Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Siri Perancangan Kewangan Bahagian 4: Adakah Anda Berbelanja Terlebih Atau Mempunyai Simpanan Yang Mencukupi?

BY Team Loanstreet

Updated 19 Oct 2018
Sebelum kami bermula, tanyakan diri anda soalan ini. Adakah anda kehabisan wang di hujung bulanan? Jika jawapan anda ialah ya, marilah kami menunjukkan anda cara untuk membuat bajet bulanan agar belanjawan bulanan anda dihadkan mengikuti pendapatan anda.

 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Dengan memahami cara anda berbelanja sebulan akan membantu anda mengetahui apakah sebab anda berbelanja melebihi dan menunjukkan anda perbelanjaan mana yang harus dihadkan atau dibuangkan. Oleh itu, jika anda membelanja terlalu banyak di hiburan, sudah tiba masanya untuk anda meminimumkannya. Dengan ini, anda akan tahu cara untuk memperuntukkan pendapatan anda dengan lebih baik.

Jadual berikut memberi anda satu idea tentang cara untuk memperuntukkan pendapatan bulanan anda.

Siri Perancangan Kewangan Bahagian 4: Adakah Anda Berbelanja Terlebih Atau Mempunyai Simpanan Yang Mencukupi?

Sebagai contoh, jika pendapatan bulanan anda ialan RM3,000, maka 60% daripada pendapatan anda (lebih kurang RM1,800) harus diasingkan untuk kos sara hidup sahaja. 15% (RM450) perlu disimpan dan anda perlu memperuntukkan 25% daripada pendapatan anda (lebih kurang RM750) untuk pelaburan anda.

Menyimpan sekurang-kurangnya 15% daripada pendapatan anda secara berterusan akan melahirkan satu perbezaan yang sangat besar. Sebagai contoh: seorang yang gaji sebulannya ialah RM3,000 akan dapat menyimpan sehingga RM5,400 setahun dan ini tidak termasuk kadar faedah yang boleh diperolehi. Simpanan anda boleh digunakan untuk membayar hutang bank atau kad kredit anda.

Sebaik sahaja anda telah membiasakan diri dengan tabiat simpanan dengan konsisten, anda boleh mempertimbangkan cara untuk mendapatkan pulangan yang lebih baik dengan pelaburan berbanding dengan menyimpan duit di dalam bank sahaja. Pelaburan seperti stok dan unit amanah adalah yang umum tetapi terdapat juga alternatif lain seperti REITs dan duit syiling peringatan. Satu duit syiling peringatan emas sempena pemasangan Yang Di-Pertuan Agong XIV dijual di harga RM1,800 pada tahun 2012 dan harga pasaran sekarang ialah lebih kurang RM3,000. Tidak boleh dinafikan bahawa adalah penting with mengetahui pelaburan apakah yang paling sesuai anda. Adalah lebih baik jika anda memperuntukkan sedikit duit kepada dana luar jangkaan jika sebarang kecemasan berlaku. Kad kredit juga boleh dianggap sebagai pilihan yang kedua untuk dana ini. 

Anda haruslah mengingati untuk memperuntukkan sebahagian gaji anda untuk polisi dan perlindungan insurans yang sesuai. Hal ini boleh memberi anda dan keluarga tersayang anda ketenangan fikiran jika terdapat sebarang penyakit kritikal ataupun kemalangan berlaku.

Akhirnya, anda haruslah mengetahui matlamat kewangan anda. Dengan memperuntukkan pendapatan anda dengan baik akan membantu anda untuk mencapai matlamat anda dengan lebih senang.

Membelanja terlebih dan tidak mempunyai simpanan yang mencukupi boleh menjadi salah satu kekesalan kewangan anda. Untuk mengelak hal tersebut untuk berlaku, anda boleh membaca artikel kami tentang cara untuk menjadi perancang kewangan anda sendiri. Tambahan pula, di sini terdapat artikel mengenai REITs dan kebankrapan. Untuk mendapat pemahaman yang lebih mendalam mengenai perancangan kewangan, anda boleh membaca artikel kami tentang cara untuk melabur RM 10,000 anda dengan bijak dan cara untuk melabur satu juta ringgit dalam hartanah.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Panduan lengkap cukai pendapatan 2023

Panduan Lengkap Cukai Pendapatan 2024 (Taksiran 2023)

pelepasan cukai pendapatan 2023

8 Cara Untuk Dapatkan Lebih Banyak Pelepasan Cukai Pendapatan (Taksiran 2023)

Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN! Jom Baca Untuk Faham Cara Nak Elakkan

INI Cara Nak DECLARE Income. Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN!