Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Kalau Rumah Korang Rosak, Nak Minta Ganti Rugi Kat Siapa?

BY Fadh Ahmad

Updated 18 Jul 2023
Follow akaun Loanstreet di Facebook & Instagram untuk maklumat yang terkini.


Pernah tak korang bayangkan perasaan orang yang beli rumah baru, pastu rumah dia cacat sana-sini? Mesti rasa sakit hati, kan bila korang nampak tingkap korang senget, lantai tak rata, pastu engsel pintu pun berkarat.

Bila dah macam tu, nak pindah masuk pun dah tak rasa sedap hati. Mulalah korang dok memikir, selamat ke rumah aku ni? Rumah korang bukan harga seringgit dua ringgit tau. 

Paling kurang pun RM200,000. Kalau jadi camni, korang kena tegas dengan hak korang sebagai pembeli.

So, hari ni kitorang akan kongsikan, apakah yang patut korang buat, bila ada banyak kerosakan pada rumah baru korang.
 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Sebelum tu, korang kena faham dulu tentang ‘Notis pemilikan kosong’


Untuk pengetahuan korang, tarikh serahan akan ditulis pada Perjanjian Jual Beli (SPA), dan ia dihadkan kepada 36 bulan untuk hartanah hak milik strata, dan 24 bulan untuk hartanah hak milik individu, bermula daripada tarikh SPA ditandatangani.
 

loanstreet-ganti-rugi-untuk-rumah-rosak-1


Sumber: PropertyGuru

Bila sampai je tarikh tu, korang akan dapat notis berkaitan dan secara rasminya rumah kediaman tersebut menjadi kepunyaan korang.

Lepas je dah jadi korang punya, Tempoh Tanggungan Kecacatan atau ‘Defect Liability Period/DLP’ ke atas hartanah tersebut akan berkuatkuasa. 
 

Apa yang dimaksudkan dengan Tempoh Tanggungan Kecacatan?


Dalam SPA yang korang dah tandatangan tadi ada klausa tentang Tempoh Tanggungan Kecacatan, diberikan untuk korang buat laporan kerosakan, antara 12 hingga 24 bulan. 

loanstreet-ganti-rugi-untuk-rumah-rosak-2


Kiraan bermula daripada tarikh pembeli menerima Notis Pemilikan Kosong, jadi jangan teragak-agak dan membuang masa untuk periksa setiap inci rumah yang dibeli.

Perlindungan yang diberikan pada pembeli ni tertakluk kepada Akta Pembangunan Perumahan, atau Housing Development Act (HDA) tahun 1966.

Kalau untuk unit yang ada title strata pulak, pembeli akan dapat sekali perlindungan undang-undang di bawah Akta Hakmilik Strata (Strata Title Act) 1985 dan Akta Pengurusan Strata (Strata Management Act) 2013.

Dalam tempoh tu, pemaju kena baiki semua kerosakan yang pembeli jumpa tanpa caj... ianya percuma, percuma, percuma!
 

loanstreet-ganti-rugi-untuk-rumah-rosak-3

Sumber: Daily Rakyat

Korang cuma perlukan masking tape dan marker pen untuk tandakan tempat yang rosak. Kemudian, tangkap gambar sebagai bahan bukti.


Bila dah cukup bukti kerosakan, ikut langkah ni satu persatu:


1. Senaraikan kerosakan yang ada


Lampirkan gambar kerosakan sekali dengan surat rasmi tersebut. Jangan lupa untuk CC surat tersebut kepada peguam yang menyediakan Perjanjian Jual Beli.
 

loanstreet-ganti-rugi-untuk-rumah-rosak-4

Sumber: Farhana Jafri

Kemudian, korang kena hantar surat tersebut kepada pemaju dan peguam dengan 2 cara sahaja, iaitu sama ada secara Pos Berdaftar atau serah terus dengan tangan ke pejabat pemaju dan pejabat peguam dan dapatkan tandatangan dan cop akuan terima daripada pemaju dan peguam. 
 

2. Bagi tempoh 30 HARI kepada pemaju 


Sekiranya pemaju tak baiki kerosakan dalam tempoh 30 HARI, sila lantik kontraktor korang sendiri untuk tujuan tersebut dan dapatkan sebutharga daripada kontraktor terlebih dahulu untuk kos baiki kerosakan tersebut.
 

3. Serahkan secara rasmi sebutharga kontraktor kepada pemaju...


...dan CC sebut harga tersebut kepada peguam dan bagi SATU lagi peluang kepada pemaju untuk baiki kerosakan tersebut dalam tempoh EMPAT BELAS (14) HARI.
 

loanstreet-ganti-rugi-untuk-rumah-rosak-5
Sumber: fundacionfaroccr

Kalau pemaju masih degil dan buat tak tahu je selepas tempoh 14 hari, arahkan kontraktor korang untuk mulakan kerja-kerja pembaikan sehingga siap.


4. Bila dah siap, korang boleh tuntut kos pembaikan kerosakan


Kemukakan invois asal kerja-kerja pembaikan kerosakan tadi kepada peguam, dan bayaran kepada kontraktor dengan memotong daripada wang pertaruhan 5% daripada harga jual beli yang dipegang oleh peguam.

 

Kalau pemaju dan peguam tak bagi kerjasama, korang boleh failkan Tuntutan di TRIBUNAL TUNTUTAN PEMBELI RUMAH.

loanstreet-ganti-rugi-untuk-rumah-rosak-6
Sumber: KPKT

TPPS merangkumi Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR) dan Tribunal Pengurusan Strata (TPS), berfungsi kepada tuntutan dilakukan pembeli rumah terhadap pemaju perumahan berdasarkan perjanjian jual beli di Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan sahaja.

Jenis tuntutan teknikal boleh difailkan umumnya membabitkan pelan rumah, pematuhan spesifikasi, kecacatan mutu kerja dan bahan binaan, manakala tuntutan bukan teknikal pula merangkumi kelewatan penyerahan milikan kosong, pemulangan deposit serta tuntutan berbangkit seperti termaktub dalam perjanjian jual beli.


Jadi, sekarang ni korang dah fahamlah, kan? Bila rumah baru korang rosak, jangan diam camtu je. Masih ada jalan lagi untuk korang selesaikan masalah korang.

Kalau korang ada pengalaman atau cerita pasal rumah rosak, korang boleh share dan komen di fb post kami.
 

*Artikel di atas bertujuan untuk memberi maklumat sahaja. Loanstreet tidak bertanggungjawab atas kerugian yang mungkin timbul jika ada sebarang kebergantungan anda dengan maklumat yang terdapat dalam artikel. 

 

BACA JUGAK:

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Fadh AhmadLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2023] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Pinjaman-Perumahan-untuk-Bekerja Sendiri

Bekerja Sendiri? 6 Tips untuk Memohon Pinjaman Perumahan