Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Bolehkah Rakyat Malaysia yang Menetap di Luar Negara Memohon Untuk Pinjaman Dari Bank Tempatan?

BY Team Loanstreet

Updated 05 Dec 2019
Jawapan untuk soalan di atas adalah BOLEH! Sebenarnya perkara ini tidak begitu rumit seperti yang disangkakan oleh orang ramai. Sila membacakan artikel ini untuk memahami dengan lebih jelas tentang soalan ini.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Apakah perbezaan antara rakyat Malaysia yang berada di luar negara dengan rakyat malaysia yang berada di dalam negeri?

Rakyat dalam negeri merujuk kepada warga negara Malaysia yang membayar cukai dan mempunyai akaun di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) serta berpendapatan mata wang Ringgit Malaysia dari syarikat yang bertempat di Malaysia. Rakyat Malaysia yang tinggal di luar negara merupakan warganegara Malaysia berpendapatan nilai mata wang negara lain dari syarikat yang berada di luar negara.

Apakah jenis-jenis pinjaman yang boleh di mohon di Malaysia bagi warga malaysia yang berada di luar negara.

Warga Malaysia yang  berada di luar negara boleh memohon untuk membuat pinjaman yang sama seperti warga tempatan yang menetap di Malaysia. Sehubungan dengan itu,kami  menggalakan anda untuk mengambil pinjaman yang ditawarkan di Malaysia. Anda dialu-alukan untuk membuat penyelidikan melalui laman perbandingan  pinjaman rumah dan pinjaman peribadi Loanstreet.

Apakah dokumen yang diperlukan oleh warga malaysia yang berada di luar negara  untuk memenuhi syarat-syarat pinjaman tempatan?

Sebelum anda membuat permohonan pinjaman, pastikan anda mempunyai dokumentasi yang lengkap seperti tersenarai di bawah:

  1. NRIC no. untuk membuktikan anda 21 tahun dan keatas
  2. Pas  pengenalan dan surat tawaran kerja asing anda untuk membuktikan anda adalah pekerja tetap dan bahawa anda mempunyai sumber pendapatan yang stabil
  3. Penyata gaji di luar negara anda untuk 3 bulan lalu sebagai bukti sejarah pendapatan anda
  4. Nama bank anda di luar negara di mana gaji anda dikreditkan bersama-sama dengan penyata bank (jika perlu)
  5. Penyata cukai pendapatan di luar negara
  6. Semua dokumen yang diperlukan mengenai pendapatan dan liabiliti anda untuk menilai komitmen pinjaman semasa anda
  7. Anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu komitmen kewangan di Malaysia sama ada dalam bentuk  pinjaman atau kad kredit

Mengapakah warga Malaysia yang berada di luar negara mesti ada komitmen kewangan untuk memohon pinjaman tempatan, manakala warganegara yang tetap di Malaysia tidak memerlukannya?

Warganegara yang tinggal di luar negara perlu ada komitmen kewangan dalam Malaysia kerana komitmen berikut membolehkan pihak bank untuk menjalankan pemeriksaan latar belakang warganegara tersebut dengan mudah. Sekiranya anda tidak mempunyai sejarah kredit dalam negara, maka susahlah bagi pihak bank untuk memastikan bahawa anda adalah pelanggan yang sah serta seseorang yang tidak terlibat dalam aktiviti penipuan. Dengan adanya komitmen yang sedia ada di Malaysia, bank dapat untuk mengesahkan kelayakan anda , kesahan taraf kependudukan, serta kemampuan anda untuk membayar balik pinjaman.

Adakah pihak bank akan mempertimbangkan negara yang saya sedang menetap kini?

Pihak Bank lebih berminat jika anda menetap di negara jiran seperti Singapura ataupun Thailand, manakala jika anda menetap di tempat yang lebih jauh, seperti di China , Qatar atau Dubai,  mereka akan mempertimbangkan kestabilan ekonomi di negara tersebut sebelum membuat keputusan.

Adakah jenis syarikat saya yang bekerja menjejaskan kebolehan untuk mendapatkan pinjaman tempatan?

Jika anda bekerja dalam syarikat multinasional (MNC), perhomonon pinjaman anda akan lebih  berpeluang tinggi untuk diluluskan kalau dibandingkan dengan pekerjaan di syarikat asing yang tidak diketahui oleh pihak bank. Pihak bank lebih cenderung untuk mempercayai pekerja di MNC kerana pekerja-pekerja MNC dianggapkan sebagai lebih boleh dipercayai dan kurangnya risiko untuk dipecat.

Berapakah  pendapatan minimum saya untuk memohon pinjaman?

Anda perlu berpendapatan sekurang-kurangnya  RM 3,000 sebulan untuk layak memohon pinjaman tempatan.

Apa nisbah khidmat hutang (DSR) yang harus saya meperolehi supaya pinjaman saya diluluskan?

Pihak bank akan melihat perbelanjaan harian anda dan beberapa banyak komitmen yang dipegang. DSR maksimum yang dibenarkan oleh bank-bank adalah 70 % di mana 30 % perlu perbelanjaan isi rumah dan 40 % ke atas komitmen hutang lain. Semakin rendah DSR anda, semakin tinggi peluang pinjaman anda diluluskan.

Bagaimanakah saya boleh meningkatkan peluang kelulusan permohonan pinjaman rumah saya?

Jika anda memohon untuk pinjaman rumah, pihak bank akan mempertimbangkan jenis tanah yang dikehendaki oleh anda.  Komitmen kewangan dalam Malaysia anda mestilah dalam bentuk pinjaman sekurang-kurangnya 3 tahun panjang. Inilah untuk meyakinkan bank bahawa anda mampu membayar balik pinjaman anda dalam masa yang ditetapkan. Anda juga boleh membayar yuran tempahan dahulu untuk meningkatkan peluang pinjaman anda diluluskan. Selain itu, anda boleh meningkatkan peluang kelulusan pinjaman anda jika anda memohon untuk pinjaman jenis ‘akaun bersama’ dengan kenalan anda yang berada di Malaysia.

Bagaimanakah saya boleh meningkatkan peluang kelulusan permohonan pinjaman peribadi saya?

Peluang kelulusan permohonan anda akan menjadi lebih tinggi jika anda mempunyai akaun simpanan peribadi di mana-mana bank yang berada dalam Malaysia.

Berapa banyaknya jumlah pinjaman yang saya boleh ambil dari bank?

Untuk pinjaman rumah, anda boleh meminjam sebanyak RM 400,000-500,000. Untuk pinjaman peribadi, jumlah bergantung kepada pendapatan bulanan anda. Contohnya, jika anda mendapat RM 5000 sebulan maka anda boleh mendapatkan sehingga 5 kali jumlah gaji anda.

Bolehkah saya memohon kepada bank yang berbeza untuk pinjaman?

Boleh. Anda tidak wajib untuk memohon pinjaman dengan bank yang mempunyai komitmen anda. Sebaliknya, jika anda mendapati bahawa bank yang lain tawarkan kadar faedah ataupun syarat-syarat yang lebih baik, kami menasihati anda untuk menggunakan bank tersebut.

Kesimpulan

Walaupun anda bekerja di luar negara , tidak bermakna anda tidak boleh mengambil pinjaman dari bank di Malaysia. Kami harap artikel ini telah berjaya menjawab soalan-soalan anda tentang isu ini. Sekian, terima kasih.
 

 


 

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Budi Madani: Korang Boleh Dapatkan RM 200 Sebulan untuk Diesel

Budi Madani: Korang Boleh Dapatkan RM 200 Sebulan untuk Diesel

KWSP Akaun Fleksibel (Akaun 3): Cara Pemindahan dan Pengeluaran

KWSP Akaun Fleksibel (Akaun 3): Cara Pemindahan dan Pengeluaran

Panduan lengkap cukai pendapatan 2023

Panduan Lengkap Cukai Pendapatan 2024 (Taksiran 2023)