Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Bagaimana Ejen Insurans Mempengaruhkan Apa yang Anda Beli

BY Team Loanstreet

Updated 06 Dec 2019
Di Malaysia, ramai ejen insurans luluskan mereka sebagai penasihat kewangan. Sebenarnya, kebanyakan ejen-ejen ini hanya menjual insurans. Malangnya, ramai orang yang membeli insurans daripada mereka tidak menyedari bahawa niat di sebalik rancangan-rancangan ini ialah kadar komisen yang tinggi, tetapi bukan kesejahteraan sendiri pembeli. Kami menunjukkan dalam artikel ini bagaimana ejen berfungsi dalam industry ini dan bagaimana anda boleh melindungi diri anda daripada skim pelaburan samar-samar yang tidak menambah nilai portfolio anda, apatah lagi perlindungan insurans yang sesuai.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Perbezaan di antara Ejen Insurans dan Perancang Kewangan

Perbezaan utama di antara pakar kewangan peribadi dan ejen insurans pada dasarnya terwujud pada dua aspek.

Pertama, akreditasi; penasihat kewangan mesti dilesenkan di bawah organisasi rasmi yang memainkan peranan sebagai penguasaan seperti Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Sekuriti (SC).  Mereka perlu mendapatkan pensijilan daripada pelbagai program seperti Perancang Kewangan Berdaftar (RFP), Lesen Wakil Penasihat Kewangan (FAR) dan Perunding Kewangan Bertauliah (ChFC) program. Sesetengah ejen insurans mempunyai kelayakan ini, atau telah beralih kepada penasihat bersertifikat, tetapi kebanyakan cuma adalah penjual produk dengan pengetahuan dan kelayakan yang terhad.

Perbezaan kedua ialah kaedah untuk memperoleh pendapatan; penasihat kewangan mengenakan bayaran perundingan untuk menilai dan mengurus kewangan anda untuk menyesuaikan kepentingan terbaik anda, manakala ejen insurans mendapat komisen tentang produk yang mereka jual. Inilah di mana-mana wujudnya masalah. Mereka mementingkan jualan produk dengan kadar komisen yang paling tinggi, dan bukannya apa yang benar-benar menambah nilai kepada anda, sama ada dari segi insurans atau pelaburan.

Apa yang Ejen Insurans Menjajakan

Walaupun banyak ejen insurans akan menukarkan rancangan mereka sebagai alat pelaburan yang kukuh untuk melengkapkan portfolio anda, sebahagian besar daripada bayaran anda sebenarnya dijuruskan ke arah insurans. Jadi, inilah kes-kes yang perlu difikirkan – sudahkah anda dilindungi sepenuhnya? Jika betul, adakah nilai itu megasihi anda perlindungan yang mencukupi? Jika jawapan ini adalah tidak, dengan segala cara, pertimbangkan untuk mengambil salah satu skim daripada produk-produk ini, kerana mereka menyediakan perlindungan yang biasa. 

Sebaliknya, jika anda berpuas hati dengan liputan anda, berwaspada kerana ejen-ejen ini mungkin akan menggambarkan rancangan-rancangan ini sebagai alat pelaburan iaitu pelan persaraan, pengganti deposit tetap atau alternatif kepada pelaburan hartanah. Perkara utama untuk difahami adalah wang anda akan terikat untuk tempoh yang lama, penalti akan diberikan kepada pengeluaran awal atau pembatalan. 

Selain itu, ejen insurans biasanya menjual beberapa pelan sahaja; sebabnya kebanyakan ejen-ejen akan hanya memiliki kelayakan berkaitan dengan pelaburan seperti Peperiksaan Pra-Kontrak untuk Ejen Insurans (PCEIA) dan Sijil Peperiksaan Insurans Hayat (CEILI). Penasihat kewangan yang dikenali sebagai sahih akan menganalisis profil pelaburan anda dan mencadangkan pelbagai jenis alat-alat seperti dana bersama, pelaburan saham, komoditi, dan pelaburan hartanah untuk mengimbangi risiko dengan pulangan megikuti keadaan kewangan anda.

Polisi tentang E-Insurans

E-insurans adalah satu kaedah untuk melangkaui proses membeli insurans melalui ejen.

Sejak tahun 2015, perlindungan insurans boleh dibeli secara online. Selepas menyedari majoriti rakyat belum memiliki insurans yang paling biasa, Bank Negara Malaysia telah memberi satu garis panduan sebagai rujukan mengenai e-insurans untuk mengubahsuai akses, penglihatan dan sambungan di antara pengguna dan pembekal insurans. Dalam kes yang ideal, usaha-usaha ini bertujuan untuk menyekat pasaran e-insurans supaya insurans yang dibekalkan adalah selamat dan nyata. Sementalahan itu, pendidikan dalam talian yang diberikan oleh pembekal insurans telah diamanatkan supaya pengguna yang tidak berpengalaman dapat mengetahui jenis dan polisi insurans, dan juga melindungi diri mereka dengan sewajarnya. 

Walaupun e-insurans agak muda di Malaysia, pasaran insurans peribadi dalam talian telah dimulakan oleh beberapa pihak yang memberikan kadar yang sangat kompetitif dengan harapan untuk mengembangkan industri insurans dari masa ke masa.

Kajian yang dijalani oleh pasukan editorial kami (UforLife telah dikajikan) menunjukkan bahawa e-insurans adalah produk yang lebih murah daripada lain-lain insurans. Jika anda sedang mencari perlindungan yang awalan, e-insurans adalah satu kaedah yang baik.

Kesimpulan

Malangnya, bilangan ejen insurans di Malaysia jauh lebih daripada penasihat kewangan. Sementara itu, ejen-ejen insurans sangat agresif di industri kewangan kerana kekurangan kawalan yang selayaknya. Ini telah menyebabkan pilihan pelaburan pengguna yang kurang arif. 

Pendidikan adalah alat yang paling penting bagi menyelamatkan akibat ini. Belajarlah pelbagai jenis pelaburan yang tersedia untuk anda melalui laman web atau keluarga dan rakan-rakan, Penyedaran tentang lindungan insurans anda adalah perkara yang paling penting. Jangan mempercayai apa-apa yang terlalu menghairankan.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Motor tendang kereta

Bila Motor Berlanggar Dengan Kereta, Siapa Yang Salah?

Roadtax Motosikal Dah Mati Lebih Setahun! Macam Mana Nak Renew?

Roadtax Motosikal/Kereta Dah Mati Lebih 3 Tahun! Camne Nak Renew?

loanstreet-apa-yang-insurans-motosikal-tak-cover

7 Situasi Polisi Insurans Motosikal TAK Cover