Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Kadar Rujukan yang Baru di Malaysia Mulai pada 2 Januari 2015: Kadar Asas (BR)

BY Team Loanstreet

Updated 27 Jul 2021
Tahun 2015 dianggap sebagai satu permulaan yang baru kepada pemilik rumah. Terutamanya dengan Bank Negara Malaysia (BNM) yang telah melaksanakan satu kadar rujukan yang baru (Kadar Asas) untuk menggantikan Kadar Pinjaman Asas yang lama. Apakah maksudnya kadar rujukan yang baru dan bagaimana ia akan mempengaruhi peminjam seperti kami?

Marilah kita melihat bagaimana ia mempunyai refleksi dengan dasar kewangan dan kecekapan yang ditimbulkan berdasarkan pada ketelusan mereka. 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Kadar Pinjaman Asas (BLR)

Apakah maksudnya?

Rangka kerja telah BLR ditubuhkan pada 1983 dan berkhidmat sebagai rujukan yang utama kepada kadar runcit terapung untuk pinjaman di Malaysia sekiranya belum mengambil keputusan berapa kosnya peminjam boleh didapatkan.

Kadar ini telah ditentukan oleh bank sendiri secara sewenang dan berdasarkan pada kos dalaman dana, bukannya Bank Negara Malaysia (BNM).  Kos dana ini adalah selaras dengan Kadar Dasar Semalaman (OPR).

Namun, BNM boleh mempengaruhi BLR secara tidak langsung dengan membuat perubahan kepada OPR yang bergantung pada ekonomi global dan objektifnya semasa keadaan itu.

Bagaimanakah ia Berfungsi?

Bank akan menyebutkan faedah sama ada tambah atau tolak peratusan BLR. Sebagai contoh, katakan BLR masa ini adalah 6.8% dan BLR yang ditawarkan oleh bank adalah BLR -2.3%. Kadar faedah yang sebenar untuk pinjaman anda adalah 4.5% (6.8-2.3). Untuk mendapatkan lebih banyak contoh BLR, klik sini.

Kadar Asas

Apakah maksudnya?

Ia merupakan rangka kaedah yang baru yang berkuatkuasa pada 2 Januari 2015. Bank akan mengenakan faedah dari pinjaman ini dan ia terdiri daripada Kadar Asas dan dikehendaki untuk menyebarkan. Kadar Asas akan ditentukan oleh kos dana penanda aras dari bank dan Keperluan Simpanan Statutori (SRR). Komponen lain seperti pinjaman risiko kredit, premium risiko kecairan, kos operasi dan margin untung akan dinyatakan di dalam penyebaran di atas Kadar Asas. 

Bagaimanakah ia Berfungsi?

Bank akan mengenakan faedah sebanyak dua komponen daripada anda. Kadar Asas untuk CIMB Bank yang terkini pada 2 Januari 2015 adalah 4% dan penyebarannya belum diumumkan. Sebagai tujuan penjelasan, katakan 0.65%. Begitu, ia menunjukkan kadar faedah yang perlu dibayar adalah 4.65%.

Base Rate + Spread framework

Base Rate + Spread framework 

New Framework Breakdown For All Banks As Of 2nd January 2015

New Framework Breakdown For All Banks As Of 2nd January 2015

Untuk Kadar Asas yang dikemaskini yang terbaru, klik sini.

Mengapakah Terdapat Perubahan ini?

i) Bank Meningkatkan Ketelusan

Kadar merupakan nombor arbitrari yang berasal dari kos dana tambah faktor lain untuk BLR. Terdapat tiada petunjuk yang jelas tentang pecahan kadar faedah yang akan dikenakan. Bagaimanapun, rangka Kadar Asas yang baru telah menunjukkan peruntukan kepada kos dana dan komponen penyebaran mereka. Ini telah meningkatkan keterlihatan faktor perubahan potensi kepada Kadar Asas.

ii) Petunjuk yang Lebih Baik dari Perubahan dalam Kos Diakibatkan dari Dasar Monetari

Kadar Asas mengandungi SRR dan ia mempunyai tujuan untuk pengurusan kecairan. Ia dapat meningkatkan SRR untuk sebagai simpanan dengan menyimpan lebih banyak wang sekiranya BNM mempercayai bahawa sistem perbankan mengalami kekurangan kecairan. Hal ini mengakibatkan pertumbuhan pinjaman yang lebih rendah kepada bank kerana terdapat dana yang kurang untuk pinjaman. Oleh itu, kita boleh mencerminkan terhadap keberkesanan dasar monetari dengan melalui analisis perubahan pada Kadar Asas.

iii) Kecekapan yang Tinggi

Bank dirangsang untuk menunjukkan Kadar Asas yang menarik kepada peminjam disebabkan ketelusan pecahan. Ini kerana ia boleh mencerminkan kecekapan dalam pembuatan dan seterusnya mencapai penarafan kredit yang baik. Mereka juga akan berusaha untuk mencapai kos operasi dan risiko yang rendah dan kemungkinan untuk meningkatkan kelonggaran kepada margin keuntungan. Walau bagaimanapun, institusi-institusi yang kecil mungkin akan menghadapi risiko untuk mendapatkan peminjam yang lebih kurang untuk pinjaman manakala bank-bank yang besar mempunyai ruang yang banyak untuk bergerak semasa menentukan kadar rujukan.

Bagaimanakah ia Mempengaruhi anda?

Perubahan dalam rangka boleh menyebabkan kegelisahan. Terdapat maklumat yang terhad mengenai bagaimana perubahan ini akan mempengaruhi produk yang tersedia kepada kita.Tetapi BNM mendakwa bahawa ia tidak mempunyai sebarang kesan terhadap kadar pinjaman yang dikenakan daripada peminjam dari segi keadaan kredit dan pasaran kadar pembiayaan.

Ia hanya mempunyai perubahan dalam sistem, bukanlah perubahan dalam peringkat umum kadar faedah domestik.

Bagi pinjaman yang sedia ada, ia mengikuti sistem BLR yang lama kecuali untuk pinjaman yang membiayai semula dan pinjaman yang baru. Jadi, bank hendaklah memaparkan kedua-dua Kadar Asas dan BLR di semua laman web mereka. Pelarasan kepada BLR akan dibuat agar dapat disediakan sebagai rujukan pinjaman yang sedia ada sekiranya sebarang pelarasan dibuat kepada Kadar Asas.

Kesimpulan

Kesan daripada sistem yang baru bagi pinjaman dan pembayaran balik adalah jauh daripada konklusif. Adakah ia akan dibuktikan untuk menjadi lebih cekap yang bermakna untuk  model yang lama atau ia akan mengenakan komplikasi yang lebih banyak? Hanya masa yang boleh memberitahu. Apabila sedang melaksanakan, ia perlu membuat lebih banyak perbandingan antara bank. Janganlah mengambil kesempatan daripada alat perbandingan pinjaman perumahan kami dan alat perbandingan pinjaman peribadi untuk mencari pinjaman yang terbaik di pasaran.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Panduan lengkap cukai pendapatan 2023

Panduan Lengkap Cukai Pendapatan 2024 (Taksiran 2023)

pelepasan cukai pendapatan 2023

8 Cara Untuk Dapatkan Lebih Banyak Pelepasan Cukai Pendapatan (Taksiran 2023)

Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN! Jom Baca Untuk Faham Cara Nak Elakkan

INI Cara Nak DECLARE Income. Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN!