Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

5 Cara Untuk Dapatkan Lebih Banyak Pelepasan Cukai Pendapatan 2019

Updated 23 Jul 2020 – By Syaza Abd Jani


Chup, sebelum korang mula fikir tentang tahun depan, korang dah bersedia ke belum untuk cukai pendapatan tahun taksiran 2019? Apa tunggu lagi, jom ikuti tips-tips di bawah untuk tambahkan bayaran balik cukai pendapatan korang! 
 

1. Cantik ipong baru. Resit tu jangan buang ye


Jenis pelepasan cukai: Pembelian berkaitan gaya hidup
Jumlah maksima: RM2,500

Siapa masih ingat yang pada 2016, nilai gabungan bagi pelepasan cukai pendapatan untuk bahan bacaan dan komputer peribadi adalah sebanyak RM4,000? Sekarang dah turun ke RM2,500, so baik korang manfaatkan pelepasan cukai ni sementara masih ada peluang. Manalah tahu tahun seterusnya turun gomen turunkan lagi nilai pelepasan cukai ni, kan? *sobs*

Pelepasan cukai ni bukanlah untuk telefon pintar semata tau. Kalau korang dah happy dengan telefon pintar masing-masing, terdapat pelbagai pembelian yang berkaitan dengan gaya hidup yang korang boleh claim di bawah kategori ni, termasuklah:
 
  • Buku, majalah, dan akhbar bercetak (kecuali bahan bacaan yang dilarang)
  • Komputer peribadi, telefon pintar, atau tablet
  • Peralatan sukan (kecuali basikal bermotor)
  • Bayaran langganan internet bulanan
  • Bayaran keahlian gim
2. Pergi check tahap kolesterol dan gula korang


Jenis pelepasan cukai: Pemeriksaan kesihatan
Jumlah maksima: RM500 untuk pemeriksaan perubatan penuh, RM6,000 untuk perbelanjaan penyakit yang sukar diubati

Bukanlah nak takutkan korang, tapi korang dah confirm ke yang korang 100% sihat? Zaman sekarang ni, terlalu banyak makanan yang penuh dengan bahan pengawet, nak makan seafood pun seram sebab dalam ikan pun ada sisa plastik

Itu belum lagi open story tentang pencemaran di sekeliling kita, sampai kat Kedah pun jerebu teruk beberapa bulan lepas. Jadi nak dipendekkan cerita, baiklah korang pergi buat pemeriksaan kesihatan yang lengkap secepat mungkin. Tak payah risau sangat tentang kos untuk pemeriksaan kesihatan tu, claim je daripada pelepasan cukai pendapatan korang - asalkan tak lebih daripada RM500.

KALAU. Memanglah mintak simpang, tapi kalaulah kan; tiba-tiba je lepas buat pemeriksaan kesihatan tu korang find out yang korang meghidap penyakit serius. Ah sudah. Tapi berita baiknya, korang boleh ringankan sikit beban nak menanggung kos-kos perubatan tu sebab gomen kita bagi pelepasan cukai pendapatan sehingga RM6,000 untuk perbelanjaan perubatan penyakit serius. Cumanya, make sure korang check dulu lah yang penyakit serius korang tu tersenarai dalam senarai penyakit serius Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), kalau tersalah claim nanti jenuh pulak nak kena start balik dari mula.3. Claim KWSP dan insurans hayat korang 


Jenis pelepasan cukai: KWSP dan insurans hayat
Jumlah maksima: RM6,000 (nilai gabungan)

Walaupun KWSP adalah untuk simpanan hari tua kita, korang pernah tak rasa sedih ya amat bila tengok gaji kena potong untuk KWSP dalam payslip tiap-tiap bulan? Nak tunggu merasa duit yang korang kerja penat-penat kat dalam KWSP tu lambat lagi, tapi untuk sekarang ni korang boleh enjoy pelepasan cukai untuk potongan KWSP dan juga bayaran premium insurans hayat sebanyak RM6,000 (nilai gabungan)!

Sebut pasal pelepasan cukai untuk insurans hayat ni, korang tahu tak yang korang boleh claim sehingga 60% daripada jumlah premium insurans hayat yang ada rider untuk Penyakit Kritikal di bawah kategori pelepasan cukai untuk insurans perubatan (RM3,000)? Kalau korang baru tahu, meh sini kami nak kongsi ilmu. Katakanlah jumlah potongan KWSP korang dah max out jumlah pelepasan cukai untuk KWSP/insurans hayat, contohnya:
 

Potongan KWSP: RM6,000
Premium tahunan insurans hayat: RM800
Premium tahunan insurans perubatan: RM2,600


Okay, dari contoh di atas, korang dah tak boleh claim cukai pelepasan untuk premium tahunan insurans hayat di bawah kategori KWSP/insurans hayat, sebab potongan KWSP je dah RM6,000 (jumlah maksima). TETAPI, ia tak bermaksud korang tak boleh claim premium insurans korang langsung. Check dulu kalau insurans hayat korang ada rider untuk Penyakit Kritikal (tunggu apa lagi, pergi gegar ejen insurans korang cepat!) ke tak macam contoh kat bawah ni:

Kena check dulu sebelum claim pelepasan cukai ni tau, kalau tak nanti free-free je kena saman atau masuk penjara. Bila dah konfem yang insurans hayat korang ada rider Penyakit Kritikal, barulah korang boleh claim 60% daripada jumlah premium tahunan insurans hayat korang di bawah pelepasan cukai kategori insurans perubatan yang berjumlah RM3,000. Kalau kita ikut contoh kat atas, kiraan pelepasan cukai untuk insurans hayat korang adalah:

Jumlah premium insurans hayat yang boleh boleh dituntut: 60% x (premium tahunan insurans hayat) RM800 = RM480

Jadi korang boleh campurkan jumlah kiraan di atas dengan jumlah premium tahunan insurans perubatan korang daripada contoh yang sama:

(Premium tahunan insurans perubatan) (RM2,600) + RM480 = RM3,080

Jumlah maksima yang boleh dituntut: RM3,000

Daripada jumlah RM3,080 tadi, korang boleh claim RM3,000 je, tapi still korang boleh jimat banyak duit gaji korang daripada dikenakan cukai dengan cara ni! 

4. Lagi BANYAK pelepasan cukai kalau korang ada insurans perubatan/pendidikan


Jenis pelepasan cukai: Insurans perubatan / pendidikan
Jumlah maksima: RM3,000 (nilai gabungan)

Orang tua-tua kata; rezeki jangan ditolak. Dah gomen bagi kita sehingga RM3,000 pelepasan cukai untuk insurans perubatan dan pendidikan, apa lagi, claim je la bila korang failkan cukai pendapatan korang! 

Lagipun memang bagus kalau korang ada polisi insurans perubatan sendiri, manalah tahu kan kot-kot liputan insurans syarikat korang tak cukup untuk kos perubatan bila korang sakit. Lagi teruk kalau tiba-tiba korang kena buang kerja, dah tak ada liputan insurans perubatan langsung. 
 

5. Bagi duit kepada ibu bapa korang pun dapat pelepasan cukai!


Jenis pelepasan cukai: Tangungan atau perbelanjaan perubatan ibu bapa
Jumlah maksima: RM3,000 (tangungan kedua-dua ibu bapa) ATAU RM5,000 (perbelanjaan perubatan sahaja)

Kami tahu korang semua anak-anak role model, sejuk perut ibu-ibu tengok korang kerja kuat pastu tiap-tiap bulan bagi duit belanja kat kedua ibu bapa. Cayalah korang! Tapi korang tahu tak yang korang boleh claim pelepasan cukai pendapatan sehingga RM3,000 (terhad kepada RM1,500 untuk setiap ibu dan bapa) untuk perbelanjaan harian ATAU sehingga RM5,000 untuk perbelanjaan perubatan mereka?

Tapi ingat ye, korang cuma boleh claim untuk salah satu daripada pelepasan cukai untuk ibu bapa korang. Jangan lupa kumpul resit-resit untuk perbelanjaan ibu bapa korang mulai sekarang! 


Tinggal 2 bulan je, maksimakan pelepasan cukai pendapatan 2018 korang SEKARANG


Lagi banyak korang claim pelepasan cukai pendapatan korang, lagi banyaklah jumlah bayaran balik yang korang akan dapat tahun depan. Duit beb, dah gomen nak bagi balik duit kita, try la untuk dapatkan sebanyak yang mungkin. Pelan perbelanjaan korang dan pastikan korang simpan segala jenis resit yang korang dapat elok-elok (lagi bagus kalau simpan dalam satu fail khas untuk cukai pendapatan je).

Kalau korang nak tahu apa lagi pelepasan cukai 2019 yang korang boleh claim, pergi ke laman web LHDN dan lihat sendiri senarai pelepasan cukai diorang. Manalah tahu kan, dapat duit lebih tahun depan nanti ada can beli kereta baru pulak. Sementara tu jom tengok dan bandingkan pinjaman kereta dengan kadar keuntungan terendah dengan alat perbandingan pinjaman kereta percuma kami!
 
Teruskan Pembacaan...

Artikel Disarankan Untuk Anda

Nak Melabur? Jangan Lepaskan Promo Simpanan Tetap Terbaik di Malaysia 2021

Jangan Lepaskan Promo Simpanan Tetap (FD) Terbaik di Malaysia 2021

Terkesan Dengan PKP 2.0? Claim RM600 Dari PERKESO

Terkesan Dengan PKP 2.0? Claim RM600 Dari PERKESO

COVID-19: 10 Inisiatif Kewangan PERMAI Yang Korang Kena Tahu

COVID-19: 10 Inisiatif Kewangan PERMAI Yang Korang Kena Tahu