Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

9 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Kereta

BY Team Loanstreet

Updated 27 Jul 2021
Pinjaman kenderaan adalah sama seperti pinjaman lain yang selalunya berbeza diantara setiap bak. Sedikit usaha dan fikiran akan membantu anda mendapatkan pembiayaan terbaik.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


1. Baru Vs Terpakai

Secara logiknya, bank akan menawarkan kadar faedah yang lebih tinggi bagi pinjaman kenderaan terpakai berbanding kenderaan baru. Kenderaan terpakai memiliki nilai jualan semula lebih rendah dan adalah amat sukar untuk meramal nilai pasaran dalam tempoh beberapa tahun akan datang. Ada beberapa bank menetapkan had umur kenderaan (sehingga 12 tahun) bagi anda yang bercadang untuk memiliki kenderaan terpakai.

2. Nasional Vs Bukan Nasional

Bank meletakkan kadar faedah lebih rendah bagi kenderaan bukan nasional seperti Ford dan Kia berbanding kenderaan nasional seperti Proton. Walaubagaimanapun, perbezaan adalah amat kecil, maka ini bukanlah perkara yang perlu diberi perhatian utama.

3. Tempoh Pinjaman Pendek Vs Panjang

Bank menetapkan kadar faedah yang lebih rendah bagi pinjaman berjangka panjang. Secara ideal, pinjaman jangka pendek adalah lebih baik jika bayaran ansuran memenuhi kedudukan kewangan anda.

4. Dapatkan Pra Kelulusan Pinjaman

Mendapatkan pra kelulusan bagi pinjaman adalah penting untuk mengetahui tahap kemampuan anda. Lawat beberapa bank untuk mendapatkan maklumat lanjut seperti kadar faedah dan jumlah pembiayaan berdasarkan kedudukan kredit anda.

5. Margin Pembiayaan

Bank akan menawarkan kadar faedah yang lebih rendah bagi margin pinjaman yang rendah. Sekiranya anda mampu membayar wang pendahuluan yang lebih besar, and akan dapat berjimat dari bayaran faedah.

6. Pengedar Vs Bank

Adalah perkara biasa bagi semua urusan pinjaman dilakukan oleh pihak pengedar . Ianya memang memudahkan, akan tetapi mungkin ada caj tersembunyi yang akan tidak memihak kepada anda. Selalu membuat penyelidikan dan perbandingan terhadap pengedar yang memberi nilai terbaik.

7. Fikir Sebelum membuat penyelesaian awal pinjaman

Sekiranya anda memiliki wang tunai, menyelesaikan pinjaman akan menjadi keutamaan. Akan tetapi, terdapat senario dimana anda akan mendapat lebih nilai apabila meletakkan kedalam pelaburan (Dana Tetap) . Baca lebih lanjut tentang penyelesaian awal untuk mengetahui sama ada anda perlu menyelesaikan pinjaman awal.

8. Islamik Vs Konvensional

Terdapat beberapa perbezaan diantara Pembiayaan Islamik dan Pinjaman Konvensional. Untuk memahami dengan lebih lanjut, baca artikel Pembiayaan Konvensional Vs Islamik dan tentukan jenis pinjaman yang akan diambil.

9. Kadar Faedah Tetap Vs Berubah

Bank menawarkan dua jenis faedah bagi pinjaman kenderaan, Tetap ataupun berubah. Dalam keadaan tertentu, kadar tetap lebih menarik disebabkan penawaran pasaran dan ansuran bulanan yang stabil. Terdapat beberapa skim yang akan berfaedah buat anda

Kadar Faedah Tetap Vs Berubah

Kesimpulan

Adalah penting untuk menganalisa portfolio kewangan anda sebelum mengambil pinjaman. Memilih pinjaman yang betul akan menjimatkan wang anda secara signigfikan. Bantulah diri anda dan jangan lupakan penyelidikan

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Panduan lengkap cukai pendapatan 2023

Panduan Lengkap Cukai Pendapatan 2024 (Taksiran 2023)

pelepasan cukai pendapatan 2023

8 Cara Untuk Dapatkan Lebih Banyak Pelepasan Cukai Pendapatan (Taksiran 2023)

Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN! Jom Baca Untuk Faham Cara Nak Elakkan

INI Cara Nak DECLARE Income. Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN!