Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Kenapa LHDN Isytihar Perangi Ekonomi Bayangan?

Updated 04 Mar 2020 – By NurisKalau korang nak tahu, baru-baru ni kerajaan mengisytiharkan perang terhadap ekonomi bayangan di Malaysia. Peperangan ni bukan calang-calang tau sebab  melibatkan agensi kerajaan utama di Malaysia seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Bank Negara Malaysia (BNM). 


Korang tahu jelah kan, kalau dah melibatkan agensi-agensi besar macam  ni, mesti  isu  serius dan bukan kaleng-kaleng ok! Tapi, kenapa kerajaan beria-ia sangat nak declare war dengan so-called penggiat seni shadow economy ni? Nak tahu, tengok facts & figure kat bawah ni.


Sumber imej: Berita Harian


EKONOMI BAYANGAN NI APA? 

Menurut pakar kriminologi Datuk Seri Akhbar Satar,  ekonomi bayangan yang digelar jugak sebagai ekonomi bawah tanah atau mat salleh kata underground economy  berkait dengan aktiviti jenayah, termasuk penyeludupan senjata, tembakau, dadah, pelacuran, perjudian haram, pemalsuan pasport serta penyeludupan manusia.Senang cerita,, ekonomi bayangan ni sebenarnya kegiatan jenayah semata-mata. 

Tapi, jangan tak tahu pulak, sisi  lain  ekonomi bayangan ni termasuk jugak dalam so-called sektor formal yang tak didaftarkan seperti perniagaan yang tidak dilesenkan macam freelancer, pekerja sambilan dan cash economy. Kiranya kalau korang ni kerja sambilan macam berniaga online, pasar malam, main saham, broker kereta, broker tanah, remiser, atau bawak grab, lepas tu  tak lapor pendapatan dekat LHDN, korang ni pun sebenarnya tergolong sekali dalam geng ekonomi bayangan tau. Haa… korang tergolong tak dalam geng ni? 

Jangan terkejut tau, saiz ekonomi bayangan atau shadow economy di Malaysia ni adalah pada kadar 21% daripada saiz KDNK negara atau RM300 bilion. Uishh, bukan sikit der, korang tahu tak kalau RM300bilion ni berjaya dicukaikan at least dalam 30%, kita akan dapat dalam RM9bilion weh! RM9 bilion tu korang rasa sikit ke banyak? Agak-agak berapa banyak hospital dan sekolah boleh kita bina dan mesti banyak  cash aid yang kerajaan boleh bagi kat korang yang layak. Bestnya!Sumber imej: Berita Harian


ADA KESAN APA-APA KE DENGAN EKONOMI BAYANGAN NI?

Apa yang pasti, ekonomi bayangan ni akan berkembang dari masa ke masa. Jangan terkejut,  ramai kawan-kawan korang kat luar sana yang dah join  gig economy ni. Kan ni  trend pekerjaan zaman sekarang!. Orang putih cakap  “more freedom” gittew. 

Macam yang kami cakap tadi ekonomi bayangan ni bukan melibatkan soal keselamatan dan jenayah terancang semata-mata. Benda ni melibatkan jugak hasil cukai yang layak untuk dikutip dan dipulangkan semula kepada rakyat marhaen di luar sana seperti pakej pembangunan, subsidi, ekonomi dan sebagainya. 

Korang tahu kan yang pekerja sektor formal dekat Malaysia ni antara penyumbang KDNK negara yang dicukai pendapatan yang diperoleh selepas melepasi syarat pendapatan. Tiap-tiap bulan kena bayar Potongan Cukai Bulanan (PCB) weh, kalau masuk bonus lagilah besar kena bayar PCB tu kan. Korang suka ke, tak suka ke, hasil cukai memang merupakan sumber pendapatan utama negara sejak merdeka lagi sampailah hari ni. 

Kalau ikutkan fakta dari Kementerian Kewangan, hasil cukai pendapatan merupakan hasil utama negara yang menyumbang kepada 50% ke 55% pendapatan negara  setiap tahun. Tapi, ada satu lagi fakta yang korang kena tahu - jumlah taxpayer yang bayar cukai pendapatan taklah  ramai dan antara pembayar cukai pendapatan yang utama ialah mereka yang kerja makan gaji di sektor formal. Tak adil lah, kan? 

Kesannya, taxpayer yang kerja kat sektor formal ni lah yang kena tampung jumlah hasil yang kurang setiap tahun sebab dorang yang lari dari cukai ni tak nak bayar cukai walaupun dah cukup haul nak bayar cukai pendapatan.  Jadi, nak tampung cukai yang kurang ni terpaksalah kerajaan perkenalkan cukai baharu atau naikkan kadar cukai memandangkan hasil negara berkurangan dan dikutip di bawah angka yang sebenar.

Tapi, korang kena faham yang masalah ekonomi bayangan ini tak dapat nak setel sepenuhnya tapi boleh diminimumkan dengan meletakkan undang-undang sebagai teras utama kepada setiap kegiatan ekonomi. Sekurang-kurangnya kegiatan ekonomi ini dapat dicukaikan dan hasilnya dapat dipulangkan kepada negara dalam pakej subsidi dan pembangunan. Sumber imej: https://marketbusinessnews.com


ADA CARA TAK NAK SETEL MASALAH NI? 

Peranan LHDNM

Sebagai Lembaga yang kebanyakan orang takut dan lari kat Malaysia ni, LHDN dilihat sebagai satu agensi utama yang akan menggerakkan perang ini. LHDN berperanan dalam aspek audit dan siasatan yang menyeluruh terhadap individu, perniagaan dan syarikat yang selama ni menipu pelaporan pendapatan mereka dan lari dari bayar cukai yang sebenar. Aktiviti pengesanan LHDN amat kritikal dalam mengesan mereka yang selama ini gagal melaporkan pendapatan mereka padahal kaut pendapatan berlipat ganda berbanding mereka yang bergaji sederhana tapi tetap bayar cukai pendapatan.
 


Sumber imej: Sinar Harian
 

Kalau korang nak tahu LHDN ni bukan calang-calang punya agensi kerajaan tau, dorang dah bangunkan SOP berlandaskan teknologi seperti Big data, analitik dan artificial intelligence yang yang orang kata ampuh 7 lok nak kesan aktiviti ekonomi bayangan ni. Ini Termasuk aktiviti pendidikan cukai yang akan terus diperkasa selaras dengan taste masyarakat hari ini yang luar biasa. Jaga-jaga LHDN sentiasa memerhati tau!

Peranan Rakyat Jelata

Kalau LHDNM sorang je buat kerja pun tak boleh jugak, tapi perlunya agen ketiga, iaitu rakyat sendiri yang menjadi mata dan telinga kepada pihak berkuasa. Selain daripada jadi mata-mata kepada pihak berkuasa seperti PDRM dalam mencegah jenayah, rakyat diharapkan jugak dapat membantu melaporkan sebarang aktiviti perniagaan yang mencurigakan kepada LHDN, SPRM dan PDRM. Kan bagus macam tu, barulah adil dengan orang yang bayar cukai!

Peranan Kerajaan

Rasanya tak guna jugak bila pihak LHDNM atau kita yang marhaen ni dah pulun habis-habis nak banteras jenayah ni tapi tak ada sokongan kerajaan - sebagai tunjang utama dalam merangka dasar dan undang- undang pencegahan serta percukaian yang memberi manfaat kepada negara.  Sebagai contoh aktiviti perniagaan (business to business) yang melibatkan penggunaan matawang crypto seperti bitcoin yang mana undang-undang penggunaan matawang digital ni  masih samar-samar tapi termasuk dalam radar pihak kerajaan bagi peningkatan hasil negara.


Sumber imej: https://www.pressreader.com
 

Peringatan! 

Kita semua memainkan peranan penting dalam memerangi kegiatan ekonomi bayangan ni. Pentingnya untuk kita sama-sama bantu negara dalam mengutip cukai pendapatan. Ni semua pun untuk siapa lagi kalau bukan untuk kita, rakyat Malaysia. Tak rugi pun weh, takyah risau k! 


Baca jugak:

 
 

 

Teruskan Pembacaan...

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

loanstreet-kesan-judi-bola

CHUP! Ni Bahana Judi Bola yang Korang Kena Tahu

Ni benda yang korang WAJIB tahu pasal wasiat

Ni Benda yang Korang WAJIB Tahu Pasal Wasiat