Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Skim Kemudahan Kredit SME Kerajaan

BY Team Loanstreet

Updated 03 Aug 2021
Salah satu tanggapan tentang pinjaman perniagaan, terutamanya di kalangan perniagaan kecil dan sederhana, adalah bahawa mereka tidak baik; tetapi persoalannya ialah, mengapa tidak baik? Ramai di antara kita tahu seseorang yang mempunyai masalah dengan pinjaman , sama adalah itupinjaman pelajar, pinjaman peribadi, pinjaman harta atau, pinjaman perniagaan.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Masalahnya, ia adalah sama untuk sebarang pinjaman - jika anda tidak betul memperuntukkan bagi pembayaran balik pinjaman pelajar anda , anda ada masalah. Jika anda tidak menilai pendapatan anda bagi pembayaran balik gadai janji hartanah, anda ada masalah. Dari segi pinjaman perniagaan, jika anda gagal merancang pelan perniagaan anda, anda mungkin akan gagal dalam perniagaan tersebut dalam apa-apa jua kedaan.

Itu semua dalam minda

Walaupun yang seseorang mungkin berfikir, pinjaman perniagaan kerajaan bukan perangkap peluang untuk merosakkan anda. Hakikatnya, kerajaan perlu rakyatnya menerokai jalan perusahawanan untuk menyumbang ke arah ekonomi negara . Pada tahun 2012, segmen PKS di Malaysia menyumbang 32.7% kepada KDNK Malaysia, dan kerajaan kita berhasrat menambah jumlah itu kepada 41% pada tahun 2020. Atas sebab itu, Bank Negara Malaysia telah memudahkan pinjaman perniagaan dengan kadar faedah serendah 4-6% , dengan rebat daripada Credit Guarantee Corp Malaysia Bhd ( CGC) daripada purata 3.9 %. Tambahan daripada itu, institusi kewangan pembangunan telah menyediakan RM2.7 bilion dalam bentuk pembiayaan tahun ini, semata-mata untuk PKS.

Jika anda sedang menjalankan perniagaa, anda mungkin berfikir, "Saya tidak benar-benar memerlukan pinjaman perniagaan." Ia tidak mengejutkan; kerana jika jualan anda ketinggalan, anda mungkin takut kepada idea peningkatkan perbelanjaan bulanan anda yang akan meningkatkan kos bulanan anda. Dalam, kata lain, anda tidak dapat merasakan keperluan untuk mendapatkan pinjaman wang.

Di sinilah yang anda perlu membuka minda anda. Bolehkah anda memanfaatkan potensi perniagaan anda serta kos yang lebih rendah dengan lebih pekerja dan peralatan yang lebih baik  Selain itu, jika anda mempunyai lebih banyak wang apabila anda bermula, mungkinkah anda dapat kelebihan jika berbanding dengan pesaing anda sekarang? Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan ialah bahawa jika syarikat anda telah didaftarkan di bawah 'Sendirian Berhad', liabiliti yang akan timbul sekiranya anda lalai pada pinjaman anda akan terhad kepada entiti perniagaan anda, dan tidak dilanjutkan kepada diri sendiri.

Mengenal Pasti Industri Anda

Di Malaysia, pembiayaan PKS bergantung kepada jenis perniagaan. Dalam konteks itu, kementerian masing-masing mengendalikan pembiayaan bagi jenis perniagaan yang jatuh di bawah jabatan mereka. Di bawah adalah senarai kementerian yang terlibat dalam pembiayaan PKS Malaysia :

• Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri ( MITI)

• Kementerian Kewangan (MOF)

• Industri Asas Tani Kementerian Pertanian dan (MOA)

• Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi ( MOSTI)

• Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah ( KKLW)

• Kementerian Perdagangan Dalam Negeri , Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK)

• Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi ( KPPK)

• Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan ( KPDNKK)

Di bawah kementerian ini , pembiayaan PKS dibahagikan kepada badan-badan kerajaan.

Dengan maklumat, jika anda berminat untuk mengambil pinjaman perniagaan, sila tahui kementerian, badan dan skim pembiayaan yang terlibat dalam sektor perniagaan anda.

Untuk senarai penuh dan maklumat lanjut, sila lawati www.smeinfo.com.my.

Skim Kemudahan Kredit SME Kerajaan

Senarai institusi kewangan kerajaan dan skim daripada sektor

Bantuan daripada Credit Guarantee Corporation

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, di atas pembiayaan PKS, terdapat sebuah organisasi yang menyediakan perkhidmatan jaminan kepada PKS, untuk memudahkan proses pinjaman - Syarikat Jaminan Kredit, atau CGC. Dengan pegangan saham majoriti oleh Bank Negara Malaysia, perbadanan ini memain peranan untuk membantu PKS mendapatkan pembiayaan daripada institusi kewangan melalui skim jaminannya.

Organisasi ini menilai risiko dan kredit kedudukan pemohon, dan seterusnya membantu dalam meningkatkan kepercayaan kredit bagi pembiayaan dan kredit terma yang lebih baik ke atas merit mereka sendiri. Pada asasnya, jika anda tidak layak untuk pinjaman, perbadanan ini boleh membantu anda. Selain itu, mereka dapat memberi rebat untuk mengurangkan beban pembayaran balik pinjaman. Untuk maklumat lanjut mengenai rancangan ini, sila lawati www.cgc.com.my.

 

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Panduan lengkap cukai pendapatan 2023

Panduan Lengkap Cukai Pendapatan 2024 (Taksiran 2023)

pelepasan cukai pendapatan 2023

8 Cara Untuk Dapatkan Lebih Banyak Pelepasan Cukai Pendapatan (Taksiran 2023)

Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN! Jom Baca Untuk Faham Cara Nak Elakkan

INI Cara Nak DECLARE Income. Jangan Sampai Kena Denda 300% Dengan LHDN!