Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Pemilikan Hartanah Malaysia Oleh Warga Asing

BY Team Loanstreet

Updated 27 Jul 2021
Sama seperti bagaimana warga asing telah diterima dengan sambutan hangat ketika melawat negara kita, mereka juga digalakkan oleh kerajaan Malaysia untuk bersara di Malaysia dan melabur dalam hartanah Malaysia. Sebelum memulai pindahan anda, anda perlu memahami dasar-dasar tertentu dan yuran-yuran yang dikenakan oleh kerajaan kepada warga asing. Oleh itu, artikel ini adalah panduan anda untuk pengetahuan hartanah Malaysia yang ada kepada orang asing, nilai minimum harta yang dikenakan oleh pihak berkuasa negeri, dan pembiayaan hartanah di Malaysia.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Apakah jenis-jenis hartanah yang boleh dimiliki oleh warga asing?

Pemilikan hartanah daripada warga asing adalah agak liberal (warga asing juga boleh memiliki 100% daripada harta itu) di Malaysia selepas keperluan minimum dipenuhi. Menuruti undang-undang dasar, warga asing boleh memiliki semua jenis harta kecuali:

  1. Hartanah yang bernilai kurang daripada RM1 juta
  2. Unit kediaman kos rendah dan sederhana seperti yang ditakrifkan oleh pihak berkuasa negeri
  3. Hartanah di atas Tanah Rizab Melayu
  4. Hartanah diagihkan kepada Bumiputera dalam mana-mana projek pembangunan hartanah seperti yang ditetapkan oleh pihak berkuasa negeri

Secara ringkasnya, warga asing boleh memperoleh banglo, rumah teres, kondominium, rumah pangsa, harta tanah, unit studio, hartanah komersil, harta perindustrian, tanah pertanian (kecuali Melayu Reserved Land) dan tanah industri (kecuali Melayu Reserved Land).

Apakah keperluan minimum untuk nilai harta warga asing?

Secara umumnya, nilai sebanyak RM1 juta adalah had bawah kepada pembeli asing di setiap negeri. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa negeri boleh mengubah nilai minimum di negeri-negeri di kawalan.

Bagaimana warga asing boleh membeli dengan harga yang lebih rendah?

Program Malaysia Rumah Kedua Ku (MM2H) merupakan satu program yang dilancarkan kepada warga asing yang ingin tinggal di Malaysia untuk tempoh masa yang panjang (selama 10 tahun). Sebilangan besar orang asing yang pernah bekerja di Malaysia telah memohon program ini untuk persaraan mereka di Malaysia. Sebelum membuat permohonan, warga asing berusia di bawah 50 tahun dikehendaki menyediakan sekurang-kurangnya RM500,000 dalam Akaun Simpanan / Akaun Semasa / Simpanan Tetap manakala warga asing yang berumur lebih dari 50 tahun perlu mempunyai sekurang-kurangnya RM350,000 dalam akaun yang sama. Walaupun kelayakan yang agak sukar, satu manfaat yang jelas adalah bahawa MM2H memberikan warga asing akses kepada harta bernilai rendah.
Jadual di bawah menunjukkan nilai yang paling rendah warga asing boleh membeli hartanah dengan / tanpa MM2H.

warga asing membeli hartanah Malaysia pemilikan hartanah Malaysia MM2H

Pembiayaan dengan Pinjaman Rumah

Margin pembiayaan boleh sampai sehingga 80% bagi peserta MM2H, manakala warga asing yang tidak menyertai MM2H biasanya hanya boleh mendapat 70% margin pembiayaan. Selain itu, warga asing biasanya akan mendapat faedah yang lebih baik jika meminjam daripada bank-bank asing di Malaysia. Namun begitu, seseorang warga asing yang berkahwin dengan warga Malaysia adalah berlainan ketika memohon pinjaman perumahan. Dalam kes ini, pasangannya dikehendaki untuk mengambil bahagian dalam pembiayaan pinjaman tersebut untuk mendapat margin pembiayaan setinggi 90%.

Klik di sini untuk  membanding pinjaman perumahan di Malaysia.

FAQ Umum

Saya warga asing dari Singapura /Singapura PR dan saya memiliki rumah pangsa HDB, bolehkah saya membeli hartanah kediaman swasta di Malaysia?
Pembaca yang mempunyai pertanyaan ini perlu memperhatikan dasar perumahan Singapura. Menuruti HDB InfoWEB, sesiapa yang memiliki rumah pangsa HDB hanya boleh membeli harta swasta sama ada di Singapura atau di luar negara selepas 5 tahun sejak kali pertama memiliki rumah pangsa HDB tersebut, tidak kira sama ada rumah begitu sudah dijual kepada orang lain.

Kesimpulan

Anda mungkin tahulah banyak dasar-dasar telah dibuat untuk membendung kenaikan harga hartanah di bandar-bandar utama. Selain daripada itu, Malaysia masih sesuatu negara yang mesra dengan kos persaraan yang agak murah. Pastikan anda bersedia sepenuhnya dengan wang anda dan menikmati kehidupan yang menghiburkan ketika mendiami di kawasan masyarakat berbilang kaum.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Sejarah CKHT Malaysia

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2024)

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2024] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?