Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Apa itu Amanah Saham Bumiputera (ASB)?

BY Team Loanstreet

Updated 10 Feb 2023
Follow akaun Loanstreet di Facebook & Instagram untuk maklumat yang terkini.

Siapa je yang tak pernah dengar pasal ASB ni. ASB itu lah, ASB ini lah. Tak cukup dengan tu, mak cik pak cik kita semua pun mesti ada tanya kita "dah ada akaun ASB ke?" kalau ada okay lah, kalau tak ade habis dibebelnya sebagai 'anak muda yang tak reti jaga duit' Tapi apa sebenarnya ASB ni? kenapa ramai sangat yang pentingkan ASB sehinggakan dilaburnya duit simpanan dalam ASB? 

Sebenarnya, Amanah Saham Bumiputera (ASB) ni merupakan dana unit amanah yang Bumiputera Malaysia yang perlu ada. Tapi itu lah, bukan semua orang faham apa dia ASB ni dan kenapa ia boleh membantu korang.  

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Amanah Saham Bumiputera (ASB) ni apa?


ASB ni dilancarkan oleh Amanah Saham Nasiaonal Berhad pada 2 Januari 1990 untuk membantu bumiputera dalam menyediakan simpanan alternatif. Simpanan alternatif ASB ni pulak boleh menjana pulangan/lkeuntungan untuk jangka masa yang panjang dan secara konsisten.

Maksudnya, pulangan setiap tahun yang korang akan terima adalah konsisten.  ASB ni jugak dibuat sebagai harga dana pendapatan ekuiti tetap, iaitu harga seunit dana tu dah tetap dengan harga RM1.00. Selain itu, sebarang jualan dan yuran penebusan unit ASB ni tak akan dikenakan caj. 

Korang kena tau yang ASB ada had pelaburan, sehingga RM200,000 je. Tapi jangan risau, hanya had pelaburan yang ada had, sekiranya perolehan modal yang korang terima menyebabkan akaun ASB korang lebih RM200,00, ianya takkan dikira pun sebagai had pelaburan. Korang sebagai pelabur jugak bebas nak melabur banyak mana dan bila korang nak melabur, takde kekangan pun untuk korang melabur. kalau korang nak beli unit tambahan pun boleh, ASB benarkan.

Dengan melabur dalam ASB, korang boleh enjoy dividen tiap-tiap tahun secara konsisten kot, dan jumlah dividen yang korang akan terima tu berdasarkan jumlah minimum setiap bulan dan modal korang. Kadar dividen yang diberikan tak kurang dari 5.5%. Walaupun dividen yang korang terima sekarang ni dah tak berapa syok, pelaburan ASB ni tetap piihan yang lagi baik, especially kalau korang tak mampu nak buat pelaburan lain macam simpanan tetap. Korang boleh klik sini kalau nk tengok sejarah jadual pulangan.
 

Kat mana nak beli dana ASB?


Korang boleh mulakan pelaburan Dana ASB korang sama ada melalui bank atau ejen bukan bank:
 

  1. Maybank
  2. RHB
  3. CIMB
  4. AffinBank
  5. Bank MuamalatMalaysia Berhad
  6. Hong Leong Bank Berhad
  7. Hong Leong Islamic Bank Berhad
  8. Bank Simpanan Nasional
  9. Alliance Bank
  10. Ambank


Ejen bukan bank pulak adalah Pos Malaysia.


Disebabkan zaman kan dah maju, bank-bank jugak sediakan perbankan internet untuk korang senang buat urusan pelaburan ASB. Selain tu, korang jugak boleh guna perbankan internet ni untuk menambah atau melanggan lagi banyak unit pelaburan ASB. Mana yang rasa-rasa nak buat pelaburan ASB untuk mak ayah korang, tak pun untuk anak-anak korang, boleh boleh buat guna servis perbankan internet ni. Kira settle lah semua dalam satu tempat. 
 

Tapi, duit tak cukup, boleh buat pinjaman tak untuk melabur dalam ASB? Berbaloi ke? 


Yelah, tak semua orang ada simpanan sampai beratus ribu. Tapi tu tak mnejadikan alasan untuk korang tak melabur dalam ASB ni. Bagi yang kurang duit tapi masih berminat untuk buat pelaburan ASB ni, korang boleh check Pinjaman ASB ni. 


Bagi yang masih was-was dengan ASB


Mesti ada di antara korang ni yang was-was nak melabur dalam ASB  sebab takut ASB ni dilarang dalam Islam.  Sebenarnya ASB ni tak dilarang pun dalam Islam dan  kalau korang nak kepastian yang lebih lagi, berdasarkan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa MKI, kesepakatan syariah telah pun dibuat dan hukum melabur dalam ASB adalah HARUS.

Kalau nak tau lebih lanjut boleh baca ni pulak: Dengar Kata ASB Dan ASN Ni Tak Patuh Syariah. Betul Ke?

Bagi admin, ASB ni sebenarnya peluang yang baik untuk kita kukuhkan keadaan kewangan kita di samping memupuk sifat menyimpan wang secara berterusan. Risiko pelaburan ASB ni rendah dan dividen yang diagihkan setiap tahun pun tinggi. Kita sepatutnya gunakan peluang ni dengan sebaiknya.

Mana yang tak mampu sebab tak de simpanan yang banyak tu, pinjaman ASB pun ada disediakan. Kalau tak tau  boleh pinjam banyak mana berdasarkan gaji korang, tak pe, korang boleh check je kat Perbandingan Pinjaman ASB Loanstreet untuk dapatkan pinjaman yang paling sesuai dengan status kewangan korang. 


*Artikel di atas bertujuan untuk memberi maklumat sahaja. Loanstreet tidak bertanggungjawab atas kerugian yang mungkin timbul jika ada sebarang tindakan anda dengan maklumat yang terdapat dalam artikel.
 

BACA JUGAK: 

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Budi Madani: Korang Boleh Dapatkan RM 200 Sebulan untuk Diesel

Budi Madani: Korang Boleh Dapatkan RM 200 Sebulan untuk Diesel

KWSP Akaun Fleksibel (Akaun 3): Cara Pemindahan dan Pengeluaran

KWSP Akaun Fleksibel (Akaun 3): Cara Pemindahan dan Pengeluaran

loanstreet-tabung-unit-amanah-terbaik-malaysia-2024

Tabung Unit Amanah Terbaik kat M’sia, 2024!