Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Meningkatkan Nilai Tambah Kondominium Studio Anda Melalui Penguahsuaian Bijak

BY Team Loanstreet

Updated 27 Jul 2021
Oleh kerana harga hartanah di Malaysia terus meningkat, ramai di antara kita mendapati diri kita mempertimbangkan pilihan yang berbeza apabila ia datang untuk melabur dalam hartanah. Kondominium Studio semakin mendapat permintaan yang tinggi disebabkan oleh harga belian yang lebih rendah dengan akses dengan lebih banyak kemudahan dan keselamatan tambahan yang disediakan oleh pemaju. Namun begitu yang menjadi kebimbangan pembeli adalah keluasan ruang yang terhad. Dengan saiz purata studio kurang daripada 600 kaki persegi, seringkali menjadi persoalan pembeli adalah bagaimana untuk memaksimumkan ruang dalam yang terhad selain meningkatkan nilai hartanah?
 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


Bagi anda yang membeli dengan tujuan untuk menyewakan kepada penyewa, anda perlu mengubah suai ruang yang ada untuk membuat rumah anda tampak lebih menarik. Sekiranya anda merancang untuk menata rias rumah, anda boleh melakukannya sebagai satu cara untuk meningkatkan nilai jangka panjang aset milik anda.

Mulakan dengan satu konsep reka bentuk minimalis yang anda fikirkan sesuai, dan selesa. Jika anda lihat bandar-bandar besar lain di luar negara, rumah yang lebih kecil adalah trend baru untuk mengekalkan kos hidup yang lebih rendah dengan jumlah penduduk yang semakin meningkat saban tahun. Ia juga penting untuk mempertimbangkan berapa banyak masa anda luangkan di rumah dan apa yang anda benar-benar perlukan sesuai dengan kemampuan anda.

Apakah jenis-jenis pengubahsuaian yang boleh dilakukan?

Disebabkan ruang adalah halangan yang utama di sini, pilihan yang ideal adalah untuk telah dibina pada sekatan yang memisahkan kawasan tidur dari ruang tamu / ruang makan. Ini selalunya mempunyai terbina dalam almari pakaian serta ruang simpanan yang membolehkan anda untuk memaksimumkan kawasan lantai anda dengan berkesan. Jika anda mempunyai bajet anda boleh melihat pilihan yang lebih murah seperti menggunakan almari pakaian yang berdiri bebas sebagai partition. Sebuah almari pakaian seluas 200cm dari Ikea mempunyai cermin di luar ia juga akan mewujudkan rasa ruang yang lebih besar dalam bilik anda. IKEA PAX + 4 Pintu cermin kos hanya RM1,425 yang berbanding RM3,500 untuk membeli almari pakaian siap bina, ia adalah satu penjimatan yang besar sekali.

Jika anda mereka bentuk dalaman dengan bijak, anda boleh menukar sebuah kondominium studio 500 kaki persegi dengan mempunyai ruang dapur dan dinding penyimpanan dengan pintu gelongsor kaca yang disekat. Walaupun partition dan gelongsor pintu dianggap sebagai terbina dalam pengubahsuaian, anda harus ingat tentang kos yang lebih tinggi. Pengubahsuaian serta-merta akan mengubah suasana studio anda dan memberikan rasa lebih banyak ruang.

Untuk memanjangkan kawasan bahagian kerja di dapur anda, anda boleh mendapatkan jenis dapur berpulau boleh ubah akan memberikan anda kejutan. Dengan membeli rak buku dan menukarkan ia menjadi kabinet kasut, anda dapat  jimat RM1,000 untuk membina kabinet kasut.

Increase The Value Of Your Studio Condominium Through Smart Renovation

Ia adalah bijak untuk mendapatkan sebuah katil sofa di ruang tamu untuk tetamu yang menumpang tidur semalaman selain meja kopi untuk digunakan sebagai meja makan. Matlamat konsep minimalis ini adalah untuk mendapatkan ruang dengan perabot kurang, jadi anda tidak memerlukan meja makan tambahan. Hanya tambah 2 lagi kerusi alas kaki (dengan ruang simpanan di dalam) untuk tetamu anda, dan anda akan dapat bergaul dengan selesa bersama-sama.

Bagi simpanan tambahan, cuba untuk memasang kabinet dinding sahaja untuk memanfaat ruang yang ada. Dapur anda akan memerlukan banyak ruang simpanan dinding kelak dan anda boleh menukar mana-mana dinding kosong untuk menjadi simpanan dinding dengan harga yang berpatutan dari kabinet dinding IKEA.

Akhir sekali, ia adalah idea yang baik untuk melabur dalam lantai kayu berlamina kerana ia akan mengekalkan persembahan selama beberapa dekad dan menambah tawaran hebat yang bernilai kepada hartanah. Anda boleh memilih pelbagai yang lebih murah dari FloorDepot, ia adalah mudah untuk mengekalkan dalam jangka masa panjang dan ia melengkapkan konsep rumah moden. Jika dalam mana-mana hal yang anda tidak suka tilings balkoni, anda boleh menggantikannya dengan rumput tiruan untuk hanya beberapa ratus ringgit daripada Buildscape.

Jadi berapa banyak semua kos ini untuk pengubahsuaian, termasuk partition dapur, berlapis lantai kayu dan perabot longgar dari IKEA akan? Menurut kajian kes pengubahsuaian baru-baru ini kami untuk dilengkapi sepenuhnya 500 kaki persegi dengan kondo ini, kos adalah:

Pengubahsuaian RM15,000 + longgar Perabot / kitchenwares dari IKEA RM10,000 + rumput tiruan RM500, sejumlah RM25,500.

Jika anda boleh menambah nilai kepada studio Kondo anda dengan mereka bentuk ruang dalaman, ia akan mewujudkan lebih banyak permintaan untuk menyewa atau menjual pada masa hadapan. Bayangkan penyewa potensi anda yang telah melihat yang tidak terkira banyaknya unit lama dan mudah, dan anda menunjukkan kepada mereka permata yang anda sembunyikan? Sejak pembentangan keseluruhan ditambah keselesaan akan menjadi apa yang penyewa potensi anda cari, ini langkah yang bijak akan atas pesaing anda serta-merta walaupun anda mungkin meminta harga sewa atau jualan yang lebih tinggi sedikit.

Apakah cara terbaik untuk membiayai rancangan pengubahsuaian ini?

Apabila membeli kondominium studio anda, anda boleh mempertimbangkan untuk mengambil 'Pinjaman Ubahsuai Kediaman' pada masa yang sama yang akan membolehkan anda untuk meminjam daripada bank dan membuat perubahan awal sebelum bergerak. Ini adalah sesuai jika anda merancang untuk menyewa hartanah tersebut. Jika matlamat anda untuk membuat rumah anda ini maka pilihan yang bijak adalah untuk membuat bajet kewangan anda dan lihat berapa banyak yang anda boleh diperuntukkan untuk membiayai ini. Jika anda melihat ia sebagai matlamat jangka panjang maka anda boleh membuat perubahan kecil. Jika anda lebih suka idea mewujudkan ruang impian anda seawal mungkin maka anda boleh mempertimbangkan untuk mengambil pinjaman peribadi yang akan memberi anda akses kepada dana dan membolehkan anda untuk membuat ruang impian anda dengan lebih cepat.

Kesimpulan

Ubahsuai ruang kondominium studio anda boleh dilakukan dalam pelbagai cara bergantung kepada objektif dan alasan anda untuk apa anda membeli harta itu. Apabila memasang dinding partition dan membuat perubahan tetap ke harta itu, cuba untuk memberi tumpuan kepada apa sahaja kualiti kemungkinan yang akan membawa nilai jangka masa panjang ditambah jika anda memilih untuk menjual. Bagi anda yang telah membeli dengan niat untuk meletakkan di pasaran sewa, pertama anda perlu menyelidik kadar jangkaan sewa yang akan dikenakan di kawasan itu. Kira berapa lama masa yang diambil untuk mendapatkan kembali pelaburan anda dalam ubahsuai hartanah sebelum anda membuat keputusan.

Dengan dedikasi dan usaha, pengubahsuaian pintar boleh dilihat sebagai satu pelaburan. Ia adalah satu risiko kecil untuk diambil tetapi jika ia berbaloi, anda akan dapat menikmati pulangan jangka panjang!

 

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

Sejarah CKHT Malaysia

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT / RPGT) di Malaysia (2024)

Pemaju Hartanah BLACKLIST: Elak Ditipu Dengan Mereka Ni!

[Update 2024] Pemaju Hartanah Blacklist: Elak Kena Tipu Dengan Mereka Ni!

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?

Camne Nak Jual Rumah Yang MASIH BERHUTANG Dengan Bank?