Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Berapa senang nak diisytiharkan sebagai muflis?

BY Tramizi Hussin

Updated 04 Dec 2019
Lepas masuk gaji dan bayar macam-macam, baki dalam akaun tak sampai RM100 pun, macam mana nak hidup? Makan nasi lauk telur kicap tiap-tiap hari boleh muntah! Korang pernah tak rasa macam ni?

Last sekali, lantak jerlah hutang tu, biar je. Bank call tak angkat, ejen kutip hutang keluar ikut pintu belakang, pindah rumah, tukar nombor telefon, surat suruh datang mahkamah tak jawab.

Ingat, korang tak boleh lari buat selamanya. Setakat 2017, seramai 300,958 orang diisytiharkan sebagai muflis kat Malaysia. Daripada jumlah itu hampir 60% adalah golongan muda berusia dalam lingkungan 25 hingga 44 tahun. Eh, muda-muda lagi dah bankrup?

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Senang ke nak diisytiharkan muflis?

Sekarang, kat Malaysia hanya ada tiga syarat untuk diisytiharkan muflis

  1. Hutang lebih RM50,000 dan tak mampu bayar. Bagaimana mereka tahu korang tak mampu bayar?
  2. Bila korang tak bayar hutang itu lebih daripada 6 bulan secara berterusan. Sebab tulah, kalau korang terlepas bayar hutang, bank atau ejen kutip hutang akan kerap telefon ingatkan supaya bayar atau buat penjadualan semula bayaran. Janganlah marah tengking mereka, diorang pun kerja makan gaji jugak.
  3. Seterusnya, ciri ketiga adalah korang duduk di Malaysia lebih setahun dalam tempoh berhutang.

Bila korang penuhi syarat ini, korang boleh diisytiharkan muflis. Malah, korang boleh je diisytiharkan muflis tanpa pengetahuan terutamanya kalau tak dapat dihubungi sedangkan prosiding kemuflisan dah bermula.

Ada dua cara status muflis ini diberikan. Pertama, pemiutang (bank, ejen kewangan yang lain) failkan saman di mahkamah untuk mufliskan korang, yang ni jumlah hutang kena lebih RM50,000.

Kedua, korang sendiri yang mohon nak status muflis sebab tak mampu nak bayar hutang lagi, ini tiada had. Berapa sahaja jumlah hutang dan korang tak mampu, serabut pulak dengan panggilan mintak hutang, korang boleh mohon supaya diri sendiri diisytiharkan muflis.

Apa jadi bila muflis?

 
  1. Kewangan dan aset korang diletakkan di bawah kuasa Ketua Pengarah Insolvesi (KPI). Pendek kata, semua duit keluar masuk dan semua aset akan dipantau oleh KPI melalui Jabatan Insolvesi Negara sampailah korang habis bayar hutang yang ditentukan. Macam kena control duit dengan mak ayah masa sekolah la, tapi KPI ni lagi power sebab ada kuasa undang-undang.
  2. Orang muflis juga tak boleh keluar negara! Susahlah kan kalau macam ni, terutama kalau kena pergi sebab kerja dan urusan penting lain. Tapi, korang masih boleh dapat kelulusan KPI untuk keluar negara terutama untuk urusan kerja dan profesional. Tapi kena dapat kelulusan semua lah. Rajin ke tiap kali nak keluar negara kena dapat kelulusan KPI aka kerajaan. Menyusahkan diri je!
  3. Semua akaun bank korang akan dibatalkan, tak boleh banyak, tinggal satu akaun bank je untuk urusan gaji ye. Had kredit kad juga tak boleh lebih RM1,000 dan korang juga tak boleh buat pinjaman lain lebih RM1,000.
  4. Semua aset dirampas, taklah maksudnya korang tak ada apa-apa. Korang boleh ada satu kereta, rumah dan sebagainya. Yang kedua, ketiga akan dirampas dan dilelong untuk tampung bayaran hutang korang. Dan jangan nak tipu ya, misalnya jual semua aset sebelum dapat status muflis. Jabatan Insolvesi boleh rampas dan isytiharkan jualan tersebut. Mereka pandai ok?
  5. Peluang pekerja terhad, terutama kalau korang profesional. Korang tak boleh jadi pengarah syarikat, peguam, akauntan dan beberapa kerja lain. Tak ke menyusahkan kalau itu memang kerja korang. Sebab apa? Untuk jaga integriti profesional terutama sekali kerja-kerja yang melibatkan kewangan.

Dah tu kenapa ada yang mohon status muflis? 

Sebenarnya bila muflis, Jabatan Insolvesi akan lindungi korang daripada tekanan bank untuk jelaskan hutang. Diorang akan uruskan jualan aset korang, jadi macam “orang tengah” untuk korang dengan bank. Jumlah hutang juga boleh dikurangkan jika Jabatan Insolvesi berpuas hati yang korang tak ada lagi aset untuk dijual bayar walaupun bank mungkin tak puas hati tapi budi bicara jumlah hutang perlu dibayar terletak pada Jabatan Insolvesi.

Lepas lima tahun, kalau Jabatan Insolvesi puas hati dengan kelakuan dalam tempoh “hukuman” muflis ni, korang akan dilepaskan daripada status. Mudah jer, muflis ni adalah “hukuman luar penjara” untuk korang yang tak berjaya urus kewangan dengan baik. Bila kita kata hukuman, maksudnya bukan senang ya.

Jadi apa nak buat sebelum korang muflis? Kami beri beberapa cara, terutamanya untuk orang yang tak ada displin untuk lunaskan hutang.

Apa korang boleh buat untuk elakkan muflis

 

Pernah dengar Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)? Seperti namanya, ia adalah agensi yang beri kaunseling dan urus hutang korang, AKPK tidak ada kuasa ya untuk lupuskan hutang.

AKPK ada tiga program utama; Pendidikan Kewangan, Kaunseling Kewangan dan Program Pengurusan Kredit.

Yang paling utama adalah untuk korang yang memang berhutang bertimbun tu adalah Program Pengurusan Kredit.

Bagaimana program ni berfungsi? AKPK jadi orang tengah untuk korang berunding dengan institusi kewangan/bank/takaful/ kad kredit untuk melakukan pensturukturan semula pinjaman supaya tak membebankan korang.

Jadi bila mereka dah tolong korang susun jadual pembayaran semula ikut kemampuan, kenalah bayar! Sebab kalau korang langgar jadual tu, AKPK dah tak boleh tolong dah.

Apa korang boleh buat selepas diisytiharkan muflis

 

Rule of thumb: Kalau dapat surat mahkamah untuk hadirkan diri sebab ada pihak yang mahu isytiharkan korang muflis atau tuntut hutang yang banyak gila, pergi! Mana tahu boleh buat rayuan dan elak diri daripada muflis macam kisah ni.

Selepas mahkamah isytiharkan korang muflis, Jabatan Insolvensi akan hantar surat untuk jadi pentadbir harta korang. Maksudnya diorang yang akan uruskan harta korang supaya hutang boleh diselesaikan dengan lebih cepat (sekali lagi, muflis tak bermaksud tak payah bayar hutang) dan pastikan korang tak langgar undang-undang selaku orang yang muflis.

Tuntutan kehidupan sekarang tinggi, mungkin ada ketikanya kita tersilap langkah, boros sangat, bisnes rugi, kena tipu dan pelbagai lagi sebab yang buat kita tanggung hutang yang banyak. Hutang banyak, hidup tak tenang. Jadi, buatlah langkah yang bijak untuk setelkan hutang dan hidup pun tenang!

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Tramizi HussinLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

Tak pasti kalau korang kena bayar cukai pendapatan ke tak lepas dah bayar zakat? Atau kena bayar dua-dua? Tak tau macam mana nak kira? Ha kami akan terangkan semuanya.

Bayar Zakat Pendapatan Boleh Dapat 100% Rebat Cukai. Biar Betul?

cukai, zakat dan fitrah, reit, real estate investment trust, cukai pendapatan korporat

Fahami Pelepasan Cukai Korang (Taksiran 2023)