Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Skim Pembayaran Graduan Dijelaskan

BY Team Loanstreet

Updated 19 Oct 2018
Anda baru sahaja lulus dari universiti, dan anda bersedia untuk menerokai dunia; mencari pekerjaan yang besar, mengurangkan elaun ibu bapa anda dan menjadi bebas dari segi kewangan. Sudah tentu, anda akan memerlukan rumah sendiri untuk menampung keluarga anda.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Sekarang, perkara pertama yang datang ke minda mungkin soalan: "Bagaimana saya mampu membeli subuah rumah?" Lagipun, harga hartanah di kawasan bandar perdana tidak murah. Ini adalah tidak satu isu yang sama, dan skim pembayaran graduan dibina untuk mengisi jurang ini.

Direka untuk graduan baru dan kelas pekerja yang lebih muda, skim pembayaran graduan dibina khas untuk mengurangkan halangan kewanga untuk memiliki rumah. Walaupun ia mungkin menarik kepada golongan muda profesional anda di luar sana, kita harus memahami mekanik di belakang skim ini untuk membantu anda memahaminya secara lebih dalam.

Bagaimana Skim Pembayaran Graduan Berfungsi

Konsep skim ini berkisar di antara kumpulan siswazah baru dan bertujuan untuk setimpal dengan kapasiti pendapatan seorang graduan itu. Oleh itu ciri-ciri skim pembayaran graduan, adalah, pada dasarnya, kelayakan permohonan yang rendah, pembayaran balik yang fleksibel dan tempoh pembayaran balik permulaan yang rendah. Bagaimanapun, anda perlu tergolong dalam kategori yang layak untuk skim ini, jadi bank-bank biasanya memerlukan pemohon untuk berada dalam julat umur tertentu, telah mengiktiraf kelulusan pendidikan tinggi menjadi pembeli hartanah kali pertama, dan sebagainya bergantung pada bank yang menawarkan rancangan itu.

Ciri utama skim ini adalah, pembeli dibenarkan fleksibiliti untuk membayar ansuran yang lebih rendah pada tempoh awal pinjaman, biasanya sehingga lima tahun, dan kadang-kadang hanya sebahagian daripada faedah rancangan itu. Selepas tempoh pembayaran balik yang rendah-awal, pembeli akan maju ke jumlah bayaran biasa bila tahap pendapatannya meningkat secara beransur-ansur. Sebagai contoh, John, seorang graduan yang baru bermula berkerja, mungkin tidak mempunyai keupayaan kewangan untuk bersaing dengan amaun pembayaran gadai janji biasa. Lebih beberapa tahun, apabila John memanjat tangga kerjayanya, pendapatannya akan meningkat, dia mampu bersaing dengan kadar pembayaran balik gadai janji biasa. Oleh kerana tempoh bayaran balik yang rendah-awal tamat, John mampu membuat bayaran bulanan. Oleh itu, seperti rumah-pembeli, John telah menjadi mampu untuk membeli rumah tidak lama selepas tamat pengajian dengan beban kewangan yang minimum, dan itu membiarkan dia menggunakan kewangannya untuk tujuan lain, seperti membeli kereta dan menyokong ibu bapanya.

Kaveat

Walaupun skim ini memang menarik untuk graduan yang telah bekerja untuk tempoh yang singkat, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Pertama, walaupun pembayaran balik awal adalah rendah, selepas tempoh yang ditetapkan, pembeli diandaikan telah memperoleh keupayaan kewangan untuk bersaing dengan pembayaran kadar biasa. Walau bagaimanapun, ini masih satu andaian. Dalam kes di mana pembeli belum mencapai tahap yang tertentu pendapatan, pembayaran balik kemudian menjadi beban kewangan yang cukup ketara.

Kedua, perbelanjaan keseluruhan rancangan tersebut adalah lebih tinggi daripada gadai janji biasa. Sebagai pembeli dibenarkan membayar jumlah yang lebih rendah dalam tempoh awal, semua atau kebanyakan pembayaran awal itu pergi ke arah pengimbangan caj faedah bulanan. Sewajarnya, jumlah hutang untuk tempoh yang tinggal selepas tempoh-bayaran balik yang rendah ini akan biasanya lebih tinggi daripada skim gadai janji biasa. Dalam erti kata lain, anda boleh menikmati tempoh pembayaran balik a-beban yang rendah, tetapi secara keseluruhan membayar agak lebih untuk sekeping harta.

Kesimpulan

Pada dasarnya, skim pembayaran graduan bekerja seperti pelan gadai janji biasa, hanya dengan beberapa ciri-ciri yang ditambah untuk memudahkan beban kewangan pembeli untuk beberapa tahun pertam tetapi untuk harga keseluruhan yang lebih tinggi. Jika anda serius mempertimbangkan mengambil skim ini, anda perlu bersedia untuk mengambil komitmen kewangan bulanan pada akhir tempoh-pembayaran balik yang rendah. Dengan itu, sila berfikir secara telus sebelum mengambil skim pembayaran graduan ini.

Akhir sekali, jika anda sedang pertimbangkan untuk mendapatkan pinjaman rumah, jangan lupa untuk menggunakan alat perbandingan pinjaman perumahan kami untuk melihat pinjaman rumah terbaik di pasaran

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Panduan lengkap cukai pendapatan 2023

Panduan Lengkap Cukai Pendapatan 2024 (Taksiran 2023)

pelepasan cukai pendapatan 2023

8 Cara Untuk Dapatkan Lebih Banyak Pelepasan Cukai Pendapatan (Taksiran 2023)

Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN! Jom Baca Untuk Faham Cara Nak Elakkan

INI Cara Nak DECLARE Income. Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN!