Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Membeli Harta Luar Negara: Mengurus Sendiri Atau Menggunakan Khidmat Ejen?

BY Team Loanstreet

Updated 05 Dec 2019
Ramai rakyat Malaysia masa kini terdorong untuk melabur dalam hartanah di luar negara disebabkan oleh pulangan yang jauh lebih tinggi apabila melabur di luar negara. Negara-negara yang seringkali menjadi destinasi pilihan pelabur adalah seperti Singapura, United Kingdom, Vietnam dan Australia. Apabila merancang membeli harta di luar Negara, adakah anda akan mempertimbangkan untuk mendapatkan penasihat hartanah profesional, mengukur harga pasaran semasa dan mengambil tahu bagaimana proses dan prosedur berlangsung atau adakah anda bersedia melakukannya sendiri?
 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Sekiranya anda memilih untuk melakukan dan mengurus sendiri, disini disenaraikan persoalan-persoalan yang perlu anda ambil kira :

 1. Apakah jenis hartanah tersedia?

  Kebiasaannya kerajaan di Asia Tenggara akan mengenakan sekatan ke atas pemilik asing hartanah tempatan untuk mengelakkan pencairan saham tempatan dan mengawal inflasi harta. Sesetengah negara menghadkan belian asing dan jualan di pasaran utama manakala sesetengah mungkin mempunyai sekatan ke atas pasaran sekunder. Kadang-kadang, ia adalah lebih baik untuk membeli hartanah melalui syarikat jika ia dianggap untuk menambah nilai kepada ekonomi negara ini.

 2. Berapa tempoh harta pajakan?

  Di Malaysia, hartanah selalunya milikan sehingga 99 tahun tempoh pajakan atau tempoh yang tidak terhad, tetapi ini tidak mungkin berlaku apabila membeli hartanah asing. Beberapa negara meletakkan tempoh maksimum pajakan sebelum boleh dapat membeli sesuatu hartanah. Oleh itu, pastikan anda bertanya dahulu baki tempoh pajakan apabila ingin membeli hartanah di negara-negara asing.

 3. Apakah cukai yang dikenakan dan peraturan-peraturan untuk kedua-dua pihak, di sini dan di luar negara?

  Cukai-cukai yang dikutip oleh kerajaan boleh datang dalam pelbagai bentuk, sama ada cukai apabila membeli harta itu, cukai sewaan hartanah, cukai keuntungan modal, cukai harta dalam tempoh pekerjaan atau duti setem. Ini adalah jenis-jenis cukai yang sering dikenakan untuk membendung berlakunya manipulasi pelaburan.

 4. Adakah anda membeli dari pemilik yang sebenar?

  Bayangkan membeli harta daripada seorang pemilik palsu dan orang ini mengambil wang anda dan melarikan diri. Ini adalah perkara paling serius yang perlu dilihat. Namun ia boleh diatasi jika anda menggunakan khidmat peguam yang berkelayakan untuk membantu urusan jual beli hartanah anda yang dapat menjelaskan status pemilik yang sah.

 5. Adakah suasana politik negara pilihan pelaburan anda stabil?

  Yang pastinya terdapat banyak pembolehubah politik yang anda perlu mengambil kira. Sebagai contoh, adakah negara yang telah bertukar kerajaan menggariskan peraturan-peraturan baru dalam tempoh singkat? Perubahan kerajaan baru adakalanya bukan berita baik untuk pelabur kerana ia mungkin diterjemahkan kepada perubahan baru dalam rangka kerja yang digariskan. Protes, kempen anti-pelabur asing dan mogok merupakan faktor-faktor yang tidak membantutkan niat anda yang atas pelaburan harta anda selain berkemungkinan mendapat pulangan yang rendah.

 6. Berapakah kerugian yang akan dialami jika terdapat pergerakan dalam kadar pertukaran asing?

  Kadar pertukaran matawang asing sentiasa turun naik dari semasa ke semasa. Anda bernasib baik jika kemungkinan yang memihak kepada anda. Walau bagaimanapun, jika anda menyewa atau menjual harta itu, risiko pertukaran asing akan tetap terus dari masa ke masa dan anda mungkin tidak menerima jumlah yang dikehendaki pendapatan berdasarkan kadar pertukaran jangkaan anda.

 7. Berapa tinggi nilai pulangan?

  Hasil sewaan bersih diperolehi dengan membahagikan pendapatan sewa tahunan (tidak termasuk apa-apa perbelanjaan yang terlibat) dengan harga belian. Melihat kepada formula, harga belian yang tinggi boleh mengurangkan hasil walaupun pendapatan sewa anda cukup, harga belian yang rendah boleh diimbangi oleh pendapatan sewa yang rendah. Keadaan ini adalah sama jika anda hanya mencari keuntungan dalam harga dan menjual selepas tempoh masa yang tetap. Pulangan bersih hanya dikira dengan membahagikan keuntungan anda (tidak termasuk apa-apa perbelanjaan yang terlibat) dengan harga belian. Harga yang lebih tinggi yang anda beli, lebih rendah potensi kenaikan harga. Sekali lagi, semakin rendah harga yang anda beli, lebih banyak anda perlu mempersoalkan sama ada harga dijangka meningkat bila-bila masa tidak lama lagi.

  Walau bagaimanapun, hasil (pulang) boleh menjangkau lebih jauh daripada formula buku teks ini. Persamaan hasil atau pulangan boleh termasuk segala-galanya: kestabilan politik, pertumbuhan ekonomi, penawaran dan permintaan, sentimen pasaran dan sebagainya.

 8. Apakah proses undang-undang yang dikenakan sebelum membeli harta?

  Sesetengah negara mungkin memerlukan pemeriksaan kajian keselamatan rumah pada hartanah sebelum pembiayaan pinjaman dibuat. Mungkin ada yang memerlukan sijil khas dan kontrak. Malangnya, anda mempunyai tanggungjawab untuk membiayai proses undang-undang ini.

 9. Adakah status visa anda menghalang anda dari tinggal di negara pilihan pelaburan?

  Ia adalah sebahagian besarnya baik jika anda memegang hartanah sebagai pelaburan kerana ia kebanyakannya tidak memerlukan status visa jangka panjang. Walau bagaimanapun, jika anda bukan warganegara atau pemastautin tetap dan anda bercadang untuk tinggal atau bersara di negara tersebut, anda mungkin perlu mengikuti langkah-langkah tambahan untuk melanjutkan jangka panjang visa anda.

 10. Berapa tinggi jumlah belian dan pergerakan harga semasa?

  Dengan melihat lebih dekat kepada trend perumahan semasa di kawasan tersebut. Walaupun anda tidak boleh mencari penilaian yang tepat, sekurang-kurangnya anda boleh mengambil gambaran pergerakan harga dan memahami trend pasaran. Intuitif, anda tidak akan mahu membeli harta di kawasan di mana unit rumah yang terlebih penawaran atau pemilik rumah ramai yang menggulung harta mereka. Selain itu, beberapa negara mungkin mempunyai pakej rangsangan jangka pendek seperti visa diskaun, yuran guaman dikurangkan atau kuota pelabur asing meningkat, walaubagaimanapun pakej menarik minat asing ini dalam hartanah tempatan berkemungkinan boleh digulingkan di masa hadapan. Jadi, sentiasa memeriksa sejarah pakej ini jika perlu untuk mengelakkan diri dari terlibat ke dalam masalah.

 11. Adakah anda terperangkap dalam iklan atau promosi yang palsu?

  Berhati-hati dengan slogan seperti "dijamin 20% pulangan", "pelaburan hartanah paling hangat dengan potensi yang tidak terhad" atau "peluang pelaburan bertaraf dunia". Ada yang mungkin penipuan dan ada yang mungkin panggilan kepada pembeli yang akan membeli pada harga yang tinggi mengejutkan. Oleh itu, melakukan penyelidikan anda sendiri adalah penting untuk memastikan bahawa setiap terperinci dalam kempen ini adalah betul dan sah.

 12. Di mana anda boleh mendapatkan pinjaman gadai janji anda?

  Anda mungkin mungkin mendapati sukar untuk membiayai hartanah anda kerana banyak bank tempatan di Malaysia tidak membiayai hartanah asing. Walaupun anda menghubungi bank-bank di Malaysia yang mempunyai pejabat di negara-negara berkenaan, dari segi teknikal anda masih meminjam di luar negara. Semasa proses rundingan pinjaman, banyak istilah dan syarat mungkin kurang baik untuk warga asing kerana bank-bank tidak faham sejarah pembayaran anda seperti bank-bank tempatan lakukan di negara kita.

Adalah dengan melakukan semuanya sendiri anda berhadapan risiko?

Ya, jika anda tidak biasa dengan proses ini pada mulanya. Anda mungkin telah membaca dasar yang ketinggalan zaman, mentafsir polisi berbeza, membeli harta di salah sebuah bandar ‘hantu’, atau terlepas pandang proses undang-undang tambahan. Jika anda telah melakukan apa-apa kesilapan yang dinyatakan di atas, pelaburan anda akan dipertaruhkan dan ia bukan jumlah yang kecil selepas semua yang anda lalui dan lakukan.

Bagaimana untuk mencari ejen profesional?

Anda benar-benar boleh melangkau langkah di atas kerana ejen hartanah profesional boleh didapati di negara kita untuk membantu anda. Ia lebih mudah jika anda mendapatkan khidmat ejen berlesen yang menjual hartanah di luar negara kerana mereka akan memberikan anda bimbingan yang betul di mana-mana prosedur undang-undang dan penyerahan kertas kerja. Selain itu, anda boleh memanfaatkan pengalaman harga ejen untuk mengetahui sama ada harta anda terlalu mahal atau kurang.

Terdapat pelbagai Ejen Harta Tanah di Malaysia hari ini yang pakar dalam pelaburan hartanah di luar negara, jadi sebelum anda membuat keputusan apakah saluran pilihan yang bakal anda ambil adalah lebih baik menghubungi beberapa ejen hartanah profesional untuk konsultasi percuma dan juga berbayar untuk mendapat maklumat yang lebih jelas.

Kesimpulan

Kami telah mendengar tentang banyak penipuan hartanah luar negara. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku ke atas diri anda, adalah digalakkan untuk melakukan penyelidikan anda sendiri walaupun anda menggunakan khidmat ejen profesional. Tidak kira apa cara yang anda terima pakai, harus diingat bahawa di mana sahaja anda mengambil wang anda, ke mana sahaja anda bawa pastikan ia disimpan dengan selamat.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2023] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Pinjaman-Perumahan-untuk-Bekerja Sendiri

Bekerja Sendiri? 6 Tips untuk Memohon Pinjaman Perumahan