Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Macam Mana Nak Elak Kena Tipu Lepas GST Turun ke 0%

BY MK Zainal

Updated 04 Dec 2019
Sejak Pakatan Harapan ambil alih kerajaan pada 10 Mei, macam-macam pengumuman dibuat termasuklah penerusan BR1M, kawalan harga minyak, dan pembatalan projek HSR. Rajin betul depa buat kerja, kami kat Loanstreet ni nak bangun sahur pun malas tau.

Tapi dalam banyak-banyak pengumuman, apa yang paling hangat adalah bila Tun Mahathir isytiharkan pemansuhan GST. Ramai yang sokong perlaksanaan ni, tak kurang juga yang skeptikal. Ada yang kata harga barang banyak turun, ada pulak kes restoran yang naikkan harga

Kalau korang pergi kedai tu hari-hari bolehlah perasan kalau tauke tiba-tiba tukar menu. Tapi macam mana dengan kedai yang lain, macam mana korang boleh elakkan daripada kena tipu dengan peniaga?

Ini antara langkah-langkah yang korang boleh buat...

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Semak dan bandingkan harga barangan

Kerajaan sebelum ni memang dah ada sebuah website dengan nama Price Catcher yang menyenaraikan harga terendah bagi "lebih 400 barangan", mengikut negeri dan kawasan. Cumanya senarai ni agak terhad, jadi kalau korang nak tau berapa ringgit harga sepaket Super Ring memang tak dapat la. 


Ayam bersih harga RM5.49. Kalau ayam kotor berapa ringgit? Ha, ha... Gambar dari PriceChecker.

Selain tu, FAMA (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan) pun ada senarai harga barang runcit yang terkini untuk setiap negeri. Senarai ni panjang tau, jadi korang bolehlah print dan tunjuk kat depan muka tauke kalau harga dia tak masuk dek akal.

Tapi app yang kami rasa paling berguna dan user-friendly adalah Hargapedia. Tak payah register atau masukkan nama adik-beradik serta tahap pendidikan masing-masing apa semua, korang boleh terus guna. App ni siap tunjuk kat mana korang boleh beli barang tersebut. Satu lagi website popular adalah iPrice, di mana ia beri perbandingan harga bagi korang yang suka online shopping macam kat Lazada, 11Street dan Shopee.


Bila korang dah ada family, dua kategori ni lah yang korang akan selalu tengok hari-hari... Gambar dari Hargapedia.

Jadi kalau korang beli barangan atau makanan, tak kisahlah online ke kat luar, pastikan korang...

Periksa resit supaya kadar GST adalah sifar

Pengurangan kadar GST ni baru je dijalankan, jadi peniaga mungkin akan ambil masa untuk tukar label harga dekat barangan satu-persatu, nak lagi kat kedai macam Mr DIY, tak ke lenguh sendi lengan sehingga memerlukan Yoko Yoko.

Macam mana pun, buat masa ni, kerajaan mengarahkan supaya kadar yang tertera pada resit adalah sifar peratus.

"Jika selama ini sesuatu barang berharga RM100, pada 1 Jun ini kami ingin melihat harga yang ditawarkan peniaga adalah RM94 (selepas ditolak enam peratus)," – Datuk Mohd Roslan Mahayudin, Pengarah KPDNKK, dipetik oleh Berita Harian.

Jadi mereka diberi tempoh sebulan untuk buat perubahan ni. Bermula 1 Julai 2018, adalah satu kesalahan jika peniaga masih memaparkan tanda harga lama. Sesetengah pasar raya macam Mydin turut mendidik pembeli untuk mengenal pasti perbezaan GST dulu dan sekarang.

Tapi apa yang turut sama penting adalah korang kena selalu beringat untuk semak resit! Resit ini la yang korang kena guna kalau nak buat aduan kat kedai mahupun kat KPDNKK. 

 
Penafian: Kami tidak ditaja oleh Supreme untuk menayangkan baju mereka kat belakang tu. Gambar dari Sinar Harian.

Tapi perlu diingat yang tak semua barang akan turun harga sebab...

Ada barang yang memang berkadar sifar sebelum ini

Kalau korang ingat waktu GST mula dilaksanakan pada 1 April 2015, memang ada senarai terhad bagi barangan yang tergolong dalam GST kadar sifar iaitu barangan keperluan asas seperti beras, ayam, minyak masak dan sebagainya. Korang boleh tengok senarai penuh kat sini.

Jadi barang-barang macam ni berkemungkinan tak akan mengalami sebarang penurunan. Tapi itu tak bermakna mereka boleh naikkan harga sesuka hati, nak lagi dekat nak Raya ni, mungkin ada peniaga yang ambil kesempatan. 

Sebab tu la macam yang kami cakap tadi, kalau korang nampak harga pelik semacam je, tak kiralah kat pasaraya, kat mamak, kat kedai repair kereta, kat parking, kat pasar tani, malah shopping online sekalipun, pastikan korang... 

Buat aduan kepada supaya kerajaan boleh ambil tindakan

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) ada senarai soalan lazim kat website rasmi mereka yang menerangkan dengan lebih terperinci pasal perlaksanaan kadar GST sifar ni. Selain tu, KPDNKK dengan bantuan Jabatan Kastam sedang membuat pantauan bagi memastikan kadar GST sifar dilaksanakan.

Kalau peniaga tak patuh kepada kadar GST sifar, mereka boleh disabitkan di bawah Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan 2014 dan Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Tapi kita sebagai pengguna pun kena turut memainkan peranan. Jadi kalau korang perasan sebarang perkara pelik pasal harga yang dikenakan, korang boleh buat aduan kat kedai tu dulu. Kalau tak berjaya, boleh hantar aduan terus ke KDNKK di:

  • Talian Aduan Pengguna: 1800 – 886 – 800;
  • Talian Pusat Informasi dan Gerakan Operasi Strategik (PIGOS) KPDNKK: 03- 88826088/03- 88826245;
  • Sistem E-Aduan KPDNKK
  • App Ez-Adu (untuk smartphone Android)
  • Hadir sendiri ke pejabat KPDNKK berhampiran

Bukan je kita dapat tolong pihak berkuasa, tapi dapat tolong orang lain yang shopping kat tempat yang sama. Barulah muhibah!

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

3 Sebab Kenapa Korang TAK PATUT Join Pesta Kaamatan/HariGawai

4 Sebab Kenapa Korang TAK PATUT Join Pesta Kaamatan/Hari Gawai

Tabung Haji: Jenis-Jenis Hibah Yang Korang Kena Tahu

Tabung Haji: Jenis-Jenis Hibah Yang Korang Kena Tahu