Subscribe to Our Newsletter

We know you love savings. Sign up for more!

Berapa Banyak Kos Diperlukan Untuk Meminang

BY Team Loanstreet

Updated 13 Dec 2022
Anda mungkin sedang membandingkan pelbagai cara kreatif untuk meminang kekasih anda. Dalam artikel ini kami menerangkan beberapa idea untuk meminang kekasih anda dan pecahan kos item-item yang mungkin diperlukan. Walau bagaimanapun, angka-angka yang dibentangkan di bawah adalah anggaran yang kasar.

Apa yang di 'cover' dalam artikel ni?


1. Cincin Pertunangan Bernilai Tiga Kali Pendapatan Bulanan Anda

Meminang dengan cincin pertunangan dan sejambak bunga di tempat yang mempunyai memori berkasih adalah kaedah yang paling mudah lagi berkesan untuk meluluhkan hatinya.

Terdapat satu konvensyen yang tidak diluahkan yang mengatakan bahawa lelaki perlu membeli cincin yang berharga sebanyak pendapatan dalam tiga bulan. Sama ada ia adalah benar atau tidak, jika anda mahu mengikuti konvensyen ini, marilah kita membuat pengiraan yang ringkas:

Jika anda adalah seorang dewasa muda yang memperoleh gaji secara purata berjumlah RM 3,000, dan anda sudah mencapai umur untuk berkahwin, anda perlu menyediakan RM 9,000 pada cincin pertunangan.

Walau bagaimanapun, anda amat digalakkan untuk membayar harga dengan justifikasi sendiri tanpa mengikuti konvensyen yang suram. 

Kos = RM 9,000

2. 100 Bunga Mawar

Pembeli yang kerap membeli bunga akan mengetahui bahawa pembelian bunga semasa tarikh-tarikh sambutan seperti Hari Valentine dan Hari Ibu akan dikenakan membayar bayaran yang lebih mahal sekiranya membanding dengan hari biasa.

Jika anda membeli pada hari biasa, anda mungkin perlu membayar sebanyak RM 500 untuk 100 bunga mawar.

Kos = RM 500

3. Peminangan di Restoran yang Terbaik

Menyesuaikan makanan anda dan mencorak makanan anda secara kreatif atau memesan dari menu restoran. Anda mungkin perlu menyediakan RM 600 untuk set makanan. Jika tidak, belanjawan sebanyak RM 400 adalah mencukupi.

Tambahan pula, sebanyak RM 250 akan dimasukkan ke dalam bil jika anda telah meminta pelayan untuk melayani anda secara eksklusif. Sejambak bunga mawar boleh disediakan oleh restoran dengan harga yang lebih tinggi, RM 200 - RM 300 untuk sedozen bunga mawar. Seperkara lagi, hiasan meja boleh mengenakan bayaran sebanyak RM 200.

Anggaran yang diberikan di atas mungkin akan menakutkan sesiapa yang ingin meminang, tetapi anda boleh membuat peminangan anda di restoran kecil, selesa dengan bajet yang kecil!

Kos: RM 800

4. Sewa Maskot

Iaitu menyenangkan hati untuk mengherankan kekasih anda dengan berpakaian mascot seperti minion. Kos menyewa maskot ialah RM 300 sehari. Namun begitu, jika anda hendak membeli maskot baru dengan reka bentuk yang anda hendaki, sekurang-kurangnya RM 5,500 akan dimintakan.

Kos = RM 300

5. "MARRY ME" kerajang belon helium pusingan

Memegang kerajang belon dan muncul ke lokasinya yang tidak terjangka bahawa anda akan dating pasti akan mengherankan kekasih anda. Satu kerajang belon helium pusingan kira-kiranya berharga RM 18. Oleh itu, anda akan dikenakan bayaran RM 126 untuk “MARRY ME” kerajang belon helium pusingan.

Kos = RM 126

Jika kamu berdua adalah pengambil risiko dan anda memerlukan sukan yang sesuai untuk meningkatkan pelepasan adrenalin anda semasa peminangan, anda boleh cuba terjun udara.

6. Terjun Udara

Jemputlah kekasih anda ke tempat terjun udara dan terjun bersama-sama . Kemungkinan besar dia akan menjawab "yes" kerana tindakan berani anda. Memastikan bahawa cincin itu disimpan dengan baik untuk mengelakkan sebarang gangguan yang tidak diingini. Pada kebiasaannya, satu terjunan udara berharga kira-kira RM 1,300 seorang.

Kos = RM 2,600

Adakah Anda Benar-Benar Perlu untuk Menyediakan Bajet yang Besar?

Walaupun pilihan-pilihan yang kami sediakan di atas kelihatan mahal, peminangan juga boleh dilakukan dengan bajet yang kecil. Beberapa cara lain yang mengharukan telah ditunjukkan seperti berikut:

  1. Memasak hidangan kegemarannya
  2. Keluarga / rakan-rakannya membawa dia ke pantai / taman hiburan di mana anda sudah bersedia untuk meminang
  3. Persembahan di jalan
  4. Membuat video yang mengenang kembali terhadap detik-detik istimewa anda berdua yang telah melalui bersama-sama
  5. Membuat nota-nota “MARRY ME” di rumah


Kesimpulan

Keikhlasan mendahului segala perbuatan kita. Tidak kira berapa banyak anda telah berbelanja untuk meminang kekasih anda, ingatlah bahawa sesuatu peminangan secara sempurna dan terancang adalah cara yang paling baik untuk meninggal kesan yang mendalam padanya.

Teruskan Pembacaan...

Tentang Penulis

Team LoanstreetLIHAT SEMUA ARTIKEL

Artikel Disarankan Untuk Anda

RON95 ke RON97?

HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel)

Tak pasti kalau korang kena bayar cukai pendapatan ke tak lepas dah bayar zakat? Atau kena bayar dua-dua? Tak tau macam mana nak kira? Ha kami akan terangkan semuanya.

Bayar Zakat Pendapatan Boleh Dapat 100% Rebat Cukai. Biar Betul?

cukai, zakat dan fitrah, reit, real estate investment trust, cukai pendapatan korporat

Fahami Pelepasan Cukai Korang (Taksiran 2023)