Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Adakah Kewangan Anda Mendapatkan Jaminan di Jalan Raya?

BY Team Loanstreet

Updated 27 Mar 2023
Malaysia mempunyai 17 jalan raya yang paling berbahaya di dunia!

Kemalangan merupakan perkara yang biasa dan ia adalah sama seperti selesema. Alamak, terdapat juga orang yang melihat kemalangan sebagai pekerjaan sepenuh masa (biasanya boleh ditemui di Lembah Klang). Sekarang, adakah anda mengetahui kepentingan insurans kenderaan?

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Apakan Insurans Motor Anda yang akan Menawarkan di Malaysia?

Kriteria untuk memilih insurans motor yang tepat seharusnya sama dengan memilih kenderaan anda. Ia perlulah memenuhi gaya hidup kita dan dalam bajet kita. Berikut adalah 3 jenis insurans di Malaysia:

Adakah Kewangan Anda Mendapatkan Jaminan di Jalan Raya?

Bersama dengan Insurans Kenderaan

Dari jadual atas, bolehlah kita mengetahui bahawa kebanyakan orang membeli jenis insurans yang ‘Komprehensif’. Jadi, kami akan menganggap bahawa perlindungan insurans mempunyai jenis insurans yang ‘Komprehensif’ sebagai contoh yang berikut.

Adakah Kewangan Anda Mendapatkan Jaminan di Jalan Raya?

Untuk maklumat anda, Diskaun Bukan Tuntutan adalah diskaun yang akan diberikan kepada pemegang polisi semasa mereka membaharui insurans motor. Hal ini akan terjadi sekiranya tiada tuntutan akan dibuat atau timbul daripada polisi untuk memberikan perlindungan secara berterusan sepanjang 12 bulan. Diskaun yang diberikan adalah berdasarkan pada kadar yang ditetapkan dan disediakan oleh Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) Tarif Motor.

Adakah Kewangan Anda Mendapatkan Jaminan di Jalan Raya?

* Sila mengambil perhatian bahawa anda mesti pastikan anda tidak berada di bawah perlindungan insurans semasa anda membeli insurans kenderaan. Dalam perkataan lain, anda perlu memastikan kenderaan anda adalah berdasarkan nilai pasaran kenderaan anda semasa pembaharuan atau bermulanya polisi motor anda. Nilai ini juga dikenali sebagai jumlah perlindungan insurans kepada kenderaan anda dalam polisi motor.

Sekiranya anda berada di bawah perlindungan insurans, fasal purata akan digunakan apabila kenderaan anda adalah di bawah perlindungan insurans (jumlah perlindungan insurans lebih kurang daripada nilai pasarannya) ketika terdapat sebarang kerugian atau kerosakan. Apabila nilai pasaran kenderaan anda menghadapi kerugian yang melebihi jumlah yang diinsuranskan sebanyak 10%, anda akan menanggung perbezaannya dan perkadaran setimpal kepada kerugian.

Oleh demikian, anda mempunyai kewajipan untuk memastikan kenderaan anda adalah tidak berada dalam perlindungan insurans.

Tanpa Insurans

Adakah Kewangan Anda Mendapatkan Jaminan di Jalan Raya?

Kesimpulan

Jadi, insurans kenderaan bukan hanya penting tetapi wajib mempunyai ia di Malaysia. Anda mestilah melakukan sedikit pengajian dalam insurans semasa membeli ia pada setiap tahun. Untuk mengetahui maklumat yang lebih banyak tentang insurans lain dan cara-cara untuk menjimatkan wang daripada mereka, klik sini dan sini.
 

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

Tak pasti kalau korang kena bayar cukai pendapatan ke tak lepas dah bayar zakat? Atau kena bayar dua-dua? Tak tau macam mana nak kira? Ha kami akan terangkan semuanya.

Bayar Zakat Pendapatan Boleh Dapat 100% Rebat Cukai. Biar Betul?

cukai, zakat dan fitrah, reit, real estate investment trust, cukai pendapatan korporat

Fahami Pelepasan Cukai Korang (Taksiran 2023)