Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

5 Sebab Kenapa Korang Kena Beli Rumah Sekarang… Secara Online!

BY Hi HOME

Updated 05 Dec 2022
Bercakap soal beli rumah, terdapat banyak spekulasi yang meliar mengatakan sekarang adalah waktu yang paling tepat untuk beli rumah.

Soalnya, benarkah spekulasi tersebut atau sekadar satu propaganda untuk menggalakkan pembelian hartanah tidak terjual dari pemaju yang telahpun mencecah angka 57,000 unit dengan nilai RM41.5 bilion pada tahun 2019?

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?Sebagai pemula, jom lihat dasar dan polisi terkini Kerajaan secara kolektif memandangkan industri hartanah banyak dipengaruhi oleh dasar dan polisi Kerajaan... Tanggal 5 Mei 2020 yang lalu, Kerajaan menerusi Bank Negara Malaysia telah menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 0.50% kepada 2%. Penurunan ni mencatatkan rekod sebagai penurunan terendah sejak Krisis Kewangan Global pada tahun 2008. 

Dan pada 5 Jun 2020 pulak, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri Malaysia Ke-8 telah memperkenalkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) dan apa yang mengejutkan adalah industri hartanah mendapat manfaat yang luar biasa!

Langkah popular Kerajaan untuk memperkenalkan semula Kempen Pemilikan Rumah (HOC) bagi tahun 2020 menyaksikan pengecualian duti setem MoT & SPA serta pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) ke atas pelupusan rumah kediaman sehingga 31 Disember 2021.

Ni bermakna, pembeli rumah sepanjang tempoh HOC 2020 tak perlu mengeluarkan kos tambahan seperti sediakala. 
 


"Tahukah korang, kos SPA dan dokumen bagi rumah dengan tanda harga RM300,000 mencecah RM12,000!"

Apa yang lebih menarik adalah, kebanyakan unit kediaman yang dijual oleh pemaju sepanjang kempen HOC ni  adalah lebih murah dengan diskaun minimum 10%

Ini tak termasuk faedah tambahan macam :
  • Diskaun Bumiputera
  • Rebat
  • Cashback
  • Bayaran Ansuran Percuma
 

Apa pulak cerita pasal beli rumah secara online? Untuk pengetahuan korang, pada Februari 2020 yang lalu sebanyak 47,500 unit kediaman dengan nilai keseluruhan US$8.3 bilion telah berjaya dijual secara online dalam masa tiga hari di Beijing dan Shanghai. 

Menurut Business Insider, pada tahun 2015, rumah agam di New York City berharga US$14 juta telah dijual menggunakan applikasi WeChat oleh pembeli dari China.

Data dari Urban Redevelopment Authority pada Jun 2020 jugak menunjukkan peningkatan trend rakyat Singapura yang membeli rumah secara online sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 

“Hari ini, trend membeli belah secara online tidak lagi terbatas kepada barang asas, pakaian dan makanan sahaja.”


Ramai pembeli rumah telahpun membuat pembelian rumah pertama secara online tanpa perlu mengupah ejen hartanah dan memandu ke galeri jualan hartanah. 

Terbaru, Hi HOME selaku portal hartanah online Bumiputera #1 di Malaysia telah mengambil inisiatif melakukan jalinan kerjasama dengan Lazada selaku platform e-commerce gergasi terbesar di Asia Tenggara untuk menjual rumah secara online menerusi Kempen 'Mid Year' 07.07 ini.

Hi HOME melihat trend peningkatan pembelian online di kalangan rakyat Malaysia boleh dijadikan inisiatif penjualan hartanah secara online.

 

Murah ke beli secara online ni?

Fokus utama kerjasama ini adalah untuk membantu pembeli hartanah mendapatkan hartanah terbaik di lokasi primer pada harga paling mampu milik dengan ada di antaranya serendah RM110,000 sahaja!

Unit kediaman yang ditawarkan pula dalam bahasa orang kita adalah 'rumah yang bermaruah' dengan tawaran 3 bilik dan 2 tandas dan bukan Small Office Home Office (SoHo) dengan keluasan kurang dari 450 kps. 

Kempen yang berlangsung selama 3 hari bermula 07.07.2020 dan berakhir 09.07.2020 ini menawarkan pelbagai rumah dari pemaju hartanah terkemuka tempatan pada harga yang kompetitif.

 

Tapi, apa kelebihan dan faedah sekiranya korang membeli rumah ini secara online? 

1. Harga Paling Mampu Milik 


*Bukan unit sebenar.

Kebanyakan harga rumah didatangkan dengan diskaun tambahan 10% beserta diskaun Bumiputera di antara 5% hingga 7% mengikut negeri projek hartanah tersebut. 

Dengan tawaran harga serendah RM110,000, korang hanya perlu membayar kos ansuran bulanan pinjaman bank sebanyak RM550 sahaja!

Kebanyakan rumah yang ditawarkan sepanjang kempen ini dikira sebagai sangat mampu milik mengikut kurungan gaji golongan B40, M40 dan T20. 

Pilihan harga jualan rumah bermula RM110,000 sehingga RM1juta mengikut  jenis hartanah, lokasi, keluasan dan reputasi pemaju.

 

2. Faedah Sampingan

Terdapat pemaju hartanah yang menawarkan diskaun sehingga 30% daripada harga rumah dan ada juga yang menawarkan pengurangan mencecah RM300,000 untuk sebuah unit kediaman.    

Faedah lain yang bakal korang terima dari pemaju adalah set perabot dan barang kelengkapan rumah seperti :
  • Kabinet dapur
  • Peti sejuk
  • Hood & Hob
  • Ketuhar
  • Penghawa dingin
  • Pemanas air
 

3. Lokasi Primer

Korang jangan risau, lokasi projek yang ditawarkan bukanlah terletak di kawasan jin bertandang yang memerlukan korang memandu jauh dengan pemandangan hutan tebal di kiri dan kanan untuk sampai ke destinasi. 

99% projek rumah yang ditawarkan pemaju pada kempen ini terletak di kawasan primer (strategik). Lokasi projek yang di offer terletak di kawasan strategik macam kat pusat bandar dan kawasan komersil.

Kawasan primer ini mempunyai booster yang boleh meningkatkan nilai hartanah tersebut seperti bank, pusat beli belah, kawasan perindustrian dan komersial, sekolah, hospital, kedai serbaneka 24 jam dan restoran makanan segera. 

Selain tu, ada jugak kemudahan infrastruktur merangkumi lebuhraya dan pengangkutan awam seperti ERL, MRT, LRT juga terdapat pada kebanyakan projek yang ditawarkan pemaju.

 

4. Bayaran Ansuran Percuma

Sekiranya korang merasakan tawaran moratorium selama 6 bulan oleh BNM tu menarik, bayangkan pulak moratorium sehingga 24 bulan. 

Pembeli rumah (korang) bakal menikmati percuma bayaran ansuran sehingga 24 bulan dari 80% jumlah pinjaman pembiayaan. 

Ini bermaksud korang hanya perlu membayar balik pinjaman rumah tersebut selepas setahun atau 2 tahun!

Tawaran eksklusif ini hanya wujud di Hi HOME x Lazada Property Expo.
 

5. Booking Rendah

Agak keterlaluan untuk mengatakan tawaran - tawaran eksklusif tersebut mampu menjadi milik korang dengan bayaran voucher serendah RM88 sahaja. . 

Ya, korang mampu memiliki rumah di lokasi strategi yang dibina pemaju terkemuka di Malaysia beserta tawaran menarik tersebut dengan membuat tempahan di Lazada sahaja!

Apa yang korang perlu lakukan sekarang adalah memilih rumah yang sesuai mengikut gaji korang di Lazada. 

Hi HOME yang ditubuhkan sejak 2016 sedar, antara faktor utama peratus pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera rendah adalah gara - gara entry cost yang tinggi. Dengan entry cost yang rendah, peluang korang untuk memiliki rumah adalah lebih mudah!

Nak kira harga rumah yang sesuai mengikut gaji korang? Klik sini untuk buat loan screening yang dikuasai oleh teknologi kewangan dari Finology Sdn Bhd. Dengan 3 langkah je korang boleh semak nisbah hutang dan kelayakan pinjaman perumahan.

 

Ha, amacam? Onz ke tak promosi ni?

Di atas kertas, situasi ekonomi hari ini menunjukkan sekarang adalah waktu yang paling sesuai dan tepat untuk membeli rumah dan bukan untuk menjual rumah. 

Tawaran - tawaran eksklusif dari pemaju ni tak datang setiap hari dan berkemungkinan besar takde dah lepas ini. 

Sekiranya korang bercita-cita untuk membeli rumah pertama pada harga mampu milik, maka inilah peluang yang korang tunggu selama ini. 

Jom survey dan beli rumah korang secara online dengan voucher serendah RM88 sahaja sekarang! 

Ingat, tawaran ini hanya wujud di Lazada sahaja untuk tiga hari bermula 07 Julai 2020. 

Klik sini untuk beli rumah secara online sekarang!

 
Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Artikel Disarankan Untuk Anda

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2023] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Pinjaman-Perumahan-untuk-Bekerja Sendiri

Bekerja Sendiri? 6 Tips untuk Memohon Pinjaman Perumahan