Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Adakah Anda Akan Mengambil Skim Gadai Janji Yang Hanya Membayar Faedah Sahaja?

BY Team Loanstreet

Updated 03 Aug 2021
Dalam sesetengah negara di pelusuk dunia, Gadai Janji Faedah ialah satu pilihan yang bagus bagi mereka untuk membeli sebuah rumah. Walaupun, sekarang skim ini belum lagi diimplementasikan di Malaysia, adakah anda akan memilihnya jika ia terdapat di negara ini?

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Jika anda sudah biasa dengan kaedah pelunasan, anda harus mengetahui bahawa setiap pembayaran perumahan anda akan melangsaikan faedah pinjaman serta amaun di akaun prinsipal (baki pinjaman) jika anda mengambil kaedah gadai janji yang biasa. Dan kesudahannya , anda akan menyelesaikan faedah pinjaman anda dan baki pinjaman anda juga akan diselesaikan secara beransur ansur. Walau bagaimanapun jika anda memilih skim gadai janji faedah, anda hanya membayar faedah pinjaman itu sahaja. Ini bermakna bahawa baki pinjaman anda tetap sama dan anda tetap bertanggungjawab untuk membayar balik jumlah baki pinjaman sehingga tarikh akhir pembayaran tersebut.

Carta berikut menunjukkan perbezaan antara Gadai Janji Biasa dan Gadai Janji Faedah.

Adakah Anda Akan Mengambil Skim Gadai Janji Yang Hanya Membayar Faedah Sahaja?

Bagi baki yang terdapat di dalam proses Gadai Janji Faedah, terdapat tiga cara untuk membayarnya balik:

  1. Melaburkan wang tambahan ke dalam pelan pelaburan atau simpanan dengan berharap dapat mengumpul sejumlah wang dimana pada akhirnya dapat mencukupi untuk membayar balik baki pinjaman anda.

  2. Menjual balik harta tersebut serta gunakan hasilnya untuk membayar balik semua pinjaman secara sekali gus.

  3. Buat penambahan yang lain untuk gadai janji biasa yang lain untuk menjelaskan baki tersebut.

Kelebihan Gadai Janji Faedah

Pembayaran balik yang rendah bagi hartanah yang berharga tinggi

  • Jika kita mengambil pinjaman gadai janji yang berjumlah 450k dengan kadar faedah 4.5% setahun untuk tempoh 20 tahun, bayaran bulanan untuk Gadai Janji Biasa dan Gadai Janji Faedah akan menjadi seperti berikut:

Adakah Anda Akan Mengambil Skim Gadai Janji Yang Hanya Membayar Faedah Sahaja?

Adakah Anda Akan Mengambil Skim Gadai Janji Yang Hanya Membayar Faedah Sahaja?

Jika anda melihat perbezaan dalam pembayaran, anda telah menabung sebanyak RM1,159.42 setiap bulan. Anda boleh menggunakan wang tambahan ini untuk perbelanjaan peribadi atau anda boleh gunakan ia untuk pelaburan bagi menjana pendapatan tambahan anda.

  • Pembayaran Fleksibel

Gadai Janji Faedah membolehkan anda membuat pembayaran yang fleksibel anda bagi mengurangkan baki yang terdapat di dalam akaun pinjaman anda. Malah , institusi kewangan menggalakkan peminjam untuk membuat pembayaran lebih kepada baki pinjaman kerana mereka berpendapat bahawa para peminjam berkemungkinan tidak dapat menyelesaikan pinjaman tersebut sepenuhnya di kemudian hari nanti.

Dengan membuat lebihan dalam pembayaran, anda dapat mengurangkan faedah yang dikenakan setiap bulan. Melainkan jika anda mempunyai keyakinan bahwa anda boleh melabur serta mendapat pulangan yang lebih besar daripada 4.5% setahun , maka anda hanya perlu membuat pelaburan terlebih dahulu dan gunakan hasil dari pelaburan tersebut untuk membuat pembayaran secara fleksibel.

Fleksibiliti ini kebiasaannya menarik golongan berpendapatan gaji tidak tetap / komisen kerana mereka boleh membuat bayaran mengikut kemampuan mereka.

  • Kenaikan Harga = Keuntungan

Oleh kerana pembayaran bulanan yang rendah oleh proses Gadai Janji Faedah, anda berkemampuan untuk membeli harta yang lebih mahal dimana berkemungkinan nilai harta tersebut akan meningkat naik pada masa hadapan kelak. Pada akhir tempoh gadai janji tersebut, jika nilai harta itu sememangnya lebih tinggi daripada baki pinjaman, anda boleh sentiasa mendapat perolehan dari hartanah tersebut dan juga mendapatkan perbezaan. Secara efektifnya, anda menyewa harta dengan kos yang rendah serta mendapatkan keuntungan pada akhir tempoh sewaan anda!

Kelemahan Gadai Janji Faedah

  • Tiada peningkatan dalam ekuiti

Seperti yang telah kami nyatakan sebelum ini , kerana pembayaran hanya menyelesaikan faedah sahaja, baki pinjaman masih sama melainkan jika anda membuat pembayaran tambahan kepada baki pinjaman anda. Jika baki pinjaman masih tidak berubah, walaupun anda membeli hartanah selama bertahun-tahun begitu banyak, anda masih tidak maju ke hadapan untuk memiliki hartanah tersebut malahan pada masa yang sama bank juga masih memerlukan anda untuk membayar balik baki pinjaman sebelum melepaskan hak milik hartanah tersebut sepenuhnya kepada anda.

  • Penurunan harga = Kegagalan Dalam Pembayaran

Pada pengakhiran tempoh gadai janji, anda harus menyelesaikan baki pinjaman secara sekali gus. Jika anda bergantung kepada akaun pelaburan dan nilai harta untuk meningkat supaya anda boleh menjual dan membayar pada akhirnya akan diikuti oleh beberapa risiko yang tertentu. Jika penurunan nilai hartanah disebabkan oleh penyelenggaraan , struktur atau isu-isu yang berkaitan lokasi, anda tidak akan dapat menjual dengan mudah pada harga yang sama yang telah anda beli dahulu.

  • Pembayaran Untuk Kadar Faedah Yang Tinggi

Jika anda tidak membuat bayaran tambahan untuk baki pinjaman anda sepanjang tempoh gadai janji, ini akan berkesudahan anda akan membayar lebih faedah berbanding dengan Gadai Janji Biasa. Faedah pinjaman anda adalah berdasarkan kepada baki pinjaman yang sedia ada anda , oleh itu ia akan terus sentiasa kekal tinggi.

Kesimpulannya

Gadai Janji Faedah perumpamaan seperti pedang bermata dua. Tatkala bayaran hanya kepada faedah untuk bulanan pembayaran yang rendah seakan akan menarik, tetapi baki kos pinjaman anda tetap akan kekal tinggi. Jika anda masih ingin memilih proses Gadai Janji Faedah, amatlah penting anda menitik berat untuk senantiasa meletakkan wang tambahan anda sebagai satu simpanan setiap bulan dalam membayar balik baki pinjaman anda secara beransur-ansur tanpa menghiraukan kepentingan pembayaran ini sehingga akhir.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Sejarah CKHT Malaysia

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2024)

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2024] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?