Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Bagaimana Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) mempengaruhi Malaysia?

BY Team Loanstreet

Updated 19 Oct 2018
Perjanjian TPPA merupakan sebuah perjanjian dagangan yang telah dicadangkan oleh 12 buah negara termasuk Amerika Syarikat dan negara Malaysia telah disahkan pada 5 Oktober 2015 selepas dirunding selama 5 tahun. Perjanjian TPPA mempunyai 29 bab termasuk akses pasaran barangan, tekstil, pakaian, hak harta intelek, perolehan kerajaan, penyelesaian pertikaian dan pengecualian, dan lain-lain.

 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Matlamat Perjanjian TPPA

Untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi; meningkatkan inovasi, produktiviti dan persaingan; meningkatkan taraf hidup dan mengecilkan kemiskinan; dan meningkatkan ketelusan, pentadbiran yang baik, dan meningkatkan jumlah pekerjaan dan perlindungan alam sekitar.

Sejarah Perjanjian TPPA

Jadual di bawah menunjukkan sejarah untuk perjanjian TPPA

Bagaimana Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) mempengaruhi Malaysia?

Apa yang sedang berlaku sekarang?

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia Datuk Seri Mustapa Mohamed (Mustapa) mengatakan bahawa kerajaan masih belum menandatangani perjanjian TPPA dan keputusan muktamad akan dibuat di Parlimen. Teks perjanjian TPPA ini dijangka untuk dikeluarkan di bulan ini (November) dan perjanjian ini akan dibahaskan di Parlimen pada Januari 2016.

Apakah hujah penyokong?

 1. Pasaran yang tidak diketahui

  Bagaimana Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) mempengaruhi Malaysia?

  Malaysia boleh mendapatkan akses kepada sebuah pasaran bebas cukai besar melalui perjanjian TPPA ini. Menurut The Peterson Institute of Economics, Malaysia boleh mendapatkan keuntungan melebihi US$41.7 bilion untuk eksport dan US$26.3 bilion untuk keuntungan pendapatan menjelang tahun 2025 dengan menyertai TPPA ini.

  Terdapat 12 buah negara yang terlibat dalam perjanjian ini buat masa sekarang. Tetapi terdapat beberapa buah negara yang berpotensi untuk menjadi ahli TPPA pada masa depan dan negara-negara ini termasuk Korea Selatan, Taiwan, Filipina, Colombia, Thailand, Laos, Kemboja, Bangladesh dan India serta China. Baru-baru ini, Presiden Indonesia Joko Widodo telah mengisytiharkan minatnya untuk menyertai TPPA ini.

 2. Perdagangan global yang adil

  Terdapat banyak syarikat di Malaysia yang ingin membuat perdagangan dengan bebas di pelbagai jenis pasaran. Oleh itu, bilangan syarikat asing yang sering meningkat di Malaysia telah menyebab negara kita mejadi sebuah pangkalan yang berpotensi untuk membuat perdagangan secara bebas antara ahli TPPA. Hal ini akan menolong negara untuk menjadi penerima ketiga terbesar untuk Pelaburan Langsung Asing (FDI) di AEAN dengan pelaburan asing.

  Pasaran eksport Malaysia yang kedua dan ketujuh terbesar ialah China dan India. Kes scenario terburuk untuk Malaysia ialah apabila China dan India membuat keputusan untuk menyertai TPPA kerana hal ini pasti akan menjejaskan daya tarikan Malaysia sebagai lokasi untuk pelaburan.

Apakah hujah pemusuh?

Tidak boleh dinafikan bahawa Malaysia akan dimanfaatkan dari perjanjian TPPA ini kerana perjanjian ini menyediakan peluang ekonomi yang lebih luas melalui liberalisasi perdagangan dan penyingkiran halangan perdagangan. Tetapi, terdapat beberapa kos yang akan dilibat. Disebabkan oleh kos-kos ini, terdapat ahli bantah TPPA. Marilah kita melihat apakah yang mereka fikirkan mengenai perjanjian TPP.

 1. Rahsia Rundingan

  Kebanyakan pengkritik menentang rahsia yang terlibat dalam rundingan ini. Tambahan pula, mereka dianggap perjanjian ini sebagai peluang untuk korporat mendapatkan keuntungan dan berkemungkinan besar industri tempatan tidak akan mendapat perlindungan. Rahsia ini telah menyebab Rakyat dan anggota TPPA untuk mengadakan rundingan.

  Mereka mendakwa bahawa selepas mendatangani perjanjian ini, Malaysia perlulah mengubah segala dasar sedia ada. Hal ini akan menjejaskan pelbagai bidang termasuk perolehan kerajaan, entity milik negeri (SOE), hak-hak intelektual, amalan buruh, kesihatan dan polisi alam sekitar serta hak-hak Bumiputera. Kesemua ini telah membimbangkan masyarakat untuk perjanjian tersebut.

 2. Undang-undang hartanah yang ketat

  Walaupun teks TPPA belum diumumkan secara awam, terdapat beberapa teks dalam perjanjian TPPA telah dibocorkan kepada orang awam. Berdasarkan teks TPPA yang didapati, undang-undang Intellectual Property (IP) telah meningkatkan paten dan data untuk syarikat farmaseutikal. Hal ini telah menyebabkan kos ubat untuk meningkat untuk tempoh yang lebih panjang dan sekali gus menyebabkan pelbagai jenis penyakit serius seperti AIDS dan kanser tidak dapat dirawati kerana kosnya terlalu tinggi.

  Selain itu, anda mungkin tidak dapat mengakses segala bahan berhakcipta dengan bebas seperti filem, muzik, kertas penyelidikan dan anda mungkin perlu membuat pembayaran jika infomasi itu adalah berhakcipta, cap dagang atau dipatenkan.

 3. Kesan tersirat dalam pelaburan asing

  Tidak boleh dinafikan bahawa perjanjian TPPA ini boleh membawa kami pelaburan asing yang lebih, tetapi kesannya tidak boleh diabaikan. Sistem penyelesaian perbalahan (ISDS) dalam TPP membenarkan pelabur asing untuk menyaman kerajaan jika mereka berasa pelaksanaan dasar baharu atau perubahan kepada dasar sedia ada akan mempengaruhi hasil mereka. Kerajaan berpeluang untuk disaman dan perlu membuat pembayaran yang besar untuk penalti.

  Di samping itu, kawalan modal yang dikenakan oleh bekas Perdana Menteri Dr. Mahathir Mohamad semasa krisis kewangan Asia pada tahun 1997 yang berjaya mengatasi aliran keluar modal tidak dibenarkan di bawah perjanjian TPPA baru ini. Hal ini akan menyebab negara kita tidak berdaya kepada kemeruapan kewangan dan bencana kewangan yang bakal datang disebabkan oleh spekulatif berlebihan.

Konklusi

Menteri Mustapa telah mendakwa bahawa TPPA ini merupakan perjanjian perdagangan pertama untuk mengenali hak-hak Bumiputera dan negara kita telah memenangi beberapa konsesi dari parti ke TPPA. Walapun kerajaan telah membuat pelbagai jaminan kepada Rakyat, terdapat pelbagai kuarters termasuk pemimpin pembangkang, pencinta alam sekitar, dan beberapa kumpulan telah menunjukkan kebimbangan mereka terhadap perjanjian ini. Oleh teks perjanjian TPPA ini akan diumumkan tidak lama lagi, orang awam bolehlah menentukan jika perjanjian ini baik atau buruk. Wakil kami di Parlimen akan menentukan jika Malaysia akan ditarik balik dari perjanjian TPPA ini sejak tiada penalti akan dikenakan ke atas Malaysia jika ingin dikeluarkan.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Panduan lengkap cukai pendapatan 2023

Panduan Lengkap Cukai Pendapatan 2024 (Taksiran 2023)

pelepasan cukai pendapatan 2023

8 Cara Untuk Dapatkan Lebih Banyak Pelepasan Cukai Pendapatan (Taksiran 2023)

Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN! Jom Baca Untuk Faham Cara Nak Elakkan

INI Cara Nak DECLARE Income. Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN!