Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Adakah Ijazah Sarjana Muda Benar-benar akan Memberikan Jaminan kepada Masa Depan Anda?

BY Team Loanstreet

Updated 06 Dec 2019
Anda berada di tahun permulaan dan mempunyai fikiran untuk mendapatkan pekerjaan yang akan memberikan gaji yang tinggi. Secara jujurnya, bukan semua graduan yang baru akan mendapatkan pekerjaan yang terjamin. Kadar pengangguran di Malaysia adalah sebanyak 24% di kalangan graduan pada tahun 2011. 24% ini telah mewakili terdapatnya sehingga 44,391 graduan menganggur. Jadi, apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan isu tersebut? Marilah kita menyelidiki ia lebih mendalam. 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Ijazah Sarjana Muda Tempatan vs Antarabangsa

Tanggapan yang pertama kepada ijazah sarjana muda antarabangsa kepada kita adalah mempunyai nilai tambahan sebanya mereka memiliki kualiti pendidikan yang lebih tinggi. Efektif daripada ijazah sarjana muda adalah bergantung pada perbandingan kos pendidikan, pekerjaan yang anda mencari dan kos kualitatif yang lain. Dari pandangan Malaysia, belajar di luar negara adalah lebih mahal tetapi kepercayaan ini masih menjadikan satu soalan.

Ia adalah sukar untuk membuktikan contoh sebabnya faedah dan kos dikenali sebagai kualitatif dan hanya beberapa petunjuk boleh dilakukan untuk memudahkan keputusan anda.

Syarikat-syarikat di beberapa buah negara lebih suka memilih universiti tempatan kerana mereka mempercayai bahawa pendidikan mereka adalah tinggi dan lebih sesuai dengan kebudayaan syarikat mereka. Sebagai contoh, ijazah sarjana muda antarabangsa tidak akan diiktiraf di Singapura kecuali bagi universiti yang terkemuka seperti Harvard dan Cambridge.

Lokasi pekerjaan yang anda dikehendaki juga berperanan penting untuk mengambil keputusan untuk belajar di mana universiti. Ambillah Universiti Queensland (UQ) dan Universiti Nasional Singapura (NUS) sebagai contoh. NUS mempunyai kelebihan berbanding dengan UQ di Singapura manakala UQ mempunyai kelebihan berbanding dengan NUS di Australia. Mereka mungkin mempunyai standard yang sama di negara-negara lain. Akhir sekali, akreditasi ia adalah sangat penting kerana beberapa pekerjaan yang profesional seperti kejuruteraan memerlukan ia agar dapat mempunyai kelayakan untuk menandatangani kertas kerja.

Jika anda fikirkan ijazah sarjana muda antarabangsa mempunyai nilai yang lebih tinggi untuk diri sendiri tetapi kos kehidupan di luar negara adalah tinggi. Janganlah bimbang kerana terdapat program dual sekiranya tahun terakhir anda dilakukan di kampus utama di luar negara. Universiti Monash adalah satu contoh universiti yang menawarkan ini.

Ijazah Sarjana Muda X atau Y

Setiap orang daripada kita perlulah memilih laluan kerjaya kami. Sesetengah orang akan memilih ijazah sarjana muda dengan mengikut tahap yang mereka suka, sesetengah akan memilih pilihan yang kedua kerana gagal memenuhi syarat dan kadang kala terdapatnya ibu bapa yang tegas dan mereka telah menetapkan ijazah sarjana muda agar anak-anak mereka akan mengikutinya.

Kami mempercayai bahawa mengejar kerjaya yang sesuai dengan keinginan anda akan membawa hasil yang terbaik. Ini adalah tidak sepenuhnya benar, sekurang-kurangnya tidak dari segi kewangan. Jelas sekali, sesetengah profesion mendapatkan pendapatan yang lebih tinggi daripada lain. Jadi, kestabilan dan pertumbuhan profesion akan menjamin ijazah sarjana muda anda pada masa depan dari segi kewangan. Ia ditadbir oleh Ekonomi 101 iaitu faktor daripada Bekalan dan Permintaan. Mungkin terdapat sesetengah yang berhujah bahawa kelebihan kewangan adalah datang dari harga yang besar seperti isu hubungan keluarga dan tekanan. Kejadian ini akan menghancurkan masa depan anda secara tidak langsung. Oleh itu, mencari keseimbangan yang tetap di antara kestabilan kewangan dan kehidupan sosial akan menjadi situasi yang paling sempurna.

Kepentingan Latihan Amali

Mencari pekerjaan semakin kompetitif dan hebat sebabnya masyarakat telah meletakkan nilai yang tinggi terhadap pendidikan. Ramai graduan boleh mencapai kepujian kelas yang pertama dan PNGK yang tinggi pada kebelakangan ini. Persoalannya adalah bagaimanakah kita menonjolkan diri sendiri? Latihan amali merupakan salah satu syarat yang asas dan jangka haruslah mempunyai sebelum kerja sepenuh masa.

Itulah tiket untuk mengakibatkan anda finalis. Latihan amali yang efisien akan menunjukkan rutin harian anda dan dapat dilihat sebagai pekerja sepenuh masa. Ia juga dapat menjadikan pembuka mata bagi sesetengah orang. Pengalaman daripada latihan amali boleh digunakan sepenuhnya semasa temu duga sebabnya ia boleh menunjukkan pemahaman yang sebenar tentang interaksi di tempat pekerjaan.

Selain daripada Ijazah Sarjana Muda

Syarikat-syarikat juga akan meneroka ciri-ciri daripada akademik selain meletakkan tumpuan yang tinggi terhadap pendidikan. Bagaimanakah anda bercakap, berjalan dan menunjukkan diri juga memainkan peranan.

Bagaimanakah anda mengintegrasikan idea-idea yang kreatif kepada proses yang sebenar atau bahkan hanya kelakuan anda terhadap pekerjaan.

Sesetengah orang mungkin akan berhujah bahawa ciri-ciri ini akan memberikan keutamaan melebihi kelayakan yang anda memiliki.

Kesimpulan

Artikel ini memberikan tumpuan untuk memperluaskan aspek anda sebagai seorang manusia. Anda juga harus melabur dalam aspek-aspek yang lain selain meletakkan semua tumpuannya kepada pelajaran. Kami berharap ini dapat membantu anda. Anda mungkin hendak mengetahui tentang PTPTN dan bagaimanakah ia dapat membantu anda membiayai pengajian sekiranya anda bercadang belajar di tempatan.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

Tak pasti kalau korang kena bayar cukai pendapatan ke tak lepas dah bayar zakat? Atau kena bayar dua-dua? Tak tau macam mana nak kira? Ha kami akan terangkan semuanya.

Bayar Zakat Pendapatan Boleh Dapat 100% Rebat Cukai. Biar Betul?

cukai, zakat dan fitrah, reit, real estate investment trust, cukai pendapatan korporat

Fahami Pelepasan Cukai Korang (Taksiran 2023)