Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Apa itu Amanah Saham Bumiputera (ASB)?

Updated 19 Oct 2018 – By Loanstreet


Amanah Saham Bumiputera (ASB) merupakan dana unit amanah untuk Bumiputera Malaysia yang perlu dimiliki. Akan tetapi, bukan semua orang memahami ASB dan apakah yang menjadikan ASB begitu menarik.

Apak Itu Amanah Saham Bumiputera (ASB)?

ASB telah dilancarkan oleh Amanah Saham Nasional Berhad pada 2 Januari 1990 untuk semua Bumiputera Malaysia. Objektif dana ini adalah untuk menyediakan satu cara simpanan alternatif bagi Bumiputera Malaysia. Ia bertujuan untuk menjana pulangan jangka panjang yang konsisten dan berdaya saing untuk pelabur-pelabur. Oleh itu, ASB telah direkakan sebagai harga dana pendapatan ekuiti tetap di mana harga seunit untuk dana itu ditetapkan pada RM1.00 serta tiada caj jualan dan yuran penebusan unit dikenakan.

ASB mempunyai had input sehingga RM200,000 di mana pelabur hanya boleh meningkatkan jumlah pelaburan mereka sehingga had input itu. Walau bagaimanapun, dana ini tidak mempunyai had atas nilai akaun. Oleh itu, perolehan modal yang disimpan dalam akaun ASB adalah dibenarkan untuk menyebabkan jumlah dalam akaun melebihi RM200, 000. Pelabur adalah bebas untuk menentukan jumlah untuk melabur pada bila-bila masa sahaja, serta boleh top-up atau melanggan unit tambahan melalui agen ASB berkenaan.

Dividen ASB diedarkan pada setiap tahun tetapi dikira secara bulanan berdasarkan jumlah minimum setiap bulan, selain daripada modal yang dijamin, ASB tidak pernah memberikan pulangan di bawah 8.5% setahun (Klik sini untuk sejarah jadual pulangan). Ini adalah apa yang menjadikan ia begitu menarik kepada pelabur!

Dimana untuk membeli Dana ASB

Terdapat dua jenis ejen yang diberi kuasa di mana anda boleh membeli ASB – Bank dan Bukan Bank. Ejen bank untuk dana ASB adalah:

  1. Maybank
  2. RHB
  3. CIMB
  4. AffinBank

Hanya satu ejen bukan bank wujud iaitu Pos Malaysia.

Hari ini, kebanyakkan ejen bank-bank melanjutkan service perbankan internet untuk pelabur ASB bagi menambah atau melanggan lebih banyak unit untuk pelaburan ASB mereka. Para pelabur juga dibenarkan untuk membuat pelaburan bagi akaun ASB pihak ketiga melalui perbankan dalam talian.

Sebagai satu-satunya ejen bukan bank, Pos Malaysia menjadi rakan kongsi dengan beberapa bank untuk menawarkan Shared Banking Service (SBS) di kebanyakan kedai Pos Niaga. Malah, pelabur boleh menyemak status kelulusan permohonan dana ASB melaui perkhidmatan kiosk dalam kedai PosNiaga di seluruh Malaysia.

Adakah terdapat Pembiayaan ASB Pelaburan? Dan adakah ia berbaloi?

Bagi mereka yang kekurangan tunai tetapi mahu melabur dalam ASB, sesetengah ejen bank menawarkan Pinjaman ASB yang berbaloi. 

Nota Tambahan

Terdapat perdebatan sama ada ASB dilarang dalam Islam. Berdasarkan pengumuman terabaru oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa MKI berkenaan isu ini pada 2012, hasil mesyuarat tentang pelaburan ASB adalah Harus, yang mana ASB tidak dilarang atau dibenarkan dalam pandangan Islam. Pada masa yang sama, panel Syariah dalam PNB bertanggungjawab untuk mengurangkan dana pelaburan di dalam aktiviti pelaburan Haram

Kesimpulan

ASB sangat menarik dan diterima oleh semua Bumiputera dek kerana risikonya yang rendah dan dividen yang tinggi dan memberikan bonus tambahan kepada pelabur. Sentiasa beli jika anda mampu. Dan juka anda tidak mempunyai simpanan yang mencukupi untuk melabur dalam ASB, anda sentiasa digalakkan untuk mengambil Pinjaman ASB. Gunakanlah alat Perbandingan Pinjaman ASB Loanstreet untuk mendapatkan pinjaman ASB yang paling sesuai untuk anda.

Teruskan Pembacaan...

Artikel Disarankan Untuk Anda

Korang BERLAPAR tunggu gaji sebab 4 tabiat BURUK korang ni

4 Tabiat Buruk Yang ROSAKKAN Kewangan Peribadi Korang

Nak rumah tapi takde deposit? 2 program kerajaan ni akan bantu korang!

Nak Rumah Tapi Takde Deposit? 2 Program Kerajaan Ni Akan Bantu Korang!

Apakah Perkara Yang Disemak Oleh Pihak Bank Dalam Aplikasi Pembiayaan Peribadi Anda?

Apakah Perkara Yang Disemak Oleh Pihak Bank Dalam Aplikasi Pembiayaan Peribadi Anda?