daripada 50% permohonan ditolak.

Pada masa yang sama, tinjauan dalam talian yang telah dilakukan beberapa minggu sebelum pembentangan Belanjawan 2017 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, menunjukkan keputusan yang tidak memberi kejutan kepada warga Malaysia. Apabila diminta untuk menyenaraikan tiga perkara terbesar yang merisaukan rakyat Malaysia tentang ekonomi negara, antara jawapan yang menduduki tangga hampir teratas ialah kenaikan harga perumahan yang melambung tinggi.

Dengan keadaan pasaran hartanah yang semakin hambar, bagaimana mungkin anak muda dan mereka yang berpendapatan rendah mampu memiliki rumah sendiri? Di sinilah pihak kerajaan telah memainkan peranan untuk menangani masalah ini dengan mewujudkan skim perumahan mampu milik, seperti Skim Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (MyHome) dan Program Perumahan Rakyat (PPR).

Mengintai proses PR1MA

PR1MA merupakan antara skim perumahan yang paling popular di Malaysia. Bagi mereka yang kurang arif, PR1MA ialah rancangan perumahan yang menyasarkan isi rumah berpendapatan sederhana (juga dikenali sebagai kumpulan M40). Lokasi perumahan PR1MA dibangunkan di pusat-pusat bandar yang utama di seluruh negara dengan unit-unit yang ditawarkan pada harga yang berpatutan tanpa menjejaskan kualiti hartanah: antara RM100,000 hingga RM400,000.

Unit-unit perumahan di bawah skim ini boleh dimiliki oleh sesiapa yang dapat memenuhi syarat-syarat kelayakan:

PR1MA – yang baik, yang buruk, dan yang mampu milik

Anda hanya perlu mendaftar akaun dengan Perbadanan PR1MA Malaysia (letakkan pautan luaran) dan serahkan nama anda untuk proses undian. Dokumen yang diperlukan hendaklah disahkan dan dimuat naik, dan seterusnya anda akan dimaklumkan tentang sebarang projek perumahan PR1MA yang terdapat di lokasi pilihan anda. Sebagai langkah akhir, anda perlu memilih unit yang anda gemari berdasarkan ketersediaan dan juga menentukan penyelesaian kewangan yang paling sesuai bagi anda untuk tujuan pembelian rumah PR1MA Malaysia.

Dengan adanya Program PR1MA HOPE Home Assistance, terdapat beberapa penyelesaian pembiayaan yang boleh dipilih: pembiayaan akhir (end-financing), skim “rent to own” (RTO) dan Care by PR1MA. Kini, pemilikan rumah dengan harga yang berpatutan menjadi lebih mudah dengan adanya skim pembiayaan PR1MA yang bertujuan untuk meringankan beban pembayaran ansuran bulanan di peringkat awal. Skim ini menawarkan:

PR1MA – yang baik, yang buruk, dan yang mampu milik

Apakah ciri-ciri pembiayaan baru ini?

Dengan skim pembiayaan berperingkat yang telah mula dilaksanakan pada bulan Januari tahun ini, seorang individu yang layak kini boleh mendapat lebih manfaat dengan cara yang lebih mudah. Pengurangan kadar penolakan pinjaman membolehkan jumlah pembiayaan akhir yang lebih tinggi (90% ke 100%) dengan ansuran bulanan yang lebih rendah berbanding skim pembiayaan konvensional yang lain.

Terdiri daripada pakej pinjaman untuk tempoh lima tahun pertama, ia membuka peluang kepada seseorang individu untuk mempertingkatkan perancangan kewangan mereka melalui dua cara (jadual). PR1MA menyediakan panel yang terdiri daripada empat buah bank, sama ada Maybank, CIMB, RHB atau AmBank, untuk dipilih oleh para pembeli.

Satu cara ialah dengan mengurangkan jumlah ansuran bulanan yang perlu dibayar dalam tempoh lima tahun pertama, tetapi jumlah ansuran bulanan yang lebih tinggi harus dibayar untuk tahun-tahun seterusnya sehinggalah tamat tempoh pinjaman. Cara yang kedua ialah pengeluaran wang daripada Akaun 2 KWSP oleh mereka yang berkelayakan, untuk dijadikan sebahagian daripada bayaran ansuran bulanan.

PR1MA – yang baik, yang buruk, dan yang mampu milik

Namun demikian, menurut ketua pegawai eksekutif KWSP, Shahril Ridza Ridzuan, apabila seseorang mengeluarkan wang di dalam KWSP Akaun 2 untuk tujuan pembelian hartanah, akaun tersebut akan ditutup. Ini bermaksud tidak ada lagi jenis pengeluaran yang akan dibenarkan, contohnya untuk tujuan perubatan dan pendidikan, atau untuk menunaikan haji sekalipun. Oleh itu, sebenarnya mereka yang membuat pilihan ini akan mengorbankan kapasiti jangka panjang mereka untuk kemampuan jangka pendek.

Sekiranya terdapat apa-apa kecemasan yang memerlukan penggunaan wang tunai, ini akan membawa kepada situasi yang sukar memandangkan hartanah PR1MA tidak boleh dijual serta-merta; semua pemilik rumah baru diwajibkan menyimpan hartanah mereka untuk tempoh minimum selama lima tahun.

Melihat baik buruk skim ini dengan lebih dekat

Faktor yang paling menguja tentang skim ini ialah kelayakan gaji maksimum yang telah dinaikkan daripada RM10,000 kepada RM15,000. Ini memberi peluang kepada golongan berpendapatan sederhana untuk turut layak membeli hartanah PR1MA, bukan sahaja golongan berpendapatan rendah.  Permintaan untuk unit hartanah yang lebih mahal harganya akan turut meningkat apabila terdapat lebih ramai pemohon yang mampu memilikinya.

Satu lagi faktor untuk dipertimbangkan ialah pengurangan tempoh pegangan ke atas hartanah PR1MA daripada sepuluh tahun kepada lima tahun. Ini membolehkan pembeli yang telah membeli hartanah ini untuk menjualnya selepas suatu tempoh masa yang agak singkat, sama ada untuk   menaik taraf kepada kediaman yang lebih baik, untuk memenuhi keperluan keluarga yang sedang membesar atau sekadar mahu meneroka pasaran.

Namun demikian, faktor harga siling yang dinaikkan dan tempoh pegangan yang lebih singkat turut menimbulkan kebimbangan tertentu. Antaranya ialah kesan terhadap harga perumahan lain di sekitar lokasi projek PR1MA. Memandangkan skim ini menawarkan harga yang mampu milik untuk unit-unitnya, mungkin akan sukar mencari pembeli untuk penjualan hartanah sub-jualan di kawasan tersebut.

Ini akan mewujudkan situasi yang menggalakkan aktiviti spekulatif; ada individu yang akan mengambil kesempatan terhadap pindaan peraturan yang dibuat untuk mengganti hartanah pada masa yang terdekat. Lokasi projek PR1MA rata-ratanya merupakan sangat baik, oleh itu terdapat kemungkinan yang tinggi untuk harga hartanah naik dalam tempoh pegangan lima tahun, seterusnya menjadikannya sangat mudah untuk menjual hartanah tersebut untuk mendapatkan hasil apabila sampai masanya.

Kesimpulan

Ketidakmampuan untuk memiliki kediaman sendiri sudah lama menjadi isu yang bersarang dalam minda ramai warga Malaysia. Menurut kajian yang dijalankan pada tahun 2015 oleh Institut Penyelidikan Khazanah (Khazanah Research Institute, KRI), median harga rumah didapati ialah 4.4 kali ganda daripada median pendapatan isi rumah tahunan di peringkat nasional. Ini menandakan bahawa pasaran perumahan tempatan boleh dianggap sebagai ‘sangat tidak mampu dimiliki’.

Meskipun usaha pihak kerajaan untuk membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana untuk memiliki rumah sendiri harus dipuji, setakat ini masih belum jelas sama ada pindaan terhadap peraturan yang dibuat baru-baru ini akan membawa kesan yang buruk terhadap pasaran hartanah.

Teruskan Pembacaan...

Artikel Disarankan Untuk Anda

Membeli Dan Menyewa: Manakah Yang Anda Mampu?

Beli atau Sewa: Mana Satu Lagi Berbaloi?

loanstreet-kesilapan-biasa-yang-ramai-buat-masa-beli-rumah

5 Kesilapan Beli Rumah yang Korang Kena Tahu

Sejarah CKHT Malaysia

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2022)