Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Wise Lancar Akaun & Kad Pelbagai Mata Wang di Malaysia

BY Team Loanstreet

Updated 10 Dec 2021
Follow akaun Loanstreet di Facebook & Instagram untuk maklumat yang terkini.


Untuk korang yang suka melancong, ada berita best untuk korang! Wise dah umumkan pelancaran akaun dan kad pelbagai mata wang kat Malaysia. Apa yang best? Korang boleh shopping sepuas-puasnya di 200 negara dan tak perlu risau pasal nak rate tukar duit yang mahal. Tak payah dah beratur panjang kat money changer tu. 

Penyelidikan bebas yang dijalankan oleh Wise mendapati bahawa rakyat Malaysia telah membelanjakan RM 10.5 bilion dalam jumlah yuran kad semasa membeli-belah di luar negara dari tahun 2015 hingga 2020 yang membawa kepada purata RM 1.75 bilion! Banyak kan korang? lepas tu setiap sekitar RM 1.5 bilion telah disembunyikan dalam yuran transaksi dan penanda kadar pertukaran tersembunyi setiap tahun.
 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


loanstreet-pelancaran-akaun-kad-pelbagai-mata-wang-wise-membantu-rakyat-Malaysia-jimat-1


Akaun antarabangsa dan kad Wise ni sangatlah berbaloi sebab korang boleh simpan dan belanja dalam transaksi lebih daripada 50 mata wang. Ini satu-satunya akaun yang korang boleh buat pertukaran matawang dengan harga sebenar, tiada kos tambahan dan tiada cas transaksi asing.

 

Ciri tambahan yang korang tak akan jumpa pada akaun pelbagai mata wang standard Malaysia adalah:

  1. Pertukaran segera, penyimpanan lebih daripada 50 mata wang untuk 200 negara dan wilayah yang menerima transaksi visa samada online atau di premis.
  2. Teknologi auto-penukaran terbina dalam memilih mata wang yang paling murah untuk menukar wang semasa menggunakan kad
  3. Dapatkan butiran akaun tempatan dalam MYR dan 9 mata wang lain (GBP, EUR, USD, AUD, NZD, CAD, HUF, SGD dan TRY) dalam beberapa minit supaya korang boleh menghantar dan menerima wang seperti orang tempatan
  4. Aplikasi yang mudah digunakan untuk menambah dan menukar wang, dapatkan pemberitahuan perbelanjaan segera dan membekukan atau menyahbekukan kad korang pada bila-bila masa. Dapatkan butiran kad serta-merta selepas pesanan kad berjaya dan belanja dalam talian dengan serta-merta
loanstreet-pelancaran-akaun-kad-pelbagai-mata-wang-wise-membantu-rakyat-Malaysia-jimat-2

 

Kad ni tersangatlah sesuai untuk:

  • Korang yang suka shopping online terutama sekali kalau korang suka sangat beli barang dari oversea. Korang boleh gunakan kad semasa membeli-belah di luar negara atau di kedai dalam talian asing tanpa yuran transaksi asing, dan hantar, terima, tukar dan pegang mata wang asing dengan akaun, semuanya pada sifar kadar pertukaran.
  • Ekspaktriat atau rakyat Malaysia yang berhijrah/belajar/bekerja kat luar negara Korang boleh buka akaun tempatan dengan mudah dalam beberapa minit untuk berbelanja, menerima dan menghantar wang di negara baharu.
  • Kaki travel pengeluaran percuma sehingga 2x sebulan dan lebih selamat daripada membawa wang tunai yang banyak
 
loanstreet-pelancaran-akaun-kad-pelbagai-mata-wang-wise-membantu-rakyat-Malaysia-jimat-2


Korang tak perlu lagi nak melawat cawangan fizikal untuk memproses transaksi yang boleh menyusahkan dan memakan masa. Semua transaksi boleh dilakukan terus pada peranti mudah alih korang melalui aplikasi atau penyemak imbas yang membolehkan mobiliti tiada tandingan apabila mengurus wang merentasi sempadan, sama ada korang ada  kat Malaysia negara atau luar negara.

Jangan tertipu!

Sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk menyerlahkan isu rakyat Malaysia secara tidak sedar kehilangan lebih daripada satu bilion ringgit kepada bayaran kad yang tidak perlu dan menandakan kadar pertukaran setiap tahun, Wise juga telah melancarkan kuiz "How Wise Are You About Money?". Kuiz "personaliti wang" ni memang best  dan bertujuan untuk membantu menggambarkan perangkap biasa yang boleh menyebabkan korang TERPILIH  CARA PEMBAYARAN YANG LEBIH MAHAL bila korang belanja atau hantar wang. Dari situ korang boleh tahu apakah "personaliti wang" korang pada akhir kuiz untuk dikongsi 

Akaun dan kad pelbagai mata wang Wise kini tersedia untuk semua pengguna peribadi di Malaysia. Untuk menandakan pengenalan tawaran baharu ini, yuran pendaftaran untuk kad akan diketepikan sehingga 1 Jan 2022.


Untuk mendaftar untuk akaun dan kad berbilang mata wang mereka sendiri, mereka boleh melawat di sini untuk mendapatkan maklumat lanjut.
 

*Artikel di atas bertujuan untuk memberi maklumat sahaja. Loanstreet tidak bertanggungjawab atas kerugian yang mungkin timbul jika ada sebarang tindakan anda dengan maklumat yang terdapat dalam artikel.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

3-sebab-menggunakan-kad-kredit-ketika-melancong

Selamat Tinggal Tunai: Kenapa Travel Guna Kad Kredit Lebih Baik?

kad-kredit-untuk-jimat-beli-barang-dapur

2 Cara Guna Kad Kredit untuk Jimat Beli Barang Dapur