Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

7 Fakta Yang Membuktikan Orang Malaysia Memandu Macam Haram

BY Hakimie Amrie

Updated 12 Dec 2022

Kemalangan jalan raya ni perkara biasa kat Malaysia. Saban hari kita tengok sendiri, tak pun kita baca di medial sosial, dan dalam berita. Berdasarkan kajian oleh Universiti Michigan, Malaysia menduduki tangga ke-17 bagi jalan raya yang berbahaya di dunia! Ha tepuk!

Haishh.. Ni bukan Malaysia Boleh yang kita nak wujudkan. Tapi kan, teruk sangat ke cara pemanduan kita sebenarnya? Ke pemandu lain yang bawak kereta macam entah apa-apa, bukan kita. Hurm, admin sendiri pun konfius , sebab tu admin ada buat sikit kajian pasal pemanduan di Malaysia ni. Jom kita tengok sama-sama. 

 

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?Berdasarkan statistik tu, kita tau yang kemalangan jalan raya ni boleh terjadi pada bila-bila masa dan kat sesiapa pun. Tak kisah lah macam mana berhemah sekalipun cara pemanduan kita, malang tu tak berbau. Yelah, bukan kita seorang kat atas jalan tu, dan kita bukannya boleh kawal cara pemanduan orang lain. 

Sebab tu lah kita perlu sediakan payung sebelum hujan. Dapatkan insurans untuk lindungi kita semasa memerlukan. Ha, mana yang masih belum perbaharui cukai jalan dan insurans kereta atau motor korang tu, boleh buat kat sini je. Tak perlu susah-susah beratur. #5minitjebro dah siap. 
Yang penting, jadilah pengguna jalan raya yang berhemah. 
Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Hakimie AmrieLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

3-sebab-menggunakan-kad-kredit-ketika-melancong

Selamat Tinggal Tunai: Kenapa Travel Guna Kad Kredit Lebih Baik?

kad-kredit-untuk-jimat-beli-barang-dapur

2 Cara Guna Kad Kredit untuk Jimat Beli Barang Dapur