Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Selamat Tinggal Tunai: Kenapa Travel Guna Kad Kredit Lebih Baik?

BY Team Loanstreet

Updated 03 Oct 2023
Follow Loanstreet kat Facebook & Instagram untuk updates terkini.


Dengan kerjasama


Ingat tak zaman-zaman dulu, korang rasa tak tahan duduk kat rumah, memang teringin nak jalan-jalan ke tempat-tempat best? Nah, sekarang travel dah boleh buat balik! Dah tiba masanya korang ajak kaki travel semua dan wujudkan impian tu.

Tapi tunggu dulu, sebelum korang packing barang-barang, mari kita bincang pasal macam mana korang boleh naikkan level travel korang dan dapatkan yang terbaik dari trip korang. Rahsia dia: kad kredit! Betul tu, dan ianya bukan setakat senang je, kawan.
 

Mari kita explore kelebihan guna kad kredit untuk perjalanan korang.
 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


1. Dapatkankan Ganjaran Tanpa Henti
 


Korang tak boleh sebut kad kredit tanpa terfikir pasal ganjaran dan faedah yang ada. Contohnya, dengan "airline miles," korang boleh terbang percuma! Atau korang boleh dapatkan naik taraf penerbangan dengan harga lebih murah, dapat extra bagasi dan macam-macam lagi. Dengan program mata ganjaran, yang korang perlu buat cuma beli je, kumpul mata, pastu boleh tukar jadi duit tunai! Lagipun, korang boleh gunakan mata ganjaran tu untuk dapatkan diskaun, tawaran eksklusif, dan kad hadiah. Dan kalau korang ada mata ganjaran hotel, boleh dapatkan penginapan percuma!
 

Selain tu, korang boleh gunakan "cashback" reward korang untuk jimat duit masa jalan-jalan di seluruh dunia. Senang je, beli je barang-barang dengan jenama yang kerjasama dengan Visa, lepas tu korang boleh simpan duit "cashback" tu untuk belanja time travel. Lagi satu,  Dengan kad kredit premium macam Visa Infinite dan Visa Signature, korang boleh nikmati servis "concierge," tau? Mereka boleh buat apa saja, dari urusan perjalanan hingga berikan cadangan-cadangan yang terbaik.
 

2. Membina Asas Kewangan yang Kukuh
 
Jadi, kawan-kawan, macam mana skor kredit korang? Untuk jaga skor kredit, pastikan korang bayar hutang tepat pada masanya. Keep "credit utilization ratio" korang bawah 30%. Selain tu, kalau korang ada akaun kredit yang dah lama dan menguruskan pelbagai jenis hutang dengan baik, skor kredit korang akan positif.

Tapi, kenapa skor kredit ni penting sangat? Sebab... dia akan membantu korang sepanjang hayat! Maksudnya, korang boleh dapat kadar pinjaman kereta yang terbaik, peluang lebih tinggi untuk dapat kelulusan pinjaman rumah dan sewa, dan macam-macam lagi. Tapi tak hanya itu, korang juga boleh manfaatkan kad kredit korang untuk peluang perniagaan. Dengan perancangan yang baik, korang boleh gunakan kad kredit korang untuk keperluan kewangan perniagaan jangka pendek.
 

3. Melancong dengan Hati Tenang
 

 

Secara jujurnya - melancong boleh jadi seronok tapi ianya juga boleh jadi menakutkan. Tapi kalau korang ada kad kredit, korang tahu korang dilindungi. Dengan insurans pembatalan/pergantungan perjalanan, korang boleh dapat bayaran balik untuk perjalanan yang terpaksa dibatalkan atau terganggu.
 

Tapi tunggu, ada lagi yang lebih best, ada kad-kad yang menawarkan servis bantuan kecemasan. Mereka boleh tolong dengan rujukan perubatan, pengangkutan, dokumen hilang, bantuan guaman, dan duit tunai kecemasan. Bukan tu je, korang juga boleh dapat sokongan pelanggan 24/7 yang boleh korang hubungi bila-bila masa untuk apa-apa pun dari kad hilang sampai nak tukar tempahan.
 

Kalau korang betul-betul nak naik taraf lagi, #TravelWithVisa adalah pilihan terbaik.
 


Kenapa? Sebab... rangkaian global Visa meliputi lebih daripada 200+ negara. Jadi, transaksi tanpa masalah di mana-mana korang pergi! Tapi sokongan Visa tak hanya membantu transaksi pembayaran je, tapi juga dirangka khas untuk bantuan pelancong menghadapi cabaran semasa melancong. Dengan sokongan pelanggan 24/7, korang boleh minta bantuan bila-bila masa, di mana-mana.
 

Langkah-langkah perlindungan meluas dari Visa juga adalah sebab lain mengapa #TravelWithVisa adalah pilihan terbaik. Dari sistem pengesan penipuan canggih hingga teknologi cip EMV, Visa gunakan kaedah perlindungan yang canggih. Lagi satu, bila korang #TravelWithVisa, korang boleh nikmati pelbagai faedah seperti akses ke dewan pelawa di lapangan terbang, perlindungan insurans perjalanan, dan servis "concierge."
 

Ada banyak lagi kelebihan #TravelWithVisa. Tahukah korang bahawa Visa juga menawarkan diskaun dan perkhidmatan yang meningkatkan aspek-aspek lain dalam hidup korang? Daripada kursus dalam talian hingga pembaharuan insurans, Visa mencakupi segalanya. Klik di sini untuktahu lebih lanjut!
 


Dan, korang boleh renew insurans kereta/motosikal korang menggunakan kad Visa dengan Loanstreet di sini dan nikmati diskaun 10%. Hanya untuk tempoh terhad sahaja.

*Artikel di atas bertujuan untuk memberi maklumat sahaja. Loanstreet tidak bertanggungjawab atas kerugian yang mungkin timbul jika ada sebarang kebergantungan anda dengan maklumat yang terdapat dalam artikel.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

kad-kredit-untuk-jimat-beli-barang-dapur

2 Cara Guna Kad Kredit untuk Jimat Beli Barang Dapur

Telco Mana Yang Offer Pelan Postpaid Paling BERBALOI kat Malaysia?

Pelan Postpaid Telco Paling BERBALOI kat Malaysia 2023